αρχαιολόγοι-επιστολή-διαμαρτυρίας-π-639678
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.06.2019 | 13:39

Αρχαιολόγοι: Επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΥΠΠΟΑ για τις παραιτήσεις

Με ανοικτή επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών διαμαρτύρονται για τις παραιτήσεις που ζητήθηκαν για το θέμα του αναβατορίου ΑμεΑ στην Ακρόπολη. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται «έντονα για την πρόσφατη επίθεση που υπέστησαν μέσω των δελτίων τύπου του ΥΠΠΟΑ, οι συνάδελφοι Ελένη Μπάνου, διευθύντρια της Εφορείας, και Σπύρος Προύσαλης, προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας για το θέμα του αναβατορίου ΑμεΑ στην Ακρόπολη».

«Η Εφορεία είχε αμέσως και εγγράφως ενημερώσει για την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του αναβατορίου (5.11.2018), όταν διαπιστώθηκε εκτεταμένη πτώση λίθων από την υπερκείμενη του αναβατορίου περιοχή του τείχους», πληροφορούν οι εργαζόμενοι, γεγονός που όπως λένε «”ξεχνάει”» η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, όπως «”ξεχνάει” επίσης ότι την ευθύνη για την επισκευή του τείχους δεν είχε η Εφορεία, αλλά η αρμόδια Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, η οποία ξεκίνησε άμεσα τις αναγκαίες ενέργειες, μετά από σύνταξη σχετικής μελέτης και τις ολοκλήρωσε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (12.4.2019)» αναφέρει η επιστολή. 7.6.2019 Παραιτήσεις για το χαλασμένο αναβατόριο στην Ακρόπολη ζήτησε το υπ. Πολιτισμού «Ακολούθησε η πτώση του κεραυνού (17.4.2019), εξαιτίας της οποίας απαιτήθηκε τόσο η επισκευή του συνόλου της ηλεκτροδότησης της Ακρόπολης, όσο και των ηλεκτρικών πινάκων ανελκυστήρα και αναβατορίου», συνεχίζει η επιστολή, ενημερώνοντας παράλληλα ότι «οι εργασίες αυτές ολοκληρώθηκαν από την Εφορεία σε διάστημα περίπου ενός μήνα και στη συνέχεια το αναβατόριο τέθηκε σε λειτουργία (22.5.2019)». Επίσης, συμπληρώνουν, «η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ήταν συνεχώς ενήμερη για την πορεία των εργασιών, ενώ η Εφορεία είχε ταυτόχρονα ενημερώσει για τη διακοπή και την επανέναρξη λειτουργίας του αναβατορίου με σχετική ανάρτηση στο επίσημο site του υπουργείου».

«Η επίθεση αυτή είναι η κορύφωση ενός πολέμου που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Εφορεία, στον οποίο είναι πλέον προφανές ότι οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ατεκμηρίωτες απόψεις βαραίνουν για το υπουργείο πολύ περισσότερο από τις προσπάθειες της Εφορείας», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι. «Η Εφορεία, σε όλες τις περιπτώσεις, είχε επιλέξει να απαντήσει, τηρώντας τους δεοντολογικούς κανόνες, ενημερώνοντας τους ιεραρχικά προϊστάμενους και την πολιτική ηγεσία. Οι εργαζόμενοι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών: – Στηρίζουμε τους συναδέλφους Ελένη Μπάνου και Σπύρο Προύσαλη στην απόφασή τους να μην υποβάλουν παραίτηση, όπως τους ζητήθηκε κατά τρόπο απόλυτα εξωθεσμικό και πέραν κάθε νόμιμης διαδικασίας. – Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να αναθεωρήσει τη στάση της συνολικά προς την Εφορεία. – Ευχαριστούμε τα συνδικαλιστικά όργανα για τη στήριξη και ζητάμε να συνεχίσουν να στηρίζουν έμπρακτα τους συναδέλφους και την Υπηρεσία σε περίπτωση που απαιτηθεί μεγαλύτερη κινητοποίηση.» καταλήγει η επιστολή.