χρυσαυγίτες-οι-πρωταγωνιστές-στην-εκ-765544
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.04.2020 | 21:11

Χρυσαυγίτες οι πρωταγωνιστές στην εκκλησία του Κορυδαλλού με «μπροστάρη» τον Παναγιώταρο (βίντεο)

Σε προσαγωγές Χρυσαυγιτών και 13 συνολικά συλλήψεις ατόμων που βρέθηκαν έξω από εκκλησία στον Κορυδαλλό προχώρησαν αστυνομικοί το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής.

Οι συγκεντρωμένοι με επικεφαλής τον Ηλία Παναγιώταρο απαιτούσαν να γίνει περιφορά του Επιταφίου του ιερού ναού Αγίου Νικολάου στον Κορυδαλλό.

Ακολούθησαν αντεγκλήσεις με αστυνομικούς και ρίψη κροτίδων από τους συγκεντρωμένους, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε 18  προσαγωγές.

Το σκηνικό έντασης δημοσίευσε μέσω του προφίλ του στα social media ο γνωστός πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο, κάτι που κάνει τις Αρχές να εκτιμούν πως οι συγκεντρωμένοι ήταν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

Να σημειωθεί ότι υπήρξαν και άλλες, μεμονωμένες, ωστόσο, προσπάθειες για προσκύνημα επιταφίου και είσοδο σε ναούς. Συγκεκριμένα:

Στην προσαγωγή ιερέα ναού στο Πικέρμι προχώρησε η αστυνομία, καθώς άνοιξε την εκκλησία για να προσκυνήσουν πιστοί τον επιτάφιο.

-Νωρίς το μεσημέρι στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στη Λαμία όταν ο ιερέας τελείωσε την αποκαθήλωση και πήγε να βγει από το ναό, ήταν απέξω περίπου 20 πιστοί, οι οποίοι, μόλις άνοιξε την πόρτα ο ιερέας, μπήκαν στο ναό αγνοώντας τις εκκλήσεις του ιερέα και του επιτρόπου.

-Ανοικτός έμεινε – για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα – ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά στους Αμπελόκηπους Αττικής, στην πλατεία του Αγιού Θωμά στο Λαϊκό Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα οι πιστοί να προσέλθουν κατά μόνας για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν. Ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής, συγκεκριμένα, οι πολίτες σχημάτισαν μικρές ουρές στον προαύλιο χώρο του ναού, περιμένοντας τη σειρά τους, προκειμένου να εισέλθουν στο εσωτερικό της εκκλησίας.

-Ένα ακόμη περιστατικό απειθαρχίας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, φαίνεται πως συνέβη το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, στην Καισαρειά της Κοζάνης. Σύμφωνα με το Kozanimedia, προκλήθηκε αναστάτωση από την απόφαση του αρχιμανδρίτη να επιτρέψει στους πιστούς το προσκύνημα στον Επιτάφιο, εντός του ιερού ναού του Τιμίου Προδρόμου, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά ο ιερέας ζήτησε από τους πιστούς που βρίσκονταν εκεί να αποχωρήσουν, λέγοντας πως έρχεται η αστυνομία.

-Τέλος, σύμφωνα με το e-thessalia.gr ,ο Ιερός Ναός του Αγίου Γερασίμου στον Βόλο «έσπασε» τα περιοριστικά μέτρα και άνοιξε για τους πιστούς, αγνοώντας την απαγόρευση των αρχών με τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όπως έγινε γνωστό, περίοικοι αντιλήφθηκαν την είσοδο πιστών στην εκκλησία σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και ειδοποίησαν την αστυνομία που μετέβη στον Ιερό Ναό και οι πόρτες έκλεισαν. Νωρίτερα στον Ιερό Ναό βρισκόταν μία οικογένεια με δύο παιδιά. Παράβαση της απαγόρευσης παρατηρήθηκε και στον Άγιο Νεκτάριο Νέας Ιωνίας, όπου κατά διαστήματα άνοιγαν οι πόρτες και έμπαιναν μέσα οι πιστοί για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο.

-Συνωστισμός παρατηρήθηκε και έξω και από τον ναό της Νέας Παναγίας, στην οδό Μητροπόλεως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου πιστοί είχαν μαζευτεί προκειμένου να ακούσουν τη λειτουργία της Μ. Παρασκευής.