Categories: Κοινωνία

Απαλλακτική εισαγγελική πρόταση για τους υπαλλήλους τράπεζας που υπεξαίρεσαν 4,5 εκ

H αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών στη Θεσσαλονίκη πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων για την υπόθεση διάρρηξης και υπεξαίρεσης 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από θυρίδες υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας.

Όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελική λειτουργός προτείνει να μην κατηγορηθούν για υπεξαίρεση οι έξι τραπεζικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι και εν ενεργεία, να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για έναν κατηγορούμενο τραπεζικό που απεβίωσε και να διατηρηθεί η κατάσχεση των κλοπιμαίων που εντοπίστηκαν μέχρι να λυθεί το θέμα της κυριότητας από τα αρμόδια πολιτικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, δεν προέκυψε μετά βεβαιότητας ο τρόπος με τον οποίο έγιναν οι καταγγελλόμενες διαρρήξεις των θυρίδων ούτε τα πρόσωπα των φερόμενων ως δραστών. «Μόνο η δυνατότητα των κατηγορουμένων να έχουν πρόσβαση στο χώρο του θησαυροφυλακίου και στα κλειδιά αυτού καθώς και το γεγονός ότι υπηρέτησαν στις συγκεκριμένες θέσεις (διάστημα 2011-15) δεν αρκούν για την αντικειμενική θεμελίωση της εις βάρος τους αποδιδόμενης ποινικής ευθύνης» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ενδείξεις ενοχής – κατά την ίδια πρόταση – προέκυψαν μόνο για τον υπάλληλο της Τράπεζας που βρέθηκε απαγχονισμένος μετά τον εντοπισμό μέρους των κλοπιμαίων στην κατοχή του, ενώ δεν προέκυψε άλλο πρόσωπο που να προέβη στις καταγγελλόμενες πράξεις.

Αξιολογώντας στο σύνολό της τη δικογραφία, η αντιεισαγγελέας πρωτοδικών σημειώνει ότι διαπιστώθηκαν «κενά» ασφαλείας στο τμήμα τραπεζικών θυρίδων, κάνοντας – μεταξύ άλλων – αναφορά σε πλημμελή φύλαξη κλειδιών, όπως επίσης στο ότι δεν προβλεπόταν η καταγραφή συνοδών των μισθωτών.

Κλοπή αντικειμένων αξίας 4,5 εκατομμυρίων

Η συνολική αξία μετρητών, κοσμημάτων, λιρών κ.ά. – σύμφωνα με όσα καταγγέλθηκαν από τους μισθωτές των θυρίδων υπολογίστηκε σε περίπου 4,5 εκατ. Ευρώ.

Τα κατηγορούμενα πρόσωπα διώκονται για κακουργηματική υπεξαίρεση, αν και – σύμφωνα με την κρίση της εισαγγελέως – η κατηγορία θα έπρεπε να μετατραπεί σε κλοπή αντικειμένων, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση (για την πλειονότητα των καταγγελλόμενων περιπτώσεων).

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα εάν θα κάνει δεκτή την παραπάνω πρόταση ή εάν θα παραπέμψει τους κατηγορούμενους σε δίκη.

Το χρονικό

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης το 2014, όταν ιδιοκτήτες των τραπεζικών θυρίδων κατήγγειλαν την παραβίασή τους και την υπεξαίρεση του περιεχομένου τους. Οι ίδιοι μηνυτές προσέφυγαν και στα αρμόδια δικαστήρια καταθέτοντας αγωγές αποζημίωσης, λόγω μη τήρησης των μέτρων ασφαλείας, ενώ ήδη εκδόθηκαν δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν.

Παράλληλα, διενεργήθηκε έρευνα από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας, για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν ενδελεχείς έρευνες, όπως αυτοψίες, πραγματογνωμοσύνες κ.ά., για να βρεθούν οι υπαίτιοι.

Comments are closed.


Recent Posts

«Recharge»: Νέα εφαρμογή αναζήτησης σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα

Tη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφόρηση για κάθε σημείο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, όπως τα στοιχεία του διαχειριστή, τη διαθεσιμότητα, τον αριθμό…

4 δευτερόλεπτα ago

Κολλαγόνο: Ποιες τροφές το αυξάνουν στο σώμα με φυσικό τρόπο

Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο ανθρώπινο σώμα. Υπάρχει στους μυς, στα οστά, στους τένοντες, στους…

14 λεπτά ago

Τσίπρας: Στο ΕΚ η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα

«Τούτη την ώρα η σκέψη μας είναι στην ανθρωπιστική τραγωδία στην Τουρκία και στη Συρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να…

16 λεπτά ago

Κανάκης για Τσαπανίδου: «Σταμάτησε τη δημοσιογραφία για να γίνει ανιματέρ του Αλέξη»

Με τη viral ατάκα της Πόπης Τσαπανίδου ασχολήθηκαν μεταξύ άλλων χθες οι Ράδιο Αρβύλα. Το «Πρόεδρε έλα με φόρα» ήταν…

21 λεπτά ago

Καρδιακή προσβολή: Συχνότερη σε όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη

Εκτός από τη δυσανεξία στη γλουτένη και τα ενοχλητικά συμπτώματα που τη συνοδεύουν, οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη θα πρέπει να…

24 λεπτά ago

Yπ. Παιδείας: Σε δημόσια διαβούλευση το ν/σ για τη σχολική βία

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε χθες βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «"Ζούμε Αρμονικά Μαζί - Σπάμε τη…

31 λεπτά ago