διαμαρτυρία-κτηνοτρόφων-για-την-έξωσ-760031
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.02.2023 | 19:23

Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων για την έξωσή τους από μοναστηριακές εκτάσεις

Με ειρηνική διαμαρτυρία έξω από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης απαντούν σήμερα το μεσημέρι κτηνοτρόφοι στην απόφαση της Μονής Οδηγητρίας για την έξωσή τους από μοναστηριακές εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, τις οποίες μισθώνουν εδώ και πολλά χρόνια.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Ειρηνοδικείο Μοιρών στις 7 Φεβρουαρίου, μετά από την απόφαση της Μονής να προσφύγει στην Δικαιοσύνη ζητώντας την έξωση των κτηνοτρόφων. Οι δύο πλευρές, Μονή και 29 κτηνοτροφικές οικογένειες, βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και καιρό για τις μοναστηριακές εκτάσεις. Από την πλευρά της η Μονή υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να διεξάγονται τακτικές δημοπρασίες για την διάθεση των εκτάσεων, κάτι που δεν έχει γίνει και επικαλείται επενδυτικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων και ΑΠΕ. Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους προβάλλουν την παραμονή των οικογενειών τους στις κτηνοτροφικές εκτάσεις αυτές για μεγάλα χρονικά διαστήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 100 χρόνια και υποστηρίζουν ότι καταβάλλουν κανονικά τα μισθώματα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο ertnews ο κτηνοτρόφος Βασίλης Σμπώκος, η οικογένεια του οποίου μισθώνει εδώ και 62 χρόνια εκτάσεις της Μονής, το θέμα αφορά 12.000 – 13.000 στρέμματα και περίπου 10.000 αιγοπρόβατα. Και όπως υποστηρίζει: «Στις εκτάσεις αυτές εμείς είμαστε θεματοφύλακες, φρουροί και υπάρχει χώρος για όλους. Και για την κτηνοτροφία και για επενδύσεις». Καλεί δε τη Μονή και τους εμπλεκόμενους φορείς να καθίσουν μαζί τους στο τραπέζι, για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.