αθήνα-ο-κορωνοϊός-μείωσε-την-ατμοσφαι-446669
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.03.2020 | 14:38

Αθήνα: Ο κορωνοϊός μείωσε την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η μειωμένη κίνηση στους δρόμους λόγω του κορονοϊού, μείωσε τα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας στην Αθήνα, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας (ΚΑΠΑ), σημαντική βελτίωση υπάρχει στον αέρα της Αθήνας, σε ο,τι αφορά τη ρύπανση! Η μείωση των ρύπων παρατηρείται από την προηγούμενη Τετάρτη, 11 Μαρτίου, ενώ σημαντική βελτίωση έχουμε απότ ις 16 Μαρτίου έως και σήμερα! Αυτό είναι αποτέλεσμα της μειωμένης κυκλοφορίας του κόσμου και των λιγότερων αυτοκινήτων που βρίσκονται στους δρόμους.

Μιλώντας με αριθμούς, από τις 11 Μαρτίου έως και τις 18 Μαρτίου, η ρύπανση της ατμόσφαιρας μειώθηκε κατά 11,4%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, για τους ρύπους του διοξειδίου του αζώτου (NO2). Από την άλλη τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) εμφάνισαν μείωση της τάξεως του 6,1%. Αν εξετάσουμε μεμονωμένα από τις 16 Μαρτίου έως και τις 18 Μαρτίου, βλέπουμε ότι το διοξείδιο του αζώτου στην ατμόσφαιρα περιορίστηκε κατά 48,5% συγκριτικά με το ίδιο τριήμερο του 2019!

48,8% είναι η μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) για τις ίδιες ημέρες. Οι τιμές αυτές μας δίνουν να καταλάβουμε πόσο επηρεάζουμε την ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας, με την απλή κυκλοφορία μας! Ωστόσο δεν θα πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα. Για να παρατηρηθεί πόσο πολύ επηρεάζεται η ατμόσφαιρα, χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση πολλών ημερών και όχι μεμονωμένων, σύντομων περιόδων. Αντίστοιχη πρόοδος σημειώνεται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που οι αρχές συστήνουν τον περιορισμό των μετακινήσεων, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας.