άρειος-πάγος-ο-σώρρας-δεν-είναι-διαχει-28840
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.07.2017 | 19:00

Άρειος Πάγος: Ο Σώρρας δεν είναι διαχειριστής των 600 δισ. δολαρίων

Αναιρέθηκε υπέρ του νόμου από την πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η αθωωτική απόφαση για τον Αρτέμη Σώρρα, η οποία είχε δεχθεί ότι είναι διαχειριστής 600 δισ. δολαρίων (ποσό το οποίο έχει ενσωματωθεί σε έξι διεθνή γραμμάτια του αμερικανικού ταμείου, ονομαστικής αξίας 100 δισ. το καθένα).

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είχε αθωώσει τον Αρτέμη Σώρρα για το αδίκημα διασποράς ψευδών ειδήσεων, σε σχέση με την διαχείριση του εν λόγω ποσού.

Η αναίρεση υπέρ του νόμου δεν έχει καμία έννομη συνέπεια για τον Αρτέμη Σώρρα. Δηλαδή δεν παραπέμπεται σε νέα δίκη, αλλά απλώς δεν μπορεί να επικαλεστεί ή να προσκομίσει ενώπιον των δικαστηρίων την επίμαχη απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, καθώς είναι σαν να μην υπάρχει.

Αίτηση για αναίρεση της απόφασης είχε κάνει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών έχει μη ειδική, εμπεριστατωμένη και ελλιπή αιτιολογία, ενώ σε πολλά σημεία έχει εσφαλμένη και ασαφή αιτιολογία.

Παράλληλα αναφέρει ότι για το υπέρογκο ή αμύθητο -όπως το χαρακτηρίζει- ποσό των 600 δισ. δολαρίων η απόφαση δεν προσδιορίζει με ποιο αμετάκλητο πληρεξούσιο είναι διαχειριστής του ο Αρτέμης Σώρρας, με συνέπεια να υπάρχει ελλιπής αιτιολογία για το πώς είναι διαχειριστής του ποσού αυτού.

Ακόμη, η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου δεν αναφέρει τα ακριβή στοιχεία των διεθνών γραμματειών που λέει ότι έχει στην κατοχή του ο κ. Σώρρας και πού ακριβώς αυτά φυλάσσονται σε Τράπεζα του Καναδά.

Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι ενώ η απόφαση δέχεται ότι το επίμαχο ποσό φυλάσσεται για πίστωση και χορήγηση στην Ελλάδα, αντιφατικά δέχεται ότι ο Αρτέμης Σώρρας σκοπεύει να χορηγήσει το ποσό αυτό στο ελληνικό Δημόσιο με την μορφή δανείου διάρκειας 100 ετών και με επιτόκιο 0,5%.