απίστευτες-εικόνες-χάρισε-η-πανσέλη-733198
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.02.2020 | 22:19

Απίστευτες εικόνες χάρισε η «πανσέληνος του χιονιού» (φωτο)

Απίστευτες εικόνες χάρισε το βράδυ της Κυριακής (09/02) η πρώτη υπερπανσέληνος του 2020, καθώς η πανσέληνος συμπίπτει σχεδόν -με διαφορά μίας μέρας- με την κοντινότερη απόσταση της Σελήνης από τη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται κάπως μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως.

Η γνωστή «πανσέληνος του χιονιού» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής (09/02) ώρα 09:33, στις 20 μοίρες του Λέοντα. Το φεγγάρι θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα) το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:28 ώρα Ελλάδας). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο το βράδυ του Σαββάτου όσο και της Κυριακής η Σελήνη είχε την «τιμητική» της, εφόσον βέβαια ο καιρός κατά τόπους το επέτρεψε.

Στη Βόρεια Αμερική αυτή η πανσέληνος της χρονιάς ήταν γνωστή από παλιά ως «πανσέληνος του χιονιού» (επειδή συνήθως χιόνιζε πολύ τέτοια εποχή) ή «πανσέληνος της πείνας» (επειδή το κυνήγι ήταν δύσκολο λόγω του χιονιού και του κρύου) ή «πανσέληνος της αρκούδας» (γιατί έβγαινε…παγανιά).