διοικήτρια-οαεδ-ψευδές-ότι-εργαζόμεν-525974
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.09.2018 | 13:47

Διοικήτρια ΟΑΕΔ: Ψευδές ότι εργαζόμενη στον ΟΑΕΔ Ηρακλείου Κρήτης είναι ανασφάλιστη

Στον Νίκο Σβέρκο και στην Ευγενία Χατζηγεωργίου εξήγησε ότι εν λόγω εργαζόμενη διεκδικεί επίδομα τοκετού και προσλήφθηκε από τον ΟΑΕΔ με κανονική σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου τον περασμένο Μάρτιο και ήταν η πρώτη φορά που έγινε προκήρυξη για πρόσληψη εργαζόμενων ανδρών και γυναικών στον τομέα της καθαριότητας χωρίς τη διαμεσολάβηση εργολάβων. Μάλιστα η συγκεκριμένη γυναίκα από τις 21 Αυγούστου είναι σε άδεια μητρότητας και όσα άλλα λέγονται δεν ευσταθούν. Και πριν την άδεια μητρότητας, εξήγησε η κ. Καραμεσίνη, ο ΟΑΕΔ της χορήγησε ένα μήνα άδεια για «επαπειλούμενη κύηση» και «η εργαζόμενη δικαίως διεκδικεί ένα επίδομα τοκετού».

Η διοικήτρια εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι από τον ΕΦΚΑ (και όχι το ΙΚΑ) απάντησαν στην εργαζόμενη ότι δεν της έχει καταβληθεί το επίδομα τοκετού καθώς δεν έχουν καταβληθεί τα ένσημα και «αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα αρκετών μηνών τριών έως τεσσάρων μηνών στο σύνολο των εργαζομένων καθαριότητας σε 478 άτομα τα οποία προσλάβαμε με βάση τον συγκεκριμένο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει εγκριθεί και από τον Ιούλιο αρνήθηκε η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να πληρωθούν, να εγκρίνει το ένταλμα πληρωμής. Άρα δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα και δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε αυτά τα δεδουλευμένα άρα δεν έχουν ενεργοποιηθεί αυτά τα δικαιώματα, όχι ότι δεν υπάρχουν».

Η κα Καραμεσίνη εξήγησε ότι όλοι θα πάρουν αναδρομικά μισθούς και επιδόματα και τόνισε ότι αυτό είναι όντως αυτό δημιουργεί πρόβλημα καθώς η γυναίκα δεν έχει πάρει ούτε τα δεδουλευμένα της εκείνη και η συνάδελφοι της.

Για το κώλυμα στην καταβολή μισθών απάντησε ότι ευθύνεται η πλευρά των εργολαβικών εταιριών που προσπάθησε να μπλοκάρει την εξέλιξη του διαγωνισμού μέσω της δικαστικής οδού και η δεύτερη επίθεση που δέχτηκε ο ΟΑΕΔ ήταν «από την πλευρά της επιτρόπου η οποία επικαλέστηκε μη νομιμότητα της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, όταν το ίδιο το ΑΣΕΠ δεν είχε καμιά αντίρρηση με τη διαδικασία και μάλιστα προχώρησε στην εκδίκαση των ενστάσεων με βάση τη διαδικασία την κανονική και την προβλεπόμενη» τόνισε η κα Καραμεσίνη.

«Αυτή τη στιγμή έχει μπλοκαριστεί η διαδικασία πληρωμής. Εγώ από τη δική μου πλευρά έκανα διαπιστωτική πράξη για όλες τις οφειλές των εργαζομένων όχι μόνο μέχρι τον Ιούνιο που ήταν το ένταλμα, που αντιστοιχούσε στην περίοδο του εντάλματος, αλλά μέχρι τις 31/8 ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία και να επιταχυνθεί ώστε σε έναν μήνα από τώρα να έχουν πληρωθεί όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον καθαρισμό» τόνισε η κα Καραμεσίνη.