δικαστές-διεκδικούν-επιστροφή-δώρων-1047549
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.12.2022 | 14:58

Δικαστές: Διεκδικούν επιστροφή Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα

Τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζουν την ανησυχία τους για την προσπάθεια του πολιτικού συστήματος ο θεσμός της Δικαιοσύνης να εμπλακεί στις αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων του. Καλούν την Πολιτεία, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης.

Τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2022, αποφασίζουν, ΟΜΟΦΩΝΑ, τα εξής:

Εκφράζουν την ανησυχία τους για την προσπάθεια του πολιτικού συστήματος ο θεσμός της Δικαιοσύνης να εμπλακεί στις αντιπαραθέσεις των εκπροσώπων του.

Εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διαρκή προσβολή της αρχής της Δίκαιης Δίκης, που αποτελεί σημαντική εγγύηση του Κράτους Δικαίου, στο βωμό της δημοσιότητας, δίχως στάθμιση μεταξύ του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της πληροφόρησης και των ατομικών δικαιωμάτων.

Δηλώνουν, ότι οι ειδικές συνθήκες άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος επιβάλλουν την επικαιροποίηση των επιδομάτων των Δικαστικών Λειτουργών που συνέχονται με το κόστος ζωής και έχουν αποζημιωτικό χαρακτήρα.

Δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στους συνταξιούχους Δικαστικούς Λειτουργούς και στηρίζουν τα αιτήματά τους περί συμμόρφωσης της εκτελεστικής εξουσίας στην συνταγματική επιταγή της ιδιαίτερης συνταξιοδοτικής μεταχείρισης αυτών.

Δηλώνουν, ότι το δικαίωμα παροχής νομικής αρωγής προς αδύναμους οικονομικά πολίτες είναι βαρύνουσας σημασίας για την ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία μας, η οποία οφείλει, να εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή του.

Διαπιστώνουν ότι οι παθογένειες που χαρακτηρίζουν το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, παρά το σοβαρό, υπεύθυνο και τεκμηριωμένο λόγο που αρθρώνουν οι Δικαστικές Ενώσεις, δεν εξαλείφονται αλλά αντίθετα διογκώνονται (έλλειψη υποδομών, μη κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων κλπ.)

Καλούν την Πολιτεία, να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εύρυθμη και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης, ώστε να ανταποκρίνεται στις δίκαιες προσδοκίες του Ελληνικού Λαού.

Καλούν, επίσης, την Πολιτεία να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την προσωπική ασφάλεια των Δικαστικών Λειτουργών και των δικαστικών υποδομών και εγκαταστάσεων, ώστε υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας και ελευθερίας, να επιτελούν το λειτούργημά τους.

Τέλος, οι Έλληνες Δικαστές και Εισαγγελείς δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα εξακολουθήσουν να ασκούν με ανεξαρτησία, σθένος και υψηλό αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντά τους, ως εγγυητές της συνταγματικής νομιμότητας και προς το συμφέρον των Ελλήνων Πολιτών.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (63 μέλη) αποφασίζουν τα εξής:

Δίδουν εντολή στο Δ.Σ., ώστε μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2023 να διεκδικήσει από τα αρμόδια υπουργεία την επιστροφή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Στην περίπτωση που η διοίκηση αρνηθεί ή δεν απαντήσει στο αίτημα, να ανατεθεί σε δικηγορικό γραφείο εγνωσμένου κύρους η σύνταξη των δικογράφων και ο διαμοιρασμός τους στα μέλη της Ένωσης μέχρι τα τέλη Απριλίου 2023.