χαλκιδική-υπό-μερικό-έλεγχο-η-φωτιά-215560
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.05.2019 | 11:03

Χαλκιδική: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε από χθες το βράδυ η φωτιά σε αγροτοδασική έκταση μεταξύ της Μεταμόρφωσης και της Νικήτης στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

Στην περιοχή παραμένουν δέκα οχήματα με 25 άνδρες και ένα πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, με στόχο τη φύλαξη της φωτιάς, η οποία δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Παχίδης.

Η πυρκαγιά ξέσπασε μόλις μία ημέρα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Άρχισε από αγροτικές καλλιέργειες και πέρασε σε πουρνάρια και σε δασική έκταση και η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξετάζει το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από κάψιμο κλαδιών ελαιόδεντρων μετά από κλάδεμα.

«Κάποιος πολίτης χθες έκανε εργασίες στην ύπαιθρο. Κλάδευε ελαιόδεντρα και έκαιγε τα κλαδιά, με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει και να μπει στο δάσος» σημείωσε ο αρχιπύραρχος Κώστας Παχίδης. «Από την 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου απαγορεύεται -και ειδικά στη Χαλκιδική- να γίνονται τέτοιου είδους εργασίες. Ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει βασικό ρόλο, να προσέχουμε για να μην υπάρχουν τέτοιου είδους απειλές» είπε.

«Τον άνθρωπο τον έχουμε παραλάβει και έχει αρχίσει το προανακριτικό έργο» ανέφερε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας

Ο αρχιπύραρχος Κώστας Παχίδης επισήμανε ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη διάρκεια μιας ημέρας χωρίς ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, «φανταστείτε να γίνονταν ανάλογες εργασίες με δυνατούς ανέμους τι θα μπορούσε είχε συμβεί» σημείωσε εμφατικά.

Για την φωτιά στη Σιθωνία υπήρξε άμεση κινητοποίηση επίγειων και εναέριων μέσων. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν αρχικά 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, ενώ ισχυρές δυνάμεις παρέμεναν όλη τη νύχτα για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Από τη φωτιά υπολογίζεται ότι έχουν καεί περίπου 80 στρέμματα μικτής ζώνης, αγροτικής και δασικής έκτασης