διεθνής-αμνηστία-αποθήκη-ψυχών-για-60-90516
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.09.2016 | 15:28

Διεθνής Αμνηστία: «Αποθήκη ψυχών» για 60.000 πρόσφυγες η Ελλάδα

Περίπου 60.000 πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι υπό «απάνθρωπες και μη ασφαλείς» συνθήκες στην Ελλάδα, επισημαίνει η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Μηνύματα από την Ελλάδα: Η ελπίδα μας χάθηκε». Η οργάνωση υποστηρίζει ότι παρά την περσινή συμφωνία μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε να υποδεχθούν στις χώρες τους πάνω από 120.000 πρόσφυγες, αρκετές χώρες απορρόφησαν λιγότερο από το 5% των ανθρώπων που είχαν δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουν. Μάλιστα, η έκθεση προσθέτει πως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής κανέναν πρόσφυγα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, υπολογίζεται ότι με τον τρέχοντα ρυθμό απορρόφησης των προσφύγων, οι ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστούν 18 χρόνια για να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και γι αυτό καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει χρονικά με τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για τους πρόσφυγες.

Τέλος, τη μετεγκατάσταση επιπλέον 296 προσφύγων από την Ελλάδα τις τελευταίες δύο ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Όπως δήλωσε, 221 άτομα μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα την Τρίτη, ενώ χθες προστέθηκαν άλλοι 75, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα στα 4.140 άτομα.