άρειος-πάγος-συνταγματικό-το-νομοσχέ-323217
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.11.2019 | 17:26

Άρειος Πάγος: Συνταγματικό το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση

Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου γνωμοδότησε ομόφωνα ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε μεγάλο μέρος των αστικών και εμπορικών υποθέσεων είναι συνταγματικό.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας με έγγραφό του ζήτησε από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, να γνωμοδοτήσει η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, επί της συνταγματικότητας ή μη του νομοσχεδίου για «τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις και περαιτέρω εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγία 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2008».

Σήμερα, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου υπό τον κ. Τσαλαγανίδη και με εισηγητή τον Χρήστο Τσανερρίκο, γνωμοδότησε επί της συνταγματικότητας του επίμαχου νομοσχεδίου και ειδικότερα, τα 43 μέλη της Διοικητικής Ολομέλειας, έκριναν ομόφωνα συνταγματικές τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Διευκρινίζεται ότι μόνο ένα μέλος της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έκανε κάποιες παρατηρήσεις επί ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου, οι οποίες όμως δεν αφορούσαν το ζήτημα της συνταγματικότητας.

Όπως είναι γνωστό, το περασμένο έτος η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, κατά πλειοψηφία, με την υπ΄ αριθμόν 34/2018 απόφασή της, είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του προγενέστερου νόμου 4512/2018 ως προς την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και πιθανά την ερχόμενη Πέμπτη. Με το εν λόγω νομοσχέδιο καταργούνται οι σχετικές διατάξεις του ν. 4512/2018 (άρθρα 178-206).

Στόχος είναι να καταστεί η διαμεσολάβηση μια αξιόπιστη, εναλλακτική μέθοδος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη με εξοικονόμηση χρόνου, προς το συμφέρον των πολιτών.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε δεκτό επί της αρχής, από την πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής. Υπέρ τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, την επιφύλαξή τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης ενώ καταψήφισαν οι αγορητές του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.