από-τα-συγχαρητήρια-αρχιεπισκόπου-στ-895218
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 14.04.2021 | 09:38

Από τα συγχαρητήρια Αρχιεπισκόπου στον «Άγιο»… στο εδώλιο ο Κιτίου

Αθώος δηλώνει ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για βιασμό γυναίκας και άσεμνη επίθεση εναντίον δεύτερης.

«Η Δικαιοσύνη θα λάμψει. Ασφαλώς και είμαι αθώος», ανέφερε το πρωί της Τρίτης στον REPORTER, μία ημέρα αφότου παραπέμφθηκε σε δύο ξεχωριστές δίκες, εκ των οποίων η μία, που αφορά σε υπόθεση βιασμού το 2011, αρχίζει ενώπιον του Κακουργιοδικείου τη Μεγάλη Δευτέρα. H δεύτερη υπόθεση, που αφορά σε άσεμνη επίθεση που διαπράχθηκε το 1981 και κατά τον επίδικο χρόνο το θύμα ήταν 16 ετών, αναμένεται να εκδικαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο θα συνέλθει στις 8 Ιουνίου.

Ο τέως Μητροπολίτης, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 50 χιλιάδων ευρώ και αφότου παρέδωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Υπενθυμίζεται πως τον ανώτερο ιεράρχη κατήγγειλαν άλλες δύο γυναίκες που διαμένουν στο εξωτερικό. Η μια από αυτές κατήγγειλε άσεμνη επίθεση πριν από 25 χρόνια στις ΗΠΑ και τη μαρτυρία της οποίας έφερε στο φως ο REPORTER. H κατάθεσή της θα χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτική μαρτυρία. Η άλλη αναμένεται να σπεύσει από την Ελλάδα, προκειμένου να οδηγηθεί και αυτή η υπόθεση ενώπιον της δικαιοσύνης.

Εκτεθειμένος ο Αρχιεπίσκοπος

Η αποκάλυψη του ονόματός του άφησε αποσβολωμένη την κοινή γνώμη, με το κτύπημα στις τάξεις της εκκλησίας της Κύπρου να είναι μεγάλο, με δεδομένο πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, είχε δεχθεί το 2011 καταγγελία από τη γυναίκα που κατήγγειλε βιασμό. Τότε δεν είχε γίνει πιστευτή η μαρτυρία της και δεν κινήθηκε καμία διαδικασία για να διερευνηθούν όσα κατήγγειλε η γυναίκα.

Πλέον εάν καταδικαστεί ο τέως Μητροπολίτης η Ιερά Σύνοδος θα τον καθαιρέσει.

«Ένας Ιεράρχης καθαιρείται όταν καταδικαστεί από ποινικό Δικαστήριο. Η Ιερά σύνοδος, τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να τον καθαιρέσει. Αυτό σημαίνει πως κάποιος κληρικός γίνεται πλέον λαϊκός και δεν έχει κανένα κληρικό αξίωμα», ανέφερε ο Θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου, ψέγοντας τη στάση του Αρχιεπισκόπου.

Όπως σημείωσε, όταν είχε μπροστά του την καταγγελία ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο είπε ότι δεν επρόκειτο σοβαρή και χειρίστηκε λανθασμένα το θέμα. «Πιστεύω ήταν λάθος η κρίση του, έπρεπε να κάνει ο ίδιος μία ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου. Έπρεπε να ασχοληθεί με το θέμα και να το θέσει ενώπιον της Συνόδου και όχι να βγάζει από μόνος του το συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται υπόθεση».

Ο Αρχιεπίσκοπος έχει τη διακριτική ευχέρεια ακόμη και τώρα να προχωρήσει στη σύσταση ανακριτικής επιτροπής, ανέφερε ο κ. Κυριάκου. «Όφειλε η Σύνοδος να το ξαναδεί και να μην περιμένει την πολιτική δικαιοσύνη».

Πάντως, όταν είχε γίνει η πρώτη καταγγελία στην Αστυνομία, πηγές από την Αρχιεπισκοπή είχαν αναφέρει στον REPORTER πως «πρέπει να δούμε αν θα του κινήσουν αγωγή και εάν θα έρθουν άλλες μαρτυρίες. Αν υπάρχουν αδιάσειστες μαρτυρίες και οδηγηθεί στο Δικαστήριο η υπόθεση, τότε ο πρώην Μητροπολίτης θα καθαιρεθεί». Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εκφρασθείσα πρόθεση για συζήτηση του θέματος στην Ιερά Σύνοδο, με τους ίδιους τους Ιεράρχες να αρνούνται να προβούν σε σχόλια επί του θέματος.

H παραίτηση και τα συγχαρητήρια Αρχιεπισκόπου

Ο τέως Κιτίου Χρυσόστομος είχε παραιτηθεί εν μέσω φημών, τις οποίες διέψευσε κατηγορηματικά, πως αναγκάστηκε να το πράξει λόγω των διεργασιών για τις επόμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Η απόφασή του, είχε ξαφνιάσει πολλούς, καθώς είναι η πρώτη φορά στα εκκλησιαστικά δρώμενα που υποβάλλεται παραίτηση Αρχιερέα, στη σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου. Τότε σε συνέντευξή του στον REPORTER, είχε δηλώσει πως πήρε την απόφαση αυτή επειδή εξασθενούν οι δυνάμεις του. «Πιστεύω ότι ένας νέος σε ηλικία Μητροπολίτης με νέες ιδέες και με καινούργιες δυνάμεις, μπορεί να επιτύχει και να εξυπηρετήσει καλύτερα το ποίμνιο που τόσο πολύ αγάπησα».

Για τη σεναριολογία που αναπτύχθηκε, ο τέως Κιτίου επέκρινε μάλιστα και τις εφημερίδες, λέγοντας πως αυτό είναι λάθος τους και ότι το κάνουν καθαρά για να παίρνουν πελάτες, κατά την έκφρασή του. «Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Και λυπάμαι ειλικρινά διότι οι εφημερίδες θέλουν να εκλάβουν δικά τους συμπεράσματα», σημείωσε.

Είχε αποκαλύψει δε στη συνέντευξη και τι του είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ενώπιον της Ιεράς Συνόδου όταν υπέβαλε την παραίτησή του.

«Είναι γεγονός ότι ο Μακαριώτατος στη συνεδρία, μου είπε συγχαρητήρια Άγιε Κιτίου. Σας συγχαίρω για την απόφασή σας αυτή, η οποία ανοίγει σε όλους μας τον δρόμο. Και στρεφόμενος στα άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τους είπε: Άγιοι Αδελφοί το παράδειγμα που μας δίνει σήμερα ο Άγιος Κιτίου πρέπει κι’ εμείς να το ακολουθήσουμε. Εάν ποτέ αισθανθούμε τις δυνάμεις μας να φεύγουν, πρέπει να δίνουμε τόπο στα νιάτα για το καλό της Εκκλησίας».

Ως προς το ζήτημα της διαδοχής του, ο παραιτηθείς Μητροπολίτης δεν έκρυψε την προτίμησή του προς το πρόσωπο του Επισκόπου Αρσινόης Νεκτάριου, νυν Μητροπολίτη Κιτίου, παρά το γεγονός όπως είπε, ότι και οι δυο κύριοι διεκδικητές, μαζί δηλαδή και με τον Αρχιμανδρίτη Ευμένιο Σιήππη, είναι πνευματικά του παιδιά. «Το εάν προτιμώ να είναι ο Νεκτάριος, είναι γιατί τον γνωρίζω περισσότερο από κοντά. Διετέλεσε και στη Μητρόπολη για ένα εξάμηνο πριν χειροτονηθεί ως Πρωτοσύγκελός μου και γενικά τον ξέρω ως άνθρωπο που μπορεί να βοηθήσει».

Ο τέως Κιτίου είχε σημειώσει πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την Αρχιεροσύνη. Θα συνεχίσει, ανέφερε, να τελεί τα αρχιερατικά του καθήκοντα για όσο χρόνο του επιτρέπει ο Κύριος και πάντοτε με την άδεια του εκάστοτε Μητροπολίτη.

πηγή: ekklisiaonline.g e