αστυνομικοί-στις-γεμάτες-πλατείες-τη-827508
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.10.2020 | 23:31

Αστυνομικοί στις γεμάτες πλατείες της Αθήνας -Σε εφαρμογή το σχέδιο

Σε εφαρμογή μπήκε από τις 9 το βράδυ της Παρασκευής, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ. ΑΣ με την κωδική ονομασία «φυσαρμόνικα» για την «αναχαίτιση» του πλήθους των πολιτών που συγκεντρώνονται στις πλατείες χωρίς να λαμβάνουν κανένα μέτρο προστασίας.

Το νέο επιχειρησιακό πλάνο που εκπονήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων anti- covid στις πλατείες και την αποφυγή του συγχρωτισμού μπήκε από νωρίς σε εφαρμογή και οι αστυνομικές δυνάμεις όπως προβλέπεται θα μεταβαίνουν στα «κόκκινα» σημεία της Αθήνας και αφού τα περιπολικά προειδοποιήσουν με τα ειδικά ηχητικά σήματα σε τέσσερις γλώσσες τους πολίτες να αποχωρήσουν στη συνέχεια θα παραμένουν στα σημεία σε κατάσταση επιφυλακής έως ότου το πλήθος να διαλυθεί. Οι εντολές που έχουν λάβει οι επικεφαλής από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ είναι οι αστυνομικοί να επιχειρούν με τη μέθοδο «ακορντεόν».

Δηλαδή να πλησιάζουν το πλήθος, να προειδοποιούν, να απομακρύνονται και στη συνέχεια να επανέρχονται χωρίς ωστόσο να συγκρούονται αλλά να δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο έως ότου ο συνωστισμός εκλείψει,με σταδιακή έστω αποχώρηση ενώ έχουν εντολές να διευκολύνουν την αποχώρηση. Οι αστυνομικοί τσεκάρουν και ελέγχουν σε συνθήκες μη συγκρουσιακές ωστόσο αν οι συνθήκες το επιτρέπουν σε μια μικρή κλιμάκωση, επιβάλλονται και πρόστιμα, ειδικά σε άτομα που προκλητικά αρνούνται να συμμορφωθούν.

Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με το protothema.gr, ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9 από την πλατεία Βικτωρίας όπου τα κλιμάκια με τη συνδρομή της ομάδας «Πάνθηρες» και πεζές περιπολίες κατάφεραν σε λίγη ώρα και χωρίς προβλήματα να την αδειάσουν, ακολούθησε επιχείρηση στην πλατεία Ομονοίας στη συνεχεία στο Μοναστηράκι όπου εκεί όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί υπήρχε μεγάλο πρόβλημα καθώς κανένας σχεδόν από το συγκεντρωμένο πλήθος δεν φορούσε μάσκα ενώ οι αποστάσεις δεν τηρούνταν ενώ «επιχειρήσεις – φυσαρμόνικα» σημειώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, στον Άγιο Παντελεήμονα και άλλες περιοχές όπου παρατηρείται συγχρωτισμός και δεν τηρούνται τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του covid-19.