αθήνα-γειτονιές-που-μπαίνει-δυναμικά-435664
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.01.2019 | 11:08

Αθήνα: Γειτονιές που μπαίνει δυναμικά η Airbnb για να γίνουν «νέο Κουκάκι»

Οικονομική ανάσα, κινητικότητα και νέα προοπτική έδωσε στην σχεδόν ισοπεδωμένη από την οικονομική κρίση αγορά ακινήτων η βραχύχρονη ενοικίαση, η διάθεση διαμερισμάτων και σπιτιών μέσω Airbnb. Οι γνώμες είναι μοιρασμένες, καθώς άλλοι πίνουν νερό στο όνομά της κι άλλοι- κυρίως ενοικιαστές ή μόνιμοι κάτοικοι που βλέπουν τη γειτονιά τους να αλλάζει- την αναθεματίζουν.

Στην Αθήνα πάντως, υπήρξαν περιοχές, όπως το Κουκάκι, που γνώρισαν ολοκληρωτική αναγέννηση στο νέο τοπίο των ακινήτων, με τη ζήτηση να εκτοξεύεται και να συμπαρασύρει και τις τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2015 το Κουκάκι ήταν στην πέμπτη θέση παγκοσμίως ανάμεσα τις περιοχές που σημείωσαν αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 800%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το news.gr, πλέον η μέση ημερήσια μίσθωση κινείται στα 51 ευρώ, ενώ υπήρξαν και διαστήματα, όπως ο περασμένος Ιούνιος, που έφτασε και τα 61 ευρώ, ωθώντας τη μέση τιμή εσόδων στα 679 ευρώ τον μήνα.

Αφού έφτασε στο ζενίθ, το Κουκάκι οδεύει πλέον προς τον κορεσμό κι έτσι η αγορά αναζητεί άλλες περιοχές που μπορούν να «σηκώσουν» την ίδια πορεία.

Τα στοιχεία που δίνει η ιστοσελίδα insideairbnb.com, που καταγράφει σε παγκόσμια κλίμακα τα ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο Airbnb, αποτυπώνουν τις κινήσεις που γίνονται στο κέντρο της πόλης και την ευρύτερη περιοχή του και καταγράφουν ουσιαστικά ποιες γειτονιές μπορεί να εξελιχθούν σε «νέο Κουκάκι».

Για την Αθήνα, η 20αδα των περιοχών με την μεγαλύτερη δέσμευση κατοικιών για το Airbnb στις αρχές Ιανουαρίου 2019 ήταν η εξής:

Εμπορικό Τρίγωνο-Πλάκα 1.320

Εξάρχεια-Μουσείο 779

Κουκάκι-Μακρυγιάννη 732

Νέος Κόσμος 620

Αγιος Κωνσταντίνος 550

Παγκράτι 464

Πλατεία Αττικής 413

Κολωνάκι 353

Αμπελόκηποι 350

Ακρόπολη 330

Θησείο 274

Πετράλωνα 270

Κεραμεικός 255

Κυψέλη 222

Παναθηναϊκό Στάδιο 220

Ιλίσια 197

Λυκαβηττός 118

Ζάππειο 105

Γουδί 102

Γκύζη 97

Όπως δήλωσε στο news.gr ο πρόεδρος των μεσιτών Αθηνών – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος, «το Κουκάκι έχει ξεφύγει». «Μετά» συνεχίζει «μεταφέρθηκαν κάποιοι στα Εξάρχεια. Ίσως να είναι και αυτός ένας λόγος. Παγκράτι, Ιλίσια πίσω από το Χίλτον, όλες αυτές οι περιοχές που είναι πέριξ του κέντρου απέκτησαν μια δυναμική. Θεωρώ, και αυτό είναι μια άποψη δική μου, πως θα αρχίσουν να ανεβαίνουν πλέον περιοχές απαξιωμένες. Στο Μεταξουργείο αρχίζει για παράδειγμα να εντοπίζεται ένα ενδιαφέρον. Εκεί αν περπατήσει κανείς θα δει πως αρχίζει να αλλάζει λίγο η εικόνα. Πρόκειται για επιχειρήσεις κλπ. Γεγονός είναι πως κάποιοι που συζητούν και ξέρουν κάποια πράγματα για την Αθήνα λένε πως σε πέντε χρόνια θα έχει τελείως άλλη όψη. Θα το δούμε βέβαια αυτό γιατί ζούμε στην Ελλάδα».

Πηγή: newsbeast.gr