δικαίωση-για-τον-λουκμάν-ένοχοι-οι-δολ-617176
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.10.2020 | 21:08

Δικαίωση για τον Λουκμάν: Ένοχοι οι δολοφόνοι του και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Ένοχοι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν και οι Χ. Στεργιόπουλος και Δ. Λιακόπουλος, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα.

 Οι δύο χρυσαυγίτες είχαν επιτεθεί στον Πακιστανό εργάτη τα ξημέρωματα της 17ης Ιανουαρίου του 2013, την ώρα που πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά του.

Του επιτέθηκαν με στιλέτα και τού κατάφεραν πολλαπλές μαχαιριές με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Στη δίκη σε πρώτο βαθμό που ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2013 και έληξε στις 15 Απριλίου 2014 καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αθηνών σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή, χωρίς όμως στο κατηγορητήριο να συμπεριληφθούν τα ρατσιστικά κίνητρα. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι του επιτέθηκαν «για ασήμαντη αφορμή» επειδή «τους έκοψε τον δρόμο με το ποδήλατο».

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε στις 16 Απριλίου 2018 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών. Στις 6 Μαΐου 2019 καταδικάστηκαν τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών και 5 μηνών έκαστος. Η έδρα απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Απορρίφθηκαν επίσης τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ αντιθέτως αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης.