χριστούγεννα-και-αλλεργίες-τι-να-προσ-713544
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.12.2021 | 19:15

Χριστούγεννα και αλλεργίες: Τι να προσέξετε για ασφαλείς γιορτές

Χριστούγεννα: Οι κίνδυνοι υπάρχουν στις γιορτινές εκδηλώσεις και τα τραπέζια. Τι να προσέξουν οι πάσχοντες από τροφικές και αναπνευστικές αλλεργίες. Οι συστάσεις ειδικών από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI).

Τα φετινά Χριστούγεννα θα έχουμε (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) την ευκαιρία να βρεθούμε με αγαπημένους ανθρώπους, τους οποίους στερηθήκαμε πέρυσι λόγω κορωνοϊού. Ωστόσο όσοι πάσχουν από αλλεργίες και άσθμα πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα προστασίας, διότι το τελευταίο που χρειάζονται είναι μία αλλεργική κρίση.

«Οι ασθενείς αυτοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν μόνο για την COVID-19. Πρόσθετη πηγή ανησυχίας είναι οι παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν μια αλλεργική ή ασθματική κρίση, προκαλώντας σοβαρά συμπτώματα», λέει ο Dr. Mark Corbett, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI). Τέτοιοι παράγοντες μπορεί, λ.χ., να είναι:

  • Συστατικά των γιορτινών πιάτων
  • Το τρίχωμα των κατοικιδίων ζώων
  • Τα ακάρεα της σκόνης πάνω στα χριστουγεννιάτικα στολίδια
  • Οι μύκητες στον κορμό του φυσικού δένδρου

Ο Dr. Corbett έχει μερικές συμβουλές που μπορεί να προστατεύσουν από τα δυσάρεστα απρόοπτα τους πάσχοντες από αλλεργίες και άσθμα:

Μην ξεχάσετε τα εμβόλια

Να κάνετε τα εμβόλια κατά της COVID-19 (μην αμελήσετε την τρίτη δόση) και κατά της γρίπης. Η γρίπη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άσθματος, γι’ αυτό συνιστάται κάθε χρόνο στους πάσχοντες.

Σκεφθείτε το καλά πριν ανάψετε κεριά ή/και το τζάκι

Η φωτιά ασφαλώς προσθέτει ζεστασιά στην ατμόσφαιρα. Ο καπνός, όμως, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους ασθενείς με άσθμα.

Πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί και με τα αιθέρια έλαια, τα αποσμητικά χώρου, το τεχνητό χιόνι, το ποτ πουρί και άλλα αρώματα χώρου. Αυτά δεν πυροδοτούν μεν τις αλλεργίες, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στους αεραγωγούς των ασθενών με άσθμα.

Προσέξτε το φαγητό

Το φαγητό βρίσκεται στο επίκεντρο των χριστουγεννιάτικων εορτασμών. Οι περίτεχνες συνταγές όμως μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για τους πάσχοντες από τροφικές αλλεργίες. Αν εσείς ή άλλο αλλεργικό μέλος της οικογένειάς σας πρόκειται να πάτε σε τραπέζι, καλό είναι:

— Να ενημερώστε τον οικοδεσπότη για την τροφική αλλεργία σας

— Να πάρετε μαζί, εν είδει κεράσματος, ένα-δύο φαγητά ασφαλή για εσάς, τα οποία θα μοιραστείτε με τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες

— Διαλέξτε προσεκτικά τα χριστουγεννιάτικα στολίδια

Όσο όμορφα κι αν είναι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια, συνιστούν πρόβλημα για πολλούς πάσχοντες από αλλεργίες.

Μερικοί, λ.χ., είναι αλλεργικοί στο τερπένιο, μία ουσία που υπάρχει στους χυμούς του κορμού. Αν λοιπόν αγγίξουν τον κορμό με γυμνά χέρια, μπορεί να εκδηλώσουν δερματίτιδα εξ επαφής.

Άλλοι έχουν αλλεργίες όπως η ρινίτιδα και το άσθμα, και έχουν ευαισθησία στην μυρωδιά του δέντρου. Πολλοί άλλοι, εξ άλλου, είναι αλλεργικοί στους μύκητες, τα σπόρια των οποίων αφθονούν στον κορμό των φυσικών δέντρων.

Τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να αποτραπούν αν χρησιμοποιήσετε τεχνητό δέντρο. Πρέπει όμως να το καθαρίσετε προσεκτικά, πριν το στήσετε. Το ίδιο να κάνετε και με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, διότι η σκόνη τους μπορεί να περιέχει ακάρεα που μπορεί να πυροδοτήσουν αναπνευστικές αλλεργίες.

Πάρτε τα φάρμακά σας

Όσο κι αν προσέξετε, είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε αντιμέτωποι με κάποια αλλεργιογόνα, ιδίως αν δεν διοργανώσετε εσείς το ρεβεγιόν ή το γιορτινό τραπέζι. Φροντίστε λοιπόν να έχετε υπό έλεγχο τις αλλεργίες, τηρώντας όλες τις οδηγίες που σας έχει δώσει ο θεράπων ιατρός. Η συμμόρφωση στην αγωγή που έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος ιατρός μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Μην ξεχάσετε, τέλος, να πάρετε μαζί σας την ένεση επινεφρίνης (αδρεναλίνης) που συνιστάται στους πάσχοντες από σοβαρές αλλεργίες.

πηγή: iatropedia