Απειλές Μόσχας για τις στενές σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ

Απειλές εξαπολύει προς τη Λευκωσία η Μόσχα με αναφορές ότι η ολοένα και στενότερη συνεργασία της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα έχει «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες» για το νησί απηύθυνε η Μόσχα, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μ. Ζαχάροβα.

Οι δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα, σχεδόν 15 ημέρες πριν από την τριμερή Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ με τις ευλογίες των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, συνιστούν μια σαφή ρητορική κλιμάκωση, η οποία αναδεικνύει και μια γενικότερη τοποθέτηση της Μόσχας στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των δηλώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ προκειμένου να κλείσει το θέμα το συντομότερο δυνατόν και να μην ξεφύγει επικοινωνιακά.

Συμφώνησαν, μάλιστα, να συναντηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Το ζήτημα δημιουργήθηκε όταν μιλώντας χθες η κ. Ζαχάροβα είπε ότι «η Ρωσία πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο».

Προσέθεσε μάλιστα, σε απειλητικό τόνο, ότι «περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και ανάμειξή του στην εφαρμογή των σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει, αναπόφευκτα, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την Κύπρο».

Η κ. Ζαχάροβα έκανε λόγο για «αντιρωσικό υπόβαθρο» των σχεδιασμών συνεργασίας της κυπριακής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και υπογράμμισε ότι «πρέπει να λάβουμε αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής τους».

Επισήμως, στις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου, επισημαίνοντας τη δέσμευση της Λευκωσίας στην παροχή διευκολύνσεων μόνο έπειτα από συμφωνία με τους ενδιαφερομένους και αυτό για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα του Πρακτορείου TASS διευκρινίζουμε ότι ουδέποτε ήταν στόχος μας ούτε και τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου», ανέφερε ενδεικτικά στη γραπτή δήλωσή του ο κ. Προδρόμου, επισημαίνοντας ότι η χώρα «αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της, παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή και έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό συμφωνία ή μνημόνιο (MOU) με την Κυπριακή Δημοκρατία».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΡΩΣΙΑ, ΗΠΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!