Αθήνα: Γειτονιές που μπαίνει δυναμικά η Airbnb για να γίνουν «νέο Κουκάκι»

Οικονομική ανάσα, κινητικότητα και νέα προοπτική έδωσε στην σχεδόν ισοπεδωμένη από την οικονομική κρίση αγορά ακινήτων η βραχύχρονη ενοικίαση, η διάθεση διαμερισμάτων και σπιτιών μέσω Airbnb. Οι γνώμες είναι μοιρασμένες, καθώς άλλοι πίνουν νερό στο όνομά της κι άλλοι- κυρίως ενοικιαστές ή μόνιμοι κάτοικοι που βλέπουν τη γειτονιά τους να αλλάζει- την αναθεματίζουν.

Στην Αθήνα πάντως, υπήρξαν περιοχές, όπως το Κουκάκι, που γνώρισαν ολοκληρωτική αναγέννηση στο νέο τοπίο των ακινήτων, με τη ζήτηση να εκτοξεύεται και να συμπαρασύρει και τις τιμές.

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2015 το Κουκάκι ήταν στην πέμπτη θέση παγκοσμίως ανάμεσα τις περιοχές που σημείωσαν αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 800%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το news.gr, πλέον η μέση ημερήσια μίσθωση κινείται στα 51 ευρώ, ενώ υπήρξαν και διαστήματα, όπως ο περασμένος Ιούνιος, που έφτασε και τα 61 ευρώ, ωθώντας τη μέση τιμή εσόδων στα 679 ευρώ τον μήνα.

Αφού έφτασε στο ζενίθ, το Κουκάκι οδεύει πλέον προς τον κορεσμό κι έτσι η αγορά αναζητεί άλλες περιοχές που μπορούν να «σηκώσουν» την ίδια πορεία.

Τα στοιχεία που δίνει η ιστοσελίδα insideairbnb.com, που καταγράφει σε παγκόσμια κλίμακα τα ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο Airbnb, αποτυπώνουν τις κινήσεις που γίνονται στο κέντρο της πόλης και την ευρύτερη περιοχή του και καταγράφουν ουσιαστικά ποιες γειτονιές μπορεί να εξελιχθούν σε «νέο Κουκάκι».

Για την Αθήνα, η 20αδα των περιοχών με την μεγαλύτερη δέσμευση κατοικιών για το Airbnb στις αρχές Ιανουαρίου 2019 ήταν η εξής:

Εμπορικό Τρίγωνο-Πλάκα 1.320
Εξάρχεια-Μουσείο 779
Κουκάκι-Μακρυγιάννη 732
Νέος Κόσμος 620
Αγιος Κωνσταντίνος 550
Παγκράτι 464
Πλατεία Αττικής 413
Κολωνάκι 353
Αμπελόκηποι 350
Ακρόπολη 330
Θησείο 274
Πετράλωνα 270
Κεραμεικός 255
Κυψέλη 222
Παναθηναϊκό Στάδιο 220
Ιλίσια 197
Λυκαβηττός 118
Ζάππειο 105
Γουδί 102
Γκύζη 97

Όπως δήλωσε στο news.gr ο πρόεδρος των μεσιτών Αθηνών – Αττικής Λευτέρης Ποταμιάνος, «το Κουκάκι έχει ξεφύγει». «Μετά» συνεχίζει «μεταφέρθηκαν κάποιοι στα Εξάρχεια. Ίσως να είναι και αυτός ένας λόγος. Παγκράτι, Ιλίσια πίσω από το Χίλτον, όλες αυτές οι περιοχές που είναι πέριξ του κέντρου απέκτησαν μια δυναμική. Θεωρώ, και αυτό είναι μια άποψη δική μου, πως θα αρχίσουν να ανεβαίνουν πλέον περιοχές απαξιωμένες. Στο Μεταξουργείο αρχίζει για παράδειγμα να εντοπίζεται ένα ενδιαφέρον. Εκεί αν περπατήσει κανείς θα δει πως αρχίζει να αλλάζει λίγο η εικόνα. Πρόκειται για επιχειρήσεις κλπ. Γεγονός είναι πως κάποιοι που συζητούν και ξέρουν κάποια πράγματα για την Αθήνα λένε πως σε πέντε χρόνια θα έχει τελείως άλλη όψη. Θα το δούμε βέβαια αυτό γιατί ζούμε στην Ελλάδα».

Πηγή: newsbeast.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΘΗΝΑ, AIRBNB, ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ, ΝΕΟ ΚΟΥΚΑΚΙ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!