αυστηρή-σύσταση-για-περιορισμένη-κυκ-771736
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.05.2020 | 23:02

Αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία μετά τις 12 το βράδυ

Μπορεί το SMS στο 13033 για την μετακίνηση να καταργείται από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, αντικαθίστανται, όμως, κατά κάποιον τρόπο από συστάσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τους υπουργούς την περασμένη Τρίτη, θα υπάρχει χρονικός περιορισμός καθώς στις κυβερνητικές ανακοινώσεις αναφέρεται ρητά: «Αυστηρή σύσταση για περιορισμένη κυκλοφορία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους από τις 12 πμ έως τις 6 πμ».

Όπως τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς:

“Πρώτη γραμμή. Τηρούμε τους κανόνες ατομικής προστασίας, υγιεινής αλλά και ευθύνης. Χέρια πλένουμε, αποστάσεις κρατάμε, μάσκες φοράμε, είτε όπου είναι απαραίτητο, είτε όπου αυτό συνιστάται.

Δεύτερη γραμμή. Τηρούμε τους κανόνες μετακίνησης και κοινωνικής επαφής. Δεν μετακινούμαστε άσκοπα και χωρίς λόγο. Δεν φεύγουμε εκτός του νομού και των ορίων που επιτρέπεται. Δεν συγχρωτιζόμαστε με παρέες και φίλους πλέον των 10 ατόμων.

Ας θυμόμαστε όλοι ότι αυτοί οι κανόνες είναι τα δικά μας όπλα σε αυτή τη μάχη. Η τήρησή τους θα κρίνει την πορεία της και την έκβαση του πολέμου. Έναν πόλεμο που επιβάλλεται να κερδίσουμε.

Ενόψει, λοιπόν, της αυριανής νέας περιόδου θέλω ξανά να υπενθυμίσω χρηστικές επισημάνσεις για αποφυγή παρανοήσεων. Η μάσκα ή το κάλυμμα προσώπου είναι υποχρεωτικό για τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία και στα διαγωνιστικά κέντρα.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ταξί, για τους εργαζομένους που διαχειρίζονται μη τυποποιημένα τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, για τους εργαζομένους σε νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, για τους εργαζομένους σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Στους υπόλοιπους κλειστούς χώρους δίνεται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας ή καλύμματος προσώπου εφόσον είναι εφικτό”, πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός είχε τονίσει ότι  πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα καθημερινότητα που ξεκινάει από Δευτέρα συνεχίζει να διαδραματίζει η υπευθυνότητα, «γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να κάνουμε το επόμενο βήμα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα».

Είχε καλέσει, δε, τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και να είναι υπεύθυνοι. «Είναι ο μόνος τρόπος για να μείνουμε ασφαλής», είχε πει, τονίζοντας ότι «τη Δευτέρα περνάμε σε δεύτερη φάση με τον αόρατο εχθρό πάντα παρόντα. Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό, και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και παραμένουμε σε εγρήγορση και επιφυλακή».