διαμαρτυρία-πληγέντων-από-φυσικές-κα-958369
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.11.2021 | 14:40

Διαμαρτυρία πληγέντων από φυσικές καταστροφές έξω από τη Βουλή

Πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν αυτή την ώρα πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές από μια σειρά περιοχές της χώρας (Εύβοια, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Κρήτη) δίνουν το «παρών» καθώς η κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν, είτε από πυρκαγιές αρχικά, είτε από πλημμύρες στη συνέχεια, παραμένει τραγική με τα προβλήματα να ξεχειλίζουν και να καθιστούν δύσκολη τη ζωή των λαϊκών οικογενειών που επλήγησαν, που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά, εξαιτίας της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού προστασίας τους από τον κρατικό μηχανισμό που στη λογική «κόστους – οφέλους» αφήνει απροστάτευτα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα αντιπροσωπεία παραδίδει το ψήφισμα του συλλαλητηρίου στη Βουλή και στα κόμματα, ενώ σε μία συμβολική κίνηση πυρόπληκτοι παραγωγοί από την Πελοπόννησο άδειασαν στο πλάι της εισόδου του κοινοβουλίου πατάτες και σταφίδες.

Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου

Οι πληγέντες απαιτούν:

– Άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών μας και με επαρκή χρηματοδότηση για αυτά, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα με τη στελέχωση σε αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κ.λπ.

– Προτεραιότητα σε έργα αντιδιαβρωτικής και κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες, αλλά και τις πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων σε όλη τη χώρα.

– Αποκατάσταση άμεσα όλων των ζημιών που έχουμε υποστεί σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης κ.λπ. Άμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

– Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσοι χάσανε τα σπίτια τους και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους.

– Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντα.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες στις πληγείσες περιοχές. Εξασφάλιση των αναγκαίων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και για όσο διάστημα θα διαρκεί η απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές. Αντίστοιχα εξασφάλιση μελισσοτροφών για τους μελισσοκόμους. Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές – δασεργάτες την εξασφάλιση τουλάχιστον 15ετούς απασχόλησης στην ανασύσταση των δασών, αφού έχουν απολέσει το αντικείμενο εργασίας τους.

– Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, σχολείων και προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων, αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές. Καμιά κατάργηση, συγχώνευση σχολικών τμημάτων.

– Αφορολόγητο όριο για τους μικρούς επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ. Απαλλαγή πληρωμών για το 2021 και για το 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για όλους, στις πληγείσες περιοχές.

– Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων. Στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.