δεν-αποδεικνύεται-ότι-κάτοικος-από-το-702798
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.11.2019 | 10:55

ΔΕΝ αποδεικνύεται ότι κάτοικος από το Μεσολόγγι έβγαλε τα μάτια αδέσποτου σκύλου

Σύμφωνα με τα ellinikahoaxes.gr/ “Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ιστορία του αδέσποτου χάσκυ από το Μεσολόγγι το οποίο σύμφωνα με ισχυρισμούς “έπεσε θύμα βάναυσης ενέργειας καθώς άγνωστος του αφαίρεσε τα μάτια”. Βέβαια, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”

Συγκεκριμένα:

Τι λένε τρεις κτηνίατροι για το θέμα

Κατόπιν επικοινωνίας με τον κτηνίατρο δρ Ε.Πατσουράκη, μάθαμε επρόκειτο άγριο ζώο το οποίοι δεν πλησίαζαν παρά μόνον εκείνοι που το τάιζαν. Ωστόσο δεν είχε επιτεθεί ποτέ σε κανέναν για να γίνει ‘στόχος’. “Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας δεν είχε επισκεφθεί ποτέ τον κτηνίατρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τις τελευταίες μέρες είχε παρατηρηθεί επίσης άρνηση τροφής από το ζώο”. Σύμφωνα με μαρτυρίες το ζώο εντοπίσθηκε νεκρό έχοντας τα μάτια του. “Έτσι βρισκόμενο εκτεθειμένο σε ερημική τοποθεσία, το πιθανότερο είναι να δέχτηκε μεταθανάτια επίθεση, νυκτόβιων ζώων τρωκτικών ή πτηνών (κουκουβάγιες κλπ).”

Την παραπάνω εκτίμηση ασπάζεται και ο δρ Α.Παπανικολάου επίσης κτηνίατρος στην περιοχή του Μεσολογγίου. Ερωτηθείς για το περιστατικό δήλωσε “Δεν υπάρχει περίπτωση.” “Συμφωνώ με τον συνάδελφο”. Μας εξήγησε πως η πόλη είναι μικρή και πως γνώριζαν το συγκεκριμένο αδέσποτο.”Δεν πείραζε κανέναν αλλά δε μπορούσες και να το πιάσεις, εκδήλωνε επιθετική συμπεριφορά”.

Επικοινωνήσαμε με τον δρ. Δ.Παπανικολάου ο οποίος μας εξήγησε “Έχω κάνει επεμβάσεις εξόρυξης βολβού είναι μια διαδικασία που διαρκεί 1,5 με 2 ώρες και έχει πολλή αιμορραγία. Χρειάζεται ειδικά εργαλεία για να γίνει και απαιτεί γενική αναισθησία”. Όπως είδαμε στις φωτογραφίες, το τρίχωμα του σκύλου είναι καθαρό, δεν υπάρχει αίμα στη μουσούδα του. “Στη περίπτωση που είχε βγάλει άνθρωπος τα μάτια το σκύλου η μουσούδα του θα ήταν γεμάτη με αίμα, το οποίο δε ‘φεύγει’ με τη βροχή όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι αλλά μόνο με οξιζενέ”

Σχηματίστηκε δικογραφία κατά αγνώστου καθώς έγινε καταγγελία από μέλος φιλοζωικής οργάνωση της περιοχής. Ωστόσο σύμφωνα με το πόρισμα της ανακριτικής και όπως μας πληροφόρησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος, “δεν κατέστη δυνατό να γίνει εκτίμηση της σωρού από κτηνίατρο καθώς το ζώο είχε ταφεί και έχουν περάσει πολλές μέρες”.

Κεντρικά σημεία

Συγκεντρωτικά και σύμφωνα με ανάρτηση του δρ. Πατσουράκη έχουμε:

Η εξόρυξη βολβών σε σκύλο 35 κιλών γίνεται μόνο υπό γενική αναισθησία. Για να γίνει η αφαίρεση των ματιών του ζώου χωρίς αίματα θα πρέπει το ζώο να ήταν ήδη νεκρό, συνεπώς οι ισχυρισμοί για ‘απίστευτο βασανισμό’ είναι αυθαίρετοι.

Ακόμη και αν βγουν και τα 2 μάτια ενός ζώου (ή ανθρώπου) από ένα ατύχημα ή κάποια άλλη αιτία εν ζωή, ο οργανισμός κάνει αιμόσταση μόνος του μετά από κάποια ώρα και η αιμορραγία σταματάει. Συνεπώς το αφήγημα πως λόγω της αφαίρεσης των ματιών ο σκύλος πέθανε δεν ευσταθεί.

Αν υπήρξαν αίματα ή αιμορραγικά υγρά στη περιοχή πιθανώς προέρχονται από άλλο όργανο του σώματος. Αίμα στο σημείο θανάτου ενός ζώου δεν σημαίνει οπωσδήποτε άσκηση εξωτερικής βίας στο ζώο. Επιπλέον, δεν βρέθηκε αίμα στο κεφάλι του ζώου.

Ο χώρος στον οποίο βρέθηκε είναι περιφραγμένος με φράχτη 2 μέτρων, κλειδωμένος με αλυσίδα και λουκέτο και δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης ούτε του φράχτη, ούτε της πόρτας, ούτε της κλειδαριάς.

Η συμπεριφορά του σκύλου ήταν επιθετική ακόμη και στις κυρίες που το τάιζαν, συνεπώς δε θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε να το πλησιάσει για να του κάνει κακό.

Οι υποθέσεις για θανάτωση με φόλα πάλι δεν ευσταθούν. Τα ζώα που πεθαίνουν από δηλητηρίαση βρίσκονται σχεδόν πάντα με πολλούς πηχτούς λευκούς αφρούς στο στόμα τους και γύρω από αυτό στο σημείο θανάτου τους, καθώς και με χαρακτηριστική δύσοσμη κιτρινοπράσινη διάρροια, λερωμένα στα πίσω πόδια και την ουρά. Ούτε κάτι τέτοιο φαίνεται να βρέθηκε. Θα φαινόταν μακροσκοπικά και θα είχε εντοπισθεί αμέσως.

Που καταλήγουν ομόφωνα οι ειδικοί

“Ένα ζώο μεγάλης ηλικίας που το τελευταίο διάστημα φαινόταν ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση με διάφορα συμπτώματα και τη γενικότερα κακή εικόνα του, το πιθανότερο είναι να έφτασε στο βιολογικό τέλος της ζωής του, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω κάποιου χρόνιου νοσήματος. Τα περισσότερα εξάλλου ζώα πεθαίνουν τις νυχτερινές ώρες και απομονωμένα. Από κει και πέρα, βρισκόμενο εκτεθειμένο σε ερημική τοποθεσία, το πιθανότερο είναι να δέχτηκε επίθεση προ- ή μεταθανάτια, νυκτόβιων ζώων (τρωκτικά) ή πτηνών (κουκουβάγιες κλπ).

Τα τρωκτικά (τα οποία άνετα περνάνε τους φράχτες) τρώνε πρώτα τα μάτια που είναι οι πιο εύκολοι και μαλακοί ιστοί καθότι το υπόλοιπο σώμα βρίσκεται τις πρώτες ώρες σε νεκρική ακαμψία και μετά επιτίθενται στην κοιλιά και τα σπλάχνα της. Αν ήταν ημέρα θα μπορούσε αυτό να συμβεί και από άλλα πουλιά (κυρίως κοράκια και γλάρους), αλλά αυτά δεν πετάνε για φαγητό τη νύχτα. Αν το ζώο δέχτηκε τέτοια προθανάτια επίθεση, λογικό είναι να αντέδρασε και στην προσπάθειά του να τα διώξει να χτύπησε, να αυτοτραυματίστηκε και να μάτωσε.”

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός “άγνωστος έβγαλε τα μάτια σε αδέσποτο χάσκυ” δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κτηνιάτρων η αφαίρεση του βολβού έγινε από μεταθανάτια επίθεση στο σώμα του ζώου.

Η “είδηση” όπως είχε δημοσιευθεί στην aftodioikisi.gr:

Ένα στυγερό και ανατριχιαστικό έγκλημα έγινε χθες στο Μεσολόγγι, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του agriniosite.gr κάτοικος της περιοχής, έβγαλε τα μάτια σε αδέσποτο σκυλί, το οποίο βρήκε τραγικό θάνατο.

Το άτυχο σκυλί βρήκαν κάτοικοι της περιοχής που έχουν ξεσηκωθεί και ζητούν την τιμωρία του «δολοφόνου και βασανιστή», που έβγαλε τα μάτια από το Χάσκυ.

«Είμαι συγκλονισμένη για το θάνατο του Σπαικ, στο Μεσολόγγι. Το αγαπημένο Χάσκυ αδέσποτο που το σκότωσαν με το πιο φρικτό τρόπο! Τι πιο χειρότερο, βγάζοντας του τα μάτια» είπε κάτοικος της περιοχής, ενώ κάποιος άλλος ζητά να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές «Αυτό το άτομο είναι επικίνδυνο για ζώα και ανθρώπους. Να παρέμβουν οι αρχές, δεν ξέρω, κάτι να γίνει. Κάποιος ψυχικά διαταραγμένος κυκλοφορεί ελεύθερος…»