αποκαλυπτική-έρευνα-τι-βλέπουμε-όταν-1177952
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.05.2023 | 02:00

Αποκαλυπτική έρευνα: Τι βλέπουμε όταν πεθαίνουμε;

Έρευνα: Έχουμε ακούσει πολλές θεωρίες για το τι συμβαίνει όταν πεθαίνει όταν πεθαίνει ένας άνθρωπος. Μάλιστα, κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζεται ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι άγγιξε τον θάνατο, αλλά επέστρεψαν στη ζωή και μιλούν για ένα «λευκό φως» ή ισχυρίζονται πως είδαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή ακόμη ότι βίωσαν μια εξωσωματική εμπειρία.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν μπορούμε να το μάθουμε με σιγουριά ποτέ. Δηλαδή, κάποια στιγμή θα μάθουμε, ωστόσο τότε δεν θα μπορούμε να το πούμε σε κανέναν. Έτσι, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βασιστούμε σε όσα ακούμε και διαβάζουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα έρευνα κατέληξε σε ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις που ενδεχομένως να δίνουν απαντήσεις σε αυτές τις μεταθανάτιες εμπειρίες.

Τι βλέπουμε όταν πεθαίνουμε;

Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science, αποκάλυψε μια απότομη αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας ασθενών τη στιγμή της καρδιακής ανακοπής, δηλαδή ένα κύμα συνειδητής δραστηριότητας σε έναν ετοιμοθάνατο εγκέφαλο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι εμπλέκονται τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με γνωστικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της κροταφοβρεγματικής συμβολής και του προμετωπιαίου φλοιού. Επίσης η περιοχή του εγκεφάλου που δραστηριοποιείται συνδέεται με τα όνειρα, τις οπτικές παραισθήσεις στην επιληψία και τις αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης.

Αυτό θα μπορούσε να δώσει μια λογική εξήγηση σε οράματα, όπως το έντονο φως ή την εξωσωματική εμπειρία.

Με απλά λόγια, οι άνθρωποι εκείνη τη στιγμή επί της ουσίας ονειρεύονται καθώς οδεύουν προς το θάνατο. Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Τζωρτζ Μασού υπογραμμίζει πως «το πόσο ζωντανές εμπειρίες μπορούν να προκύψουν από έναν δυσλειτουργικό εγκέφαλο είναι ένα νευροεπιστημονικό παράδοξο».

Συνολικά, στο πλαίσιο της έρευνας, εξετάστηκαν με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα τέσσερις ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη που απεβίωσαν λόγω καρδιακής ανακοπής. Οι εν λόγω άνθρωποι βρίσκονταν σε κώμα και δεν μπορούσαν να λάβουν περαιτέρω ιατρική βοήθεια.

Μετά την διακοπή της μηχανικής υποστήριξης, οι δύο ασθενείς εμφάνισαν αύξηση του καρδιακού ρυθμού και αύξηση της δραστηριότητας των κυμάτων γάμμα στον εγκέφαλο, που είναι ο ταχύτερος τύπος δραστηριότητας και σχετίζεται με τη συνείδηση. Επιπλέον, δραστηριότητα καταγράφηκε στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα όνειρα και τις παραισθήσεις.