άρχισαν-τα-πρόστιμα-των-300-ευρώ-στα-διόδ-758352
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.04.2020 | 19:02

Άρχισαν τα πρόστιμα των 300 ευρώ στα διόδια

Δεύτερη ημέρα εφαρμογής των μέτρων για την ελεγχόμενη έξοδο πολιτών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα αστικά κέντρα και η αυστηροποίηση των μέτρων με τον διπλασιασμό των προστίμων, σε συνδυασμό με την αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες, άλλαξε τα δεδομένα καθώς οδήγησε μείωση του αριθμού των παραβατών. Έτσι, ενώ χθες διενεργήθηκαν 4.400 έλεγχοι στην Αθήνα και κόπηκαν 124 πρόστιμα, σήμερα από τις 2 το μεσημέρι και μετά που πέρασε το ΦΕΚ με την υπουργική απόφαση για την αλλαγή του διοικητικού προστίμου και στις δύο εθνικές οδούς μέχρι τις 6 το απόγευμα, είχαν κοπεί περίπου 15 πρόστιμα των 300 ευρώ. Ένα τσουχτερό διοικητικό πρόστιμο που φυσικά συνοδευόταν με αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες και αναστροφή των οδηγών στη βάση τους. Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας, προβλέπει μπλόκα σε όλα τα διόδια των εθνικών οδών, στους παράδρομους, καθώς και σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου της περιφέρειας.

Παράλληλα, θα υπάρχει και επιτήρηση από αέρος, με drones και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να ανιχνεύονται οι παραβάτες. Την ίδια ώρα, σήμερα από τις 6 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι σε όλη την Ελλάδα βρέθηκαν 725 πολίτες να κινούνται άσκοπα χωρίς χαρτιά εκ των οποίων οι 246 Αττική και 92 Θεσσαλονίκη. Από την Δευτέρα 23 Μαρτίου που μπήκε σε εφαρμογή το μέτρο σε όλη την Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 30.000 παραβάσεις με επιβολή αντίστοιχων διοικητικών προστίμων.

Από σήμερα το πρωί, ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ βρίσκονται στα διόδια των δύο εθνικών οδών και πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους επιτρέποντας τη διέλευση μόνο σε όσους διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Οι περισσότεροι από όσους περνούν επικαλούνται την ανάγκη φροντίδας ηλικιωμένου συγγενή τους με τους αστυνομικούς να δίνουν το «οκ» μόνο όταν διαπιστώνουν ότι έχουν τα έγγραφα που προβλέπονται όπως χαρτί από νοσοκομείο που πιστοποιεί ότι τα οικεία πρόσωπα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και παράλληλα στον τόπο όπου διαμένουν δεν υπάρχει το πρόγραμμα «Φροντίδα στο σπίτι». Αυστηροί έλεγχοι θα διενεργούνται ταυτόχρονα στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, αλλά και τα ΚΤΕΛ, ενώ το Λιμενικό Σώμα θα ελέγχει όλους ανεξαιρέτως τους πορθμειακούς σταθμούς. Επίσης, θα υπάρχουν και συνεχείς περιπολίες, τόσο σε μεγάλα αστικά κέντρα όσο και σε μικρότερες πόλεις, καθώς και σε χωριά για την αποτροπή τυχόν συγκεντρώσεων πολιτών, ειδικά την Κυριακή του Πάσχα.