χαρδαλιάς-χωρίς-νέα-μέτρα-θα-έχουμε-σ-810880
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.08.2020 | 18:40

Χαρδαλιάς: «Χωρίς νέα μέτρα θα έχουμε σίγουρα πολλαπλασιασμό κρουσμάτων»

«Χωρίς νέα μέτρα θα έχουμε σίγουρα πολλαπλασιασμό κρουσμάτων» προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Τα νέα μέτρα, που αποφασίστηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής, θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα, πλην των μέτρων για Πάρο – Αντίπαρο που θα εφαρμοστούν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου.

«Αισθάνομαι ότι υπάρχει η αίσθηση ότι εάν δεν κάνουμε αυτό θα έχουμε 300, 350, 400 κρούσματα. Θα έχουμε σίγουρα πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων εάν δεν πάρουμε μέτρα. Αυτό λένε οι επιστήμονες. Εάν αυτό θα είναι 300 ή παραπάνω νομίζω ότι προκύπτει από  την αυξητική τάση και έναν απλό αλγόριθμο αύξησης, ο οποίος διαφαίνεται τις τελευταίες ημέρες» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ουσιαστικά στην Κεντρική Μακεδονία και την Αττική. Είναι η πρώτη φορά από την περίοδο της πανδημίας που η Κεντρική Μακεδονία έχει παραπάνω αριθμό ενεργών κρουσμάτων από την Αττική. Μέχρι πριν από λίγο 478 κρούσματα είχε η Κεντρική Μακεδονία και 406 η Αττική (…) Αξία έχει να καταλάβουμε όλοι ότι είναι εύλογο όταν η Κεντρική Μακεδονία έχει 478, ο Δήμος Θεσσαλονίκης που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό, να έχει 229 κρούσματα. Είναι εύλογο την ίδια ώρα που η Αττική  έχει 406, ο Δήμος Αθηναίων να έχει 176 κρούσματα. Άρα τον κύριο όγκο τον έχουν οι περιοχές που έχουν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς».

«Αλλά τα κριτήρια με τα οποία παίρνουμε τις αποφάσεις δεν είναι μόνο τα ποσοτικά» εξήγησε. Για παράδειγμα, έχουμε 478 στη Κεντρική Μακεδονία και 406 στην Αττική. Η απόφαση που πήραμε για περιφέρειες είναι για την τρίτη σε αριθμό που αφορά την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 151 κρούσματα. Και πήραμε και στην Κρήτη όπου έχουμε μόνο 33 κρούσματα. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση αριθμού κρουσμάτων με τον πραγματικό πληθυσμό και το βασικότερο είναι να δούμε ποιά είναι η εικόνα μέσα στη κοινότητα. Για παράδειγμα, στη Κρήτη έχουμε διάσπαρτα κρούσματα σε όλο το νησί. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος πανικού. Από τις ιχνηλατήσεις προκύπτει ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών high risk και όχι low risk».

Για τις λιτανείες ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ακόμα ότι «η ΚΥΑ που βγήκε είναι ξεκάθαρη. Δεν επιτρέπεται η οποιαδήποτε με πομπή διαδικασία, λατρευτική, για οποιοδήποτε θρησκευτικό δόγμα. Όλοι θα βρεθούμε στις εκκλησίες, θα αποδώσουμε την τιμή των ημερών στην Παναγία, απλά αυτό θα γίνει με όρους προστασίας της δημόσιας υγείας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων».