αντισυλληπτικά-πώς-επηρεάζουν-την-επ-438530
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 04.07.2019 | 17:02

Αντισυλληπτικά: Πώς επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου

Ξεχάστε το παλιό ρητό που λέει ότι τα ετερώνυμα έλκονται. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, οι άνθρωποι έλκονται από εκείνους με τους οποίους έχουν την ίδια μυρωδιά.

 Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Καρολίν Άλεν από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ και τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Physiology & Behavior».

Στην έρευνα συμμετείχαν 30 ετεροφυλικά ζευγάρια από την Σκωτία, αλλά και ζευγάρια που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της μελέτης.

Οι εθελοντές της έρευνας, ταξινόμησαν τα ζεύγη οσμών των πραγματκών όσο και των εικονικών ζευγαριών, με βάση ποια από αυτά είχαν παρόμοια μυρωδιά μεταξύ τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα ζευγάρια, που ήταν μαζί πάνω από έξι μήνες, μύριζαν παρόμοια και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι επιλέγουν τον σύντροφο τους με βάση την μυρωδιά. Δεν ίσχυε το ίδιο όμως και για τα ζευγάρια που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της έρευνας.

«Τα αποτελέσματά της έρευνας φανερώνουν ότι μεταξύ συντρόφων με παρόμοια μυρωδιά, υπάρχει μεγαλύτερη εγγύτητα, συγκριτικά με όσους δεν μυρίζουν το ίδιο», επισημαίνει η Δρ Άλεν.

«Η έρευνα αποδεικνύει ότι οι προτιμήσεις αναφορικά με την οσμή του συντρόφου, ακολουθεί τον κανόνα που ισχύει και για άλλες συμπεριφορές που υιοθετούν τα ζευγάρια, όπως είναι για παράδειγμα το ότι αποκτούν παρόμοιες συνήθειες, ή ότι μοιάζουν σε βάθος χρόνου».

Το «κλειδί» για την εξαγωγή αντιπροσωπευτικών συμπερασμάτων είναι η φυσική μυρωδιά του ατόμου και όχι αυτή που προκύπτει μετά τη χρήση αποσμητικού ή άλλου αρώματος.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης και τον βαθμό της εγγύτητας που είχαν τα ζευγάρια μεταξύ τους και διαπίστωσαν ότι οι άντρες νιώθουν περισσότερο κοντά με γυναίκες που μυρίζουν παρόμοια με εκείνους. Δεν ίσχυε όμως το ίδιο για τις γυναίκες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι συμμετέχοντες δεν έπρεπε να γυμνάζονται, να καταναλώνουν πικάντικα φαγητά και να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, για να αποφευχθεί η πιθανότητα να «αναμειχθούν» οι μυρωδιές τους.

Ο ρόλος των αντισυλληπτικών

Τα ζευγάρια που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν μαζί πάνω από έξι μήνες και κατά την διάρκεια της γνωριμίας τους η γυναίκα έπαιρνε αντισυλληπτικά.

Οι ερευνητές, μέσω της παρούσας μελέτης, μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν την θεωρία προηγουμένων μελετών που ανέφερε ότι η χρήση αντισυλληπτικών μπορεί να αλλάξει την μυρωδιά του ατόμου και άρα να επηρεάσει την επιλογή συντρόφου.

Όταν η γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικά, τα ζευγάρια δεν μυρίζουν το ίδιο με τα ζευγάρια που η γυναίκα δεν χρησιμοποιεί.

Πηγή: onmed.gr