διευκρίνιση-του-καθηγητή-δημοσθένη-σ-815833
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 18.10.2020 | 20:23

Διευκρίνιση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη

Διευκρίνιση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη την « έρευνα για την πορεία του υγειονομικού κινδύνου από την Covid-19» που «διεξάγεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Health and Environment Research Agenda από την ερευνητική ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία».

Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται από τον Δ. Σαρηγιάννη:

«Τα αποτελέσματα της έρευνας μας για τη δυναμική της πορείας της πανδημίας Covid-19 και του σχετικού υγειονομικού κινδύνου στη χώρα προκύπτουν αποκλειστικά από την δουλειά της ερευνητικής ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ.

Η διεπιστημονική ομάδα HERACLES κάνει αυτήν την έρευνα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου HERA (Health and Environment Research Agenda), όπου και είμαι επιστημονικός υπεύθυνος για τα μοντέλα εκτίμησης επιπτώσεων στην υγεία από οιουσδήποτε επιβαρυντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2 και της σχετικής task force για την COVID-19. Η ομάδα συμπεριλαμβάνει επιστήμονες χημικούς μηχανικούς, βιολόγους, ιολόγους, βιοπληροφορικούς, τοξικολόγους, χημικούς και στα πλαίσια του έργου HERA συνεργαζόμαστε με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Εθνικό Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας, το Ινστιτούτο Παγκόσμια Υγείας της Βαρκελώνης και τα Ινστιτούτα Προηγμένων Σπουδών της Παβία και την Ανώτατη Σχολή Sant’Anna της Πίζας μεταξύ άλλων.

Γι’αυτό θα ήθελα να ζητήσω από εκπροσώπους του τύπου (γραπτού και ηλεκτρονικού) και των ΜΜΕ εν γένει να μην γίνεται αναφορά σε έρευνα του ΑΠΘ, αλλά αποκλειστικά σε έρευνα της ομάδας του καθ. Σαρηγιάννη ή, της ερευνητικής ομάδας HERACLES υπό την ευθύνη του καθ. Σαρηγιάννη».