διασκέδαση-όπως-παλιά-χωρίς-μάσκες-μ-948957
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.10.2021 | 00:17

Διασκέδαση όπως παλιά: Χωρίς μάσκες & με όρθιους -Ανησυχία για έξαρση κρουσμάτων

Χωρίς περιορισμούς θα κινούνται σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους διασκέδασης και την εστίαση οι εμβολιασμένοι από σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Θάνους Πλεύρη δεν θα ισχύουν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας τη νύχτα και της μουσικής στις κόκκινες περιοχές, οι οποίες θα δημοσιοποιούνται μόνο για καθαρά ενημερωτικό σκοπό.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι πελάτες των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας θα διασκεδάζουν όπως παλιά: Δεν θα φορούν μάσκες, θα μπορούν να χορεύουν, να στέκονται όρθιοι κλπ.

Ωστόσο, το προσωπικό στα καταστήματα αυτά θα εξακολουθεί να φορά μάσκα.

Παράλληλα, οι περιορισμοί για τους μεικτούς χώρους παραμένουν ως έχουν, όπως και στους υπόλοιπους, πλην εστίασης και ψυχαγωγίας, χώρους (θέατρα, κινηματογράφοι κλπ) που είναι μόνο για εμβολιασμένους.

Εντατικοί έλεγχοι

Λόγω της απελευθέρωσης από σήμερα Σάββατο 9 Οκτωβρίου μεικτά κλιμάκια της Αστυνομίας και της Αρχής Διαφάνειας ξεκινούν εντατικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι πολίτες που βρίσκονται σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας τηρούν τα νέα μέτρα, είναι όντως εμβολιασμένοι και έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού,

Χιλιάδες αστυνομικοί θα χωριστούν σε μικρά κλιμάκια ζητώντας όχι μόνο το πιστοποιητικό του εμβολιασμού αλλά και ταυτότητα, ώστε να διαπιστώνουν αν υπάρχει ταυτοπροσωπία, δηλαδή αν το πρόσωπο που δείχνει το πιστοποιητικό είναι όντως αυτό που αναγράφεται.

Ανησυχία στους επιστήμονες

Να σημειωθεί ότι η “επιστροφή στην κανονικότητα”, πραγματοποιείται σε μία φάση που ο ΕΟΔΥ εξακολουθεί να καταγράφει άνω των 2.000 κρουσμάτων ημερησίως και, κυρίως, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει ιδιαίτερα χαμηλά (στο 58,7%), με τους καθημερινούς εμβολιασμούς να έχουν πιάσει, κυριολεκτικά, πάτο. 

Το γεγονός έχει προκαλέσει ανησυχία στους επιστήμονες οι οποίοι πιθανολογούν αύξηση κρουσμάτων, μετά τα νέα μέτρα.