απίστευτος-τρόπος-θεραπείας-της-αϋπν-39692
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.05.2019 | 13:21

Απίστευτος τρόπος θεραπείας της αϋπνίας

Θα μπορούσαν να υπάρχουν «έξυπνες πιτζάμες» που να μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα; Μη βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά, γιατί ακριβώς αυτή είναι η θεωρία πίσω από ένα νέο ένδυμα σχεδιασμένο από μηχανικούς Πανεπιστημίου των ΗΠΑ.

Το Phyjama είναι μια… πιτζάμα με ενσωματωμένους αισθητήρες που παρακολουθούν συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και τη στάση του σώματος, δηλαδή τους παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο καλά κοιμάται κάποιος.

Οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματά τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινότητας Χημείας, υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες τόσο στον χρήστη, όσο και στους γιατρούς, έτσι ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία και η ποιότητα του ύπνου ή ακόμα και να εντοπιστούν τυχόν διαταραχές του ύπνου.

Το ένδυμα, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, έχει πέντε υφασμάτινα επιθέματα με αισθητήρες τοποθετημένους γύρω από την επένδυση του πάνω μέρους. Τα επιθέματα συνδέονται μεταξύ τους μέσω νημάτων επενδεδυμένων με βαμβάκι και τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με ένα μικροσκοπικό πίνακα που αποτελεί τμήμα ενός από τα κουμπιά της πιτζάμας.

Τέσσερις από τους αισθητήρες ανιχνεύουν την πίεση που ασκεί το κρεβάτι προς το σώμα του ανθρώπου που κοιμάται, για τον προσδιορισμό των κινήσεων και της θέσης ύπνου, ενώ ο πέμπτος αισθητήρας λαμβάνει πληροφορίες για τον ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής, οι οποίοι μπορούν να καταδείξουν πόσο καλά κοιμάται κάποιος και να βοηθήσουν στον εντοπισμό μιας ενδεχόμενης διαταραχής του ύπνου.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να δείξει εάν κάποιος πάσχει από υπνική άπνοια, μια πάθηση κατά την οποία οι αεραγωγοί των πνευμόνων κλείνουν εν μέρει ή τελείως στη διάρκεια του ύπνου, διακόπτοντας την αναπνοή.

Τα δεδομένα από τους αισθητήρες μεταδίδονται συνεχώς στον πίνακα του κυκλώματος και στη συνέχεια ο χρήστης ή ο γιατρός αποκτούν πρόσβαση σε αυτά μέσω υπολογιστή, προσφέροντάς τους έτσι τη δυνατότητα αναζήτησης νέων, πρακτικών τρόπων για να κοιμηθεί κάποιος καλύτερα.

Σε πρόσφατες δοκιμές με εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιτζάμες ήταν αρκετά άνετες και δεν διέκοπταν τον ύπνο, ενώ και οι μετρήσεις των αισθητήρων αποδείχθηκαν ακριβείς, σύμφωνα με ανεξάρτητη επικύρωση των αποτελεσμάτων.

Οι πιτζάμες, οι οποίες αναμένεται να είναι διαθέσιμες στην Αμερική περίπου σε δύο χρόνια, βρίσκονται σε διαδικασία εξέλιξης, καθώς οι ερευνητές μελετούν την προσθήκη επιπλέον επιθεμάτων προσαρτημένων στο κάτω μέρος (παντελόνι) της προκειμένου να παρακολουθούν και το βάδισμα, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη πτώσεων στους ηλικιωμένους.

Σχολιάζοντας την εφεύρεσή τους, οι ερευνητές τόνισαν ότι ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος μπορεί να προστατεύσει από άγχος, λοιμώξεις και ασθένειες, όπως οι καρδιαγγγειακές παθήσεις, η νεφροπάθεια, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Αυξάνει, επίσης, την πνευματική διαύγεια και βελτιώνει την ικανότητα λήψης αποφάσεων, αλλά από την έρευνα προκύπτει ότι μέχρι και ένα στα τρία άτομα υποφέρουν από αϋπνία κάποια στιγμή στη ζωή τους, με τον διαβήτη τύπου 2 και την γήρανση να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο.