απολύσεις-λόγω-καπνίσματος-στο-γηροκ-81648
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.11.2016 | 18:50

Απολύσεις λόγω καπνίσματος στο Γηροκομείο Πειραιά

Το τσιγάρο, οι καπνιστές, η άρνηση κάποιων εργαζομένων να υπογράψουν μια πρωτόγνωρη δήλωση αποδοχής ότι δεν θα έχουν στα προσωπικά τους αντικείμενα καπνικά είδη (τσιγάρα, αναπτήρες κ.λπ.), αλλά και τρεις απολύσεις εργαζομένων που αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συγκεκριμένη δήλωση πρωταγωνιστούν τους τελευταίους 2,5 μήνες στο Γηροκομείο Πειραιά ή αλλιώς «Ασυλο Πενήτων Βασ. Αθανασίου Πρωθιερέως».

Ενα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1891, πρόεδρος του οποίου είναι ο μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ και το οποίο στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφέρεται ως το «μεγάλο σπίτι που χωράει τον παππού και τη γιαγιά».

Σ’ αυτό λοιπόν το «μεγάλο σπίτι» από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και σήμερα συμβαίνουν γεγονότα θλιβερά αλλά και ανεξήγητα, καθώς κάποια από αυτά δεν συνάδουν με τις αρχές της αγάπης και της αλληλεγγύης που διακονεί η Εκκλησία, όπως απολύσεις εργαζομένων χωρίς επίσημη τουλάχιστον αιτιολογία.

Η ασφάλεια των περίπου 200 τροφίμων στο Γηροκομείο, η αποφυγή γενικευμένης πυρκαγιάς και ο κίνδυνος με τον οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι, ειδικά οι 100 κατάκοιτοι τρόφιμοί του, είναι η μοναδική εξήγηση που δίνει για όλα αυτά η Μητρόπολη.

Ολα ξεκίνησαν το μεσημέρι της 18ης Αυγούστου 2016, όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα, τρόφιμος του ιδρύματος, βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς στο δωμάτιο είχε εκδηλωθεί μικρής έκτασης φωτιά.

Οπως έγινε γνωστό, η γιαγιά ήταν καπνίστρια και η φωτιά προκλήθηκε από αναμμένο δικό της τσιγάρο, ο θάνατός της, όμως, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου του μητροπολίτη Πειραιά, Δημήτρη Αλφιέρη, οφειλόταν σε παθολογικά αίτια.

Το θλιβερό αυτό περιστατικό, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αναστάτωση στο Γηροκομείο, με αποτέλεσμα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να συμβούν μια σειρά από γεγονότα καθόλου ευχάριστα, που στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνον υπερβολικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Στις 2/9/2016 συνεδρίασε η διοίκηση του ιδρύματος υπό την προεδρία του μητροπολίτη Σεραφείμ, ο οποίος και εισηγήθηκε «την καταγγελία των συμβάσεων διαμονής των καπνιζόντων τροφίμων του ιδρύματος, καθώς και την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των υπαλλήλων του ιδρύματος που δεν θα δεχθούν να υπογράψουν σχετική υπεύθυνη δήλωση για την αποφυγή του καπνίσματος κατά το οκτάωρο εργασίας των». Το Δ.Σ. του ιδρύματος ψήφισε ομόφωνα την εισήγηση του μητροπολίτη.

Στη συνέχεια άρχισαν να ενημερώνονται οι καπνιστές ηλικιωμένοι τρόφιμοι του ιδρύματος και όσοι από αυτούς δεν συμφώνησαν στους όρους που έθετε η διοίκηση απομακρύνθηκαν από το Γηροκομείο, αφού πρώτα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Δ. Αλφιέρης, ενημερώθηκαν τόσο οι ίδιοι όσο και οι συγγενείς τους. Τελικά, από το ίδρυμα απομακρύνθηκαν πέντε τρόφιμοι.

Αμέσως μετά, σειρά είχαν οι περίπου 65 εργαζόμενοι οι οποίοι κλήθηκαν να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση σύμφωνα με την οποία αποδέχονται την «πλήρη απαγόρευση καπνίσματος εντός των εγκαταστάσεων του ιδρύματος, εσωτερικών και εξωτερικών (βεράντα, κήπος κ.λπ.)», δεσμεύονται ότι «δεν θα καπνίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας τους και της παραμονής τους στο Γηροκομείο, αλλά ούτε θα φέρουν μαζί τους στα προσωπικά τους αντικείμενα είδη καπνιστού ή και φλόγας (σπίρτα, αναπτήρας κ.λπ.) οιασδήποτε μορφής και είδους».

«Με εκφοβίζουν»

Οκτώ από τους εργαζομένους αρνήθηκαν να υπογράψουν τη δήλωση αυτή, διευκρινίζοντας ότι συμφωνούν με το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος, όχι όμως και με την απαγόρευση μεταφοράς καπνικών προϊόντων. Λίγες μέρες μετά, τρεις από αυτούς ειδοποιήθηκαν για την απόλυσή τους.

Ανάμεσά τους και η Ρούλα Ζούπη, η οποία μίλησε στην «Εφ.Συν.». «Αυτό που μου συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο», είπε με το που άκουσε από πού τηλεφωνούμε.

«Είμαι 50 χρόνων, μάνα δύο παιδιών, το ένα 26 χρόνων άνεργο, που τα μεγάλωσα με τη δουλειά μου χωρίς ποτέ μου να ενοχλήσω κανέναν, χωρίς να εκμεταλλευτώ κανέναν», συνέχισε, συναισθηματικά φορτισμένη από αυτή την «άδικη», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση. «Με εκφοβίζουν, αλλά δεν πρόκειται να φοβηθώ κανέναν, θα το φτάσω μέχρι το τέλος, μέχρι να βρω το δίκιο μου», πρόσθεσε.

Η Ρούλα Ζούπη δούλευε στο Γηροκομείο ως καθαρίστρια τα τελευταία 13 χρόνια και έχασε τη δουλειά της από την οποία ζούσε, χωρίς μέχρι σήμερα καμιά επίσημη δικαιολογία από κανέναν. Ανεπίσημα της είπαν ότι απολύθηκε γιατί δεν σεβάστηκε την απόφαση του μητροπολίτη.

«Εχω βιοποριστικό πρόβλημα, πληρώνω ενοίκιο, ας ψάξει όποιος θέλει τη φορολογική μου δήλωση, το Ε9», ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι «μια άδικα απολυμένη εργαζόμενη και όχι εγκληματίας».

Δεν δέχθηκε να υπογράψει τη δήλωση για τα καπνικά προϊόντα γιατί, όπως εξήγησε, το ωράριό της ήταν σπαστό, δούλευε 8-2 και 5-7, οπότε ενδιάμεσα ήθελε να πάει κάπου να καπνίσει. «Δηλαδή τι πείραζε αν είχα στην τσάντα μου τα τσιγάρα μου;», αναρωτήθηκε.

Η γυναίκα μετά το σοκ που υπέστη ζήτησε με διάφορους τρόπους και ενέργειες να παραμείνει στη δουλειά της, εξηγώντας τους λόγους που αρνήθηκε να υπογράψει το συγκεκριμένο χαρτί, όπως επίσης τα βιοποριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η δημοσιοποίηση

Δυστυχώς, η έκβαση δεν ήταν θετική, αφού, όπως έμαθε, αρνητικό ρόλο για την επιστροφή της έπαιξε το γεγονός ότι δημοσιοποίησε το θέμα και… προσέβαλε το ίδρυμα. «Πρέπει να σκύψω το κεφάλι και να δεχθώ την απόλυσή μου και να μην κάνω τίποτα; Πώς θα το κάνω αυτό από τη στιγμή που δεν έχω καμία ευθύνη για το περιστατικό που έγινε τον Αύγουστο;», αναρωτιέται η 50χρονη γυναίκα.

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης το Γηροκομείο, συζήτησε με μέλη της διοίκησης για τις απολύσεις των τριών εργαζομένων, ζήτησε να μάθει τους λόγους των απολύσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση υποστήριξε ότι υπήρχαν δείγματα κακής συμπεριφοράς και παλαιότερα.

Ανακοίνωση για τα γεγονότα εξέδωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (4/10/2016) στην οποία ανάμεσα στ’ άλλα αναφέρεται:

«Σε μια περίοδο που η ανεργία και η εξαθλίωση εξουθενώνει και εξοντώνει καθημερινά τους πολίτες, η διοίκηση του Γηροκομείου Πειραιά, σαν να μην αντιλαμβάνεται τις συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι και ηλικιωμένοι τρόφιμοι, δημιουργεί συνθήκες εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα.

»Η επιβολή της διοίκησης για την υπογραφή δήλωσης από πλευράς των εργαζομένων ότι δεν θα έχουν είδη καπνιστού μαζί τους, ούτε στα προσωπικά τους αντικείμενα, ώστε να μη χάσουν τη θέση εργασίας τους και πολύ δε περισσότερο η απόλυση εργαζομένου γιατί αρνήθηκε να υπογράψει τη σχετική δήλωση θυμίζουν άλλες εποχές…».

Παρέμβαση-ανακοίνωση έκανε και η δημοτική κίνηση «το Λιμάνι της Αγωνίας», λέγοντας πως «η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης για απομάκρυνση όσων καπνίζουν, τρόφιμοι αλλά και εργαζόμενοι, καθώς και η απαγόρευση -και μάλιστα με ποινή ομαδικής απόλυσης- να υπάρχουν στα προσωπικά είδη των τελευταίων καπνικά είδη δεν συνάδουν με τις γενναιόδωρες αρχές της αγάπης, της στοργής, της επιείκειας, αλλά και της συγχώρεσης της Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ αντιβαίνουν στα εργασιακά και συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε για την υπόθεση των απολύσεων των τριών εργαζομένων και στον Δήμο Πειραιά, καθώς στο Δ.Σ. του ιδρύματος μετέχουν δύο δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Η απάντηση εκπροσώπων της δημοτικής αρχής ήταν η εξής:

«Δεν γνωρίζουμε κάποια απόφαση σχετικά με απόλυση υπαλλήλων από το Γηροκομείο Πειραιά και η αλήθεια είναι ότι δεν οφείλουμε να γνωρίζουμε τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το Δ.Σ. ενός άλλου νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου. Θα ενημερωθούμε για το σκεπτικό της απόφασης, αν υπάρχει, και φυσικά έχουμε κάθε δυνατότητα και δικαίωμα να εκφράσουμε την άποψή μας».

Η απάντηση αυτή προκαλεί εντύπωση, μια και οι τρεις απολύσεις είναι γνωστές στον Πειραιά εδώ και καιρό.

Ο μητροπολίτης

Ο διευθυντής του γραφείου του μητροπολίτη Σεραφείμ, Δ. Αλφιέρης, είπε για το θέμα στην «Εφ.Συν.»:

«Ο θάνατος της ηλικιωμένης γυναίκας στοίχισε στο Γηροκομείο. Η διοίκησή του ακολούθησε πιστά τις συμβουλές του διοικητού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιώς και αυτές ήταν να απαγορευτεί μέσα και έξω από το ίδρυμα αυστηρά το κάπνισμα και ούτε να δημιουργηθεί ειδικός χώρος καπνιζόντων, γιατί αν κάποιος τρόφιμος συνεχίζει να καπνίζει θα το κάνει και στο δωμάτιό του.

»Τον μητροπολίτη το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η ασφάλεια των τροφίμων και ειδικά των 100 κατάκοιτων. Η Πυροσβεστική μάς είπε ότι ήμασταν τυχεροί που η φωτιά εκδηλώθηκε μεσημέρι και όχι βράδυ.

»Ολα αυτά που γράφτηκαν ότι πετάξαμε έξω ανθρώπους ανήμπορους και φτωχούς χωρίς καν να τους ενημερώσουμε δεν ισχύουν. Δεν έχουμε διώξει από το Γηροκομείο κάποιον που δεν πληρώνει και έχουμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Ο,τι έγινε έγινε γιατί δεν θέλαμε να θρηνήσουμε θύματα».

Οσο για τις απολύσεις των εργαζομένων, υποστήριξε ότι αυτές έγιναν έπειτα από εισήγηση της διεύθυνσης του Γηροκομείου και ήταν ένας συνδυασμός καταστάσεων και συμπεριφορών.

praktiko_synedriasis_ds_girokomeioy_peiraias

Πρακτικό της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Γηροκομείου

Πηγή: efsyn.gr