χαρδαλιάς-η-παραίτηση-μου-είναι-στο-συ-931429
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.08.2021 | 14:45

Χαρδαλιάς: Η παραίτηση μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού – Τι έγινε με τα εναέρια μέσα

«Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω. Γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παραχώρησε και για τις πυρκαγιές.

«Πάντα είχα την αίσθηση του καθήκοντος. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Μοιράστηκα ένα όραμα με τον πρωθυπουργό. Παραμένω κρατικός λειτουργός», σημείωσε.

Ο Ν. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών αναφορικά με τις πυρκαγίες.

«Για μας κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία, μια μαχαιριά στην καρδιά. Δώσαμε τη μεγαλύτερη μάχη. Την ώρα της μάχης δεν πυροβολούν τους μαχητές. Και λέω ότι οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών», σημείωσε.

Σχετικά με το ζήτημα  των εναέριων μέσων ο υφυπουργός ανέφερε τα εξής «Έχουμε 73 μέσα αλλά δεν πετάνε όλα την ίδια ώρα, τα 67 είναι πυρόσβεσης , τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις».

Συνέχισε διευκρινίζοντας ότι από τα 60 πυροσβεστικά αεροσκάφη που μένουν , τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις για να αντιμετωπιστούν τα τοπικά προβλήματα. Ακόμα κι αν φέρναμε αεαροσκάφη από ακριτικά σημεία θα έκαναν πολύ ώρα να προσεγγίσουν τη φωτιά και να πραγματοποιήσουν ρίψη.

Όπως είπε «τα 40 που απομένουν δεν πετάνε όλα μαζί. Τα μισά πετάνε και τα άλλα μισά ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά.

Το τεράστιο πέπλο καπνού δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Κανένα πτητικό μέσο δεν μπορούσε να περάσει χθες στην Εύβοια. Άνοιγαν διόδοι και περνούσαν μέσα από αυτές ελικόπτερα.   Είναι επικίνδυνο να πετάνε πιλότοι στα τυφλά. Για να πετάξουν τα ένα πρέπει να τηρούνται και οι 3 παρακάτω προυποθέσεις :Τρόπος προσέγγισης, τόπος προσέγγισης και τρόπος διαφυγής του ελικοπτέρου».