απογραφή-πότε-λήγει-η-προθεσμία-τι-θα-958971
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.11.2021 | 08:17

Απογραφή: Πότε λήγει η προθεσμία- Τι θα γίνει με το πρόστιμο

Oλοκληρώνεται αυτή τη βδομάδα η διαδικασία της απογραφής (στην ηλεκτρονική της φάση δηλαδή την «αυτοαπογραφή»). Η προθεσμία είναι μέχρι την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου και όπως είπαμε, γίνεται ηλεκτρονικά. Όσοι δεν προλάβουν ή δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την απογραφή τους μέσω του Gov.gr η διαδικασία θα γίνει με διά ζώσης προσωπική συνέντευξη.

Υπάρχουν όμως κάποιοι που δεν επιθυμούν ν’ απογραφούν είτε γιατί φοβούνται ν’ ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους σε κάποιον που δεν γνωρίζουν, είτε για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Είναι υποχρεωτική η απογραφή; Προβλέπεται πρόστιμο για τους αρνητές; Η απάντηση είναι πως η Απογραφή 2021 είναι υποχρεωτική και πως προβλέπεται πρόστιμο, το οποίο όμως η ΕΛΣΤΑΤ για την ώρα δεν επιθυμεί να επιβάλλει.

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμο, αν και προβλέπεται από τον νόμο. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ανθρώπινοι», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια. Κατηγορηματικός ήταν, εξάλλου, στο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα ή ιδιωτική επιχείρηση των στοιχείων που θα προκύψουν από την απογραφή.

Υπενθυμίζεται πως μέσω της απογραφής θα γίνει η καταμέτρηση του Πληθυσμού της Ελλάδας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο ή Κοινότητα και αυτοτελή οικισμό, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια (ηπειρωτική Ελλάδα, νησιά, παραμεθόριες περιοχές), ενώ παράλληλα συγκεντρώνονται στοιχεία για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του.

Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική και τα στοιχεία που συλλέγονται είναι εμπιστευτικά, δεν διαβιβάζονται ή κοινοποιούνται σε οποιονδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων.

Δείτε:

Παραιτούνται απογραφείς κάτω από την αβάσταχτη πίεση