απίστευτο-γιατί-τόσα-χρόνια-παίζαμε-λ-1150738
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.03.2023 | 00:00

Απίστευτο: Γιατί τόσα χρόνια παίζαμε λάθος τη Monopoly

Είναι δύσκολο να βρεθεί σπίτι, στο οποίο να μην υπάρχει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, και πόσο μάλλον η Monopoly. Σε πολλούς έχει τύχει να μαζευτούν σε σπίτι φίλων για να παίξουν το δημοφιλές επιτραπέζιο. Συνήθως, όμως, ένας κλασικός γύρος του παιχνιδιού μπορεί να πάρει ώρες, ενώ κάποιοι συμμετέχοντες δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το παιχνίδι πριν καν φτάσει στο τέλος του, είτε γιατί κουράζονται είτε γιατί καταλήγουν… τσακωμένοι.

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι παίκτες της Monopoly, παίζουν με τους κανόνες «του σπιτιού», δηλαδή τους κανόνες που άκουσαν από κάποιο πρόσωπο του περίγυρου τους, χωρίς να που έχουν κάτσει ποτέ να διαβάσουν τους πραγματικούς κανόνες. Οι επίσημοι, μπορεί να μην κάνουν το παιχνίδι τόσο ανταγωνιστικό, αλλά το κάνουν να διαρκεί πολύ λιγότερο.

Τι αναφέρουν επίσημοι κανόνες της Monopoly

«Αν ο παίκτης βρεθεί σε ένα μη ιδιοκτησιακό ακίνητο, είτε πρόκειται για δρόμο, είτε για σιδηροδρομική γραμμή, είτε για οργανισμό κοινής ωφέλειας, μπορεί να αγοράσει το ακίνητο στην αναγραφόμενη τιμή αγοράς του. Αν αρνηθεί αυτή την αγορά, το ακίνητο βγαίνει σε πλειστηριασμό από την τράπεζα στον πλειοδότη, συμπεριλαμβανομένου του παίκτη που αρνήθηκε να αγοράσει».

Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος κανόνας της Μονόπολη που έχουμε κάνει λάθος, καθώς αποδεικνύεται ότι πρέπει να πληρώνετε όλα τα πρόστιμα στην τράπεζα -εκτός αν σας δοθεί διαφορετική εντολή– και όχι να τα βάζετε κάτω από το Free Parking για να τα τσεπώσει ο επόμενος παίκτης όταν προσγειωθεί σε αυτό.

Σύμφωνα με το Mirror, όταν πρόκειται για την αγορά ενός ακινήτου, οι επίσημοι κανόνες της Μονόπολη προσθέτουν: «Ο παίκτης που προσγειώνεται στο Ελεύθερο Πάρκινγκ, δε λαμβάνει χρήματα, ιδιοκτησία ή ανταμοιβή οποιουδήποτε είδους. Είναι απλώς ένας χώρος ”ξεκούρασης”».

«Η Τράπεζα εισπράττει όλους τους φόρους, τα πρόστιμα, τα δάνεια και τους τόκους, καθώς και το τίμημα όλων των ακινήτων που πουλά και πλειστηριάζει».

Φαίνεται πως οι κανόνες ήταν πολύ περίπλοκοι και βαρετοί για τα περισσότερα παιδιά για να τους διαβάσουν, οπότε απλώς ακολουθούσαν τους «απλούς» κανόνες και συνήθιζαν να χρησιμοποιούν και όλοι οι άλλοι αυτούς τους κανόνες.

Κάποιοι σχολίασαν πως «οι αλλαγές στους κανόνες γίνονται επειδή θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και να βοηθάμε τα μέλη των φίλων και της οικογένειάς μας που μας αρέσουν, παρόλο που αυτό είναι αντίθετο με τον όλο σκοπό της Monopoly».

Ένας άλλος πρόσθεσε: «Ο κόσμος συνήθως τους εξηγεί τους κανόνες αντί να διαβάζει τους κανόνες».