αρχίζει-σήμερα-το-ειδικό-δικαστήριο-γ-688286
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 19.09.2022 | 09:40

Αρχίζει σήμερα το ειδικό δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο- Τουλουπάκη

Ανοίγει σήμερα Δευτέρα η αυλαία του Ειδικού Δικαστηρίου για τέταρτη φορά στα χρονικά της Μεταπολίτευσης. Στο εδώλιο θα κάτσουν ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης σε κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, καθώς και η και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

Σε ό,τι αφορά τα αδικήματα για τα οποία δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αυτά δεν αφορούν την ουσία της υπόθεσης Novartis και την ενοχοποίηση των πολιτικών (Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Παν. Πικραμένου, Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων) αλλά σε παρεμβάσεις του στο έργο συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών.

Οι παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου στο έργο της δικαιοσύνης σχετίζονται με τις καταγγελίες που έκαναν σε βάρος του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου (την διαδέχθηκε η δικαζόμενη Ελένη Τουλουπάκη), ότι παρενέβη στο έργο της, όταν είχε το φάκελο Novartis και χωρίς στοιχεία της ζήτησε να στείλει πολιτικούς στη Βουλή, η Γεωργία Τσατάνη, που χειρίστηκε την έρευνα για τον Ανδρέα Βγενόπουλο που έχει αποβιώσει επίσης για παρεμβάσεις στην έρευνα της, αλλά και ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου που χειρίστηκε τη δέσμευση των λογαριασμών του εκδότη του Σκαι Γιάννη Αλαφούζου, πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός με τις τηλεοπτικές άδειες και με σκοπό να μην μπορέσει να λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία και έχει καταγγείλει τον Δημ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στο έργο του.




Επίσης οι καταγγελίες του εν λόγω εισαγγελέα αφορούν και παρέμβαση Παπαγγελόπουλο προκειμένου να ενοχοποιηθεί χωρίς στοιχεία ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος.

Στο εδώλιο εκτός του πρώην υπουργού βρίσκεται και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας, αδίκημα που σχετίζεται με την παράλειψή της να αποστείλει στη Βουλή για τα περαιτέρω, αναφορά που είχαν καταθέσει για την υπόθεση της Νοvartis, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του τότε υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή που διετέλεσε υπουργός Υγείας και του αναπληρωτή του Ανδρέα Ξανθού.

Ως ηθικός αυτουργός στην παράλειψη Τουλουπάκη, δικάζεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου που άνοιξε το δρόμο για τη συγκρότηση του Δικαστηρίου με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Για τις παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης από πλευράς Παπαγγελόπουλου, θα εξεταστούν στη δίκη και οι τρεις εισαγγελείς, που έχουν κάνει και τις καταγγελίες, αλλά και δεκάδες άλλοι μάρτυρες για όλες τις πτυχές της δικαζόμενης υπόθεσης, όπως η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, πολιτικοί, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος που έκανε την αναφορά κατά Κουρουμπλή, αλλά και ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.