αρχαιολογικό-μπλόκο-σε-νέο-υπερκατ-61076
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.06.2020 | 10:58

Αρχαιολογικό «μπλόκο» σε νέο υπερκατάστημα Lidl (φωτο)

Χωρίς έναν «απρόσμενο ξενοδόχο» φαίνεται ότι λογάριαζαν οι υπεύθυνοι της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidi, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του cretalive.gr, η κατασκευή νέου υπερκαταστήματος στη Λεωφόρο Παπαναστασίου έχει «παγώσει» καθώς βρέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα στο χώρο.

«Βρέθηκαν αρχαία και γίνεται αναπροσαρμογή της μελέτης για να μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε. Οι μηχανικοί ξεκίνησαν ήδη να κάνουν κάποιες μικρές τροποποιήσεις στις θεμελιώσεις, ώστε να μείνουν επισκέψιμα τα αρχαία στο υπόγειο», δήλωσε η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Βασιλική Συθιακάκη.

Το θέμα αναμένεται άμεσα να περάσει από τοπικό Συμβούλιο μνημείων, το οποίο και θα αποφασίσει το μέλλον των εργασιών.

 «Εμείς παρακολουθήσαμε όλη την κατασκευή, οπότε η έρευνα γινόταν σε φάσεις. Είχε αναλάβει την υποχρέωση η εταιρεία να χρηματοδοτήσει -όπως προβλέπεται από τον νόμο, γιατί είναι μεγάλο το έργο – την επίβλεψη της εκσκαφής, κι αφού βρέθηκαν αρχαία και την ίδια την έρευνα», συμπλήρωσε η Βασιλική Συθιακάκη.

Τέλος, σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων, «οι ιδιοκτήτες μέχρι στιγμής δεν έχουν διαμαρτυρηθεί. Γνωρίζουν ότι υπήρχε αυτό το ενδεχόμενο. Οπωσδήποτε είναι μια καθυστέρηση για την εταιρεία, αλλά νομίζω ότι έχει λυθεί πλέον το θέμα και θα προχωρήσει».