αυτή-είναι-η-πλουσιότερη-ελληνίδα-που-952170
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.10.2021 | 12:34

Αυτή είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα που θεωρείται ο «θηλυκός Ωνάσης»

Αν η ζωή της οικογένειας γυριζόταν ταινία, θα ήταν φιλμ δράσης. Περιπέτεια, με στοιχεία δράματος. Κανείς δεν ξέρει αν θα είχε χάπι-εντ… Θέλετε να διαβάσετε το «σενάριο» σα να επρόκειτο για τρέιλερ; Ο διασημότερος τραπεζίτης στον κόσμο. Η γοητευτική σύζυγος του Vicky Safra. Ο μεγαλύτερος αδερφός που βρίσκεται νεκρός στο Μόντε Κάρλο, όταν έβαλε φωτιά στο σπίτι του η νοσοκόμα που τον πρόσεχε… Ή η ρώσικη μαφία.

Ο τρίτος αδερφός άνοιξε δική του τράπεζα για να πάρει εκδίκηση. Δεν είναι κι εύκολο να είσαι τόσο πετυχημένος και να έχεις εννιά αδέρφια που διεκδικούν μερίδιο της επιτυχίας.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Joseph Safra, α άνθρωπος που για να κοιμάται ήσυχος τα βράδια, έγινε ευεργέτης στα μουσεία, τα νοσοκομεία της γενέτειρας του, έχτισε ακόμη και συναγωγή… Και παρέμεινε παντρεμένος με την γυναίκα που γνώρισε και παντρεύτηκε όταν εκείνη ήταν μόλις 17 χρονών…

Η Vicky Safra (Βίκυ Σάφρα) θα μπορούσε να είναι η αθόρυβη, εύθυμη χήρα. Μοιάζει να ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Από τον Δεκέμβριο του 2020 και τον θάνατο του άνδρα της ζωής της, έχει προσθέσει 700 εκ. δολάρια στην περιουσία της.

Ελληνικής καταγωγής και σύμφωνα με το Forbes στην #339 θέση, η περιουσία της ξεπερνά σήμερα τα 7,5 δις δολάρια. Μια γυναίκα που παντρεύτηκε όταν ήταν ακόμη ανήλικη και το 2020 κληρονόμησε τον δισεκατομμυριούχο σύζυγο της, Joseph Safra, τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Βραζιλία, με τράπεζες σε τρεις ηπείρους, ανάμεσα τους, και το Gherkin Tower στο Λονδίνο.

Τα τέσσερα παιδιά τους μοιράζονται σήμερα κληρονομιά που αντιστοιχεί σε 7.1 δις δολάρια. Προσθέστε και 14 εγγόνια στην ιστορία…

Η Vicky Safra πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της στην Ελβετία, είναι επικεφαλής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Vicky and Joseph Safra, με στόχο την οικονομική ενίσχυση νοσοκομείων, σχολείων και χώρων πολιτισμού. Στα 68 της χρόνια, δεν ξεχνά τα παιδικά της χρόνια, την οικογένεια Σαρφατή από τη Θεσσαλονίκη, αν και σπάνια μιλάει στους δημοσιογράφους για τη ζωή τότε και τώρα, όπως άλλωστε έκανε και ο σύζυγος της.

Μια γυναίκα που είχε μεταναστεύσει στη Βραζιλία με την οικογένεια της από την Ελλάδα στα fifties, για να παντρευτεί τον Joseph Safra το 1969, έναν «έρωτα με την πρώτη ματιά», όπως έχει πει.

Οι δυο τους απέφευγαν τις κοσμικές εμφανίσεις, το σπίτι τους είχε 130 δωμάτια (!), τα πάρτι τους εκεί έχουν μείνει αξέχαστα σε όσους είχαν την τύχη να είναι καλεσμένοι σε δείπνα-υπερπαραγωγές με τους καλύτερους σεφ από όλο τον κόσμο.

Πρόσεχαν ιδιαίτερα την προσωπική ασφάλεια των ίδιων, όσο και των ανθρώπων που ήταν σπίτι τους, σε σημείο εμμονής. Εκείνος ήθελε να περνάει απαρατήρητος. Κι εκείνη; Έπρεπε να είναι αθόρυβη. Το μόττο της ζωής του ήταν πως οι περιουσίες πρέπει να χτίζονται και να ελέγχονται στη σιωπή, μακριά από τα φώτα.

Σήμερα τα ξένα δημοσιεύματα αποκαλούν την Vicky Safra, «θηλυκό Ωνάση.». Όσοι την γνωρίζουν μιλούν για μια γυναίκα χαμηλών τόνων που μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην Γενεύη κι ένα chalet στις Βερνικές Άλπεις, με γείτονες αναγνωρίσιμα πρόσωπα όπως η Sofia Loren και ο James Blunt. Επέλεξε να ζήσει μακριά από τους paparazzi, για δεκαετίες στην Ελβετία, αν και για χρόνια μοίραζαν τον χρόνο τους κάπου ανάμεσα στο Σάο Πάολο, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Η ίδια παραμένει ακόμη και σήμερα ιδιοκτήτρια του εντυπωσιακού Gherkin στο City στο Λονδίνο, όπως και του 660 Madison Avenue στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου κάποτε στεγαζόταν το πολυκατάστημα Barney’s για να γίνει σήμερα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών. Για λίγους. Τα δύο από τα τέσσερα τους παιδιά ασχολούνται με την αυτοκρατορία των γονιών τους.

Δεν ξεχνούν ότι ο Joseph Safra, γεννήθηκε στο Λίβανο, για να βρεθεί με την οικογένεια του, -εβραϊκής καταγωγής-, στην Βραζιλία ως απόγονος μιας δυναστείας που ξεκίνησε από τη Συρία, για να κατακτήσει τον κόσμο, το private banking, το real estate και να γίνει Πρόεδρος του Safra Group.

Όσοι βρισκόντουσαν κοντά του μιλούσαν για έναν άνθρωπο διακριτικό, ευγενικό, δίκαιο και συντηρητικό -όσον αφορά τις επιχειρηματικές αποφάσεις του-, εξαιρετικά ευφυή και ανήσυχο. Εργασιομανή, και μυστικοπαθή. Λέγεται πως πλήρωνε τις υπερωρίες των υπαλλήλων με κοσμήματα ενώ χρησιμοποιούσε ένα είδος μιας αρχαίας, αραβικής γραφής για να κωδικοποιήσει σημαντικά έγγραφα.

Kι αν θελήσουμε να «αποκρυπτογραφήσουμε» τις λιγοστές φωτογραφίες της Vicky Safra; Της αρέσουν τα μαργαριτάρια, οι στράπλες δημιουργίες, το κόκκινο, τα ντραπέ, αρχαιοελληνικά φορέματα, επιλέγει τη λάμψη, σε λίγες εικόνες θα την δούμε χωρίς υπερμεγέθεις πέρλες στα αυτιά ή στο λαιμό. Σαν άλλη Jackie Kennedy; Ένας θηλυκός Ωνάσης προτιμά τα μαργαριτάρια από τα διαμάντια. Το φως από τη λάμψη. Και το σκοτάδι.

Πηγή: mononews.gr