χατζηγιαννάκης-ο-μητσοτάκης-δέχεται-904239
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.05.2021 | 11:18

Χατζηγιαννάκης: Ο Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις για εκλογικό «αιφνιδιασμό»

Επίθεση στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στο επιτελείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει μέσα από τη συνέντευξή στου στο topontiki.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να δώσει τη χαριστική βολή στον πολύπαθο κόσμο της εργασίας, κορυφώνοντας την εφαρμογή αντικοινωνικών και αντιεργατικών πολιτικών της», λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, επισημαίνοντας ότι έρχεται «ζωή-λάστιχο και εργασία χωρίς δικαιώματα».

Σχετικά με την Προανακριτική για τις τηλεοπτικές άδειες, της οποίας είναι μέλος ο Μίλτος Χατζηγιαννάκης τονίζει ότι «οι διαδοχικές αρνήσεις του Χρήστου Καλογρίτσα να παρουσιαστεί στη βουλή και το εξώδικο που απέστειλε στην επιτροπή προσδίδουν πλέον διαστάσεις φαρσοκωμωδίας»

Όσον αφορά τα παγιωμένα (δημοσκοπικά) χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χατζηγιαννάκης σχολιάζει πως «η κυβερνητική φθορά είναι πλέον ξεκάθαρη παρά την πρωτοφανή μιντιακή ασυλία». Υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «είναι περίπου βέβαιο πως από το περιβάλλον του πρωθυπουργού υπάρχουν εισηγήσεις για εκλογικό ‘αιφνιδιασμό’».

Ακολουθεί η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Ποια είναι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που φέρνει η κυβέρνηση; Κινητοποιήσεις και απεργίες παντού; Δε θα στηρίξετε κανένα άρθρο (άδεια πατρότητας, ποινές για σεξουαλική κακοποίηση, κ.ά);

Η διαδικτυακή παρουσίαση του αντι-εργασιακού νομοσχεδίου του κ. Χατζηδάκη ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε από την πρώτη στιγμή: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να δώσει τη χαριστική βολή στον πολύπαθο κόσμο της εργασίας, κορυφώνοντας την εφαρμογή αντικοινωνικών και αντιεργατικών πολιτικών της. Το όραμα της συντηρητικής παράταξης της χώρας περιλαμβάνει για τους εργαζόμενους μια ζωή-λάστιχο και εργασία χωρίς δικαιώματα, κατάργηση του 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, μείωση μισθού και πλήρη υποβάθμιση του πλαισίου ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα αναδείξουμε με επιχειρήματα την επιδίωξη της κυβέρνησης να απορρυθμίσει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις. Οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες δεν γίνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, η κοινωνία και οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν δική μας πρόσκληση για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Εμείς δηλώνουμε καθαρά και αταλάντευτα ότι θα σταθούμε δυναμικά στο πλευρό τους και πλάι στα δίκαια αιτήματά τους.

Σας κατηγορούν συνεχώς ότι επαναφέρετε το παλιό για τα εργασιακά. Η Νέα Δημοκρατία λέει πως «με μπροστάρη τον κ. Φωτόπουλο, πορεύεται στον 21ο αιώνα με συνθήματα του 19ου». Τι απαντάτε;

Σε ποια φάση βρισκόμαστε στην προανακριτική για τις τηλεοπτικές άδειες; Γιατί δε προχωρά; Θα ζητηθεί παράταση;

Από την κατάθεση του πρώτου κιόλας μάρτυρα στην προανακριτική, το κυβερνητικό αφήγημα της κατηγορίας περί δήθεν παράβασης καθήκοντος και δωροληψίας έχει καταρρεύσει με πάταγο και αυτό το γνωρίζουν ακόμα και τα μέλη της επιτροπής που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Οι διαδοχικές αρνήσεις του Χρήστου Καλογρίτσα να παρουσιαστεί στη βουλή και το εξώδικο που απέστειλε στην επιτροπή προσδίδουν πλέον διαστάσεις φαρσοκωμωδίας σε μία υπόθεση που από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε μια κίνηση πολιτικής απελπισίας του κ. Μητσοτάκη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια διαφυγής από την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησής του στα κρίσιμα μέτωπα της πανδημίας και της οικονομίας. Το εάν θα ζητηθεί παράταση είναι κάτι που αφορά τους προπαγανδιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το ερώτημά σας θα πρέπει να απευθυνθεί προς τα εκεί.

Η Νέα Δημοκρατία κλείνει δύο χρόνια στην διακυβέρνηση της χώρας. Παρά την πανδημία βρίσκεται μπροστά σε όλες τις μετρήσεις έχοντας μάλιστα μεγάλη απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πού οφείλεται αυτό; Τα παγιωμένα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ – σε σχέση με τις εκλογές – σας προβληματίζουν;

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των δημοσκοπήσεων του τελευταίου διαστήματος δείχνουν πως η κυβερνητική φθορά είναι πλέον ξεκάθαρη. Παρά την πρωτοφανή μιντιακή ασυλία την οποία απολαμβάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η διαχειριστική της ανεπάρκεια, τα προβλήματα που συσσωρεύονται και η εφαρμογή των αντικοινωνικών πολιτικών της έχουν προκαλέσει κοινωνική δυσαρέσκεια που σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση του Ευρωβαρόμετρου φτάνει στο 70%. Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, οι πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία δεν μας επέτρεψαν τον τελευταίο χρόνο την ανάληψη των πολιτικών πρωτοβουλιών που είχε προγραμματίσει. Το σημαντικό για εμάς, η βασική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία το επόμενο χρονικό διάστημα, θεωρώ πως είναι η οργανωμένη και αποφασιστική προσπάθεια να πείσουμε την κοινωνία να μας εμπιστευτεί ξανά. Αυτό που προσωπικά διαπιστώνω από την επαφή μου με τους πολίτες είναι ότι η κοινωνία είναι πρόθυμη να μας ακούσει, ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που είχαν προσδοκίες από τον κ. Μητσοτάκη αντιλαμβάνονται καθημερινά πως η κυβέρνησή του όχι μόνο δεν μπορεί να επιλύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα τα επιδεινώνει.

Η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά; Θυμίζω ότι ο Αλ. Τσίπρας έλεγε ότι «βγαίνουμε από τα Μνημόνια για να έρθουμε στην κανονικότητα»

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κανονικότητα για το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού σημαίνει καθημερινούς και φτηνούς αντιπερισπασμούς, προκειμένου η συζήτηση να φύγει από την κραυγαλαία κυβερνητική ανικανότητα. Η κανονικότητα όπως την αντιλαμβάνονται στη Νέα Δημοκρατία μεταφράζεται σε ύφεση στην οικονομία της χώρας που αγγίζει το διψήφιο ποσοστό, σε πάνω από 1.000.000 ανέργους, σε δημόσιο χρέος άνω του 200% στο ΑΕΠ, σε ολομέτωπη επίθεση στον κόσμο της εργασίας, σε πελατειακές λογικές και σε σκληρά εμφυλιοπολεμικά δεξιά χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα δεν είναι το κατά πόσο η “κανονικότητα” αυτή αποτελεί ευκαιρία ή όχι για την Αριστερά, το πρόβλημα είναι ότι απειλεί ευθέως τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Βλέπετε εκλογές μέσα στο 2021; Πολλοί ακόμα και από τον χώρο σας εκτιμούν ότι μετά τη ΔΕΘ μπορεί να υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Θα τις ζητήσετε;

Δεν συμμερίζομαι την εκτίμηση αυτή, θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνησή της έχουν αυτοπαγιδευτεί στα αδιέξοδα που δημιουργούν οι ακραίες νεοφιλεύθερες εμμονές και η ανικανότητά της. Ταυτόχρονα, πιθανές εκλογές εντός του 2021 δεν θα μπορέσουν εύκολα να αιτιολογηθούν πειστικά από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς θα έρχονται εκ των πραγμάτων σε σύγκρουση με την εικονική πραγματικότητα μιας χώρας σε ευδαιμονία που επιχειρεί να επιβάλλει ο επικοινωνιακός μηχανισμός του. Είναι περίπου βέβαιο πως από το περιβάλλον του πρωθυπουργού υπάρχουν εισηγήσεις για εκλογικό “αιφνιδιασμό”, ωστόσο και ο ίδιος αναγνωρίζει πόσο ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό θα ήταν κάτι τέτοιο εκ μέρους του. Το παραπάνω δεν αποκλείει φυσικά το ενδεχόμενο οι αλλεπάλληλες αποτυχίες σε όλα τα μέτωπα να καταστήσουν τις εκλογές ως τη μόνη λύση φυγής για την κυβέρνηση της ΝΔ. Εμείς είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση, με συγκεκριμένο και σαφές σχέδιο υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, ένα σχέδιο που ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αρχίσει και θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει ενώπιον των πολιτών.