ανθρωπιστική-βοήθεια-προς-τους-ουκρα-364552
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.03.2022 | 10:26

Ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Ουκρανούς δημοσιογράφους από ΕΣΗΕΑ-ΕΔΟΕΑΠ

Αποστολή, με επικεφαλής την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, και τη συμμετοχή του Β’ αντιπροέδρου Γιώργου Γαβαλά, της ειδικής γραμματέως Μάχης Νικολάρα και του μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Γιώργου Βότσκαρη αναχώρησε σήμερα το πρωί, Τετάρτη 9 Μαρτίου, με μισό τόνο υλικών ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Ουκρανούς δημοσιογράφους, ύστερα από στενή συνεργασία της ΕΣΗΕΑ με τον ΕΔΟΕΑΠ και τη στήριξη της ΠΟΕΣΥ.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Αντωνιάδου λίγο πριν την αναχώρηση της αποστολής, «η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων, από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων αλλά και τις ουκρανικές δημοσιογραφικές Ενώσεις, προκειμένου να παρέχει βοήθεια και να συμπαρασταθεί στους συναδέλφους και τις οικογένειές τους».

«Παρέχουμε το υλικό που ζήτησαν οι Ουκρανοί συνάδελφοι ως συνδρομή αλληλεγγύης, συμβάλλοντας κι εμείς στο μέτρο των δυνατοτήτων μας στην ακριβή αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων, που συνταράσσουν την περιοχή μας, ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης.

Η ΕΣΗΕΑ, σε συνεργασία με τον ΕΔΟΕΑΠ και την ΠΟΕΣΥ, βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων και των Ουκρανών συναδέλφων, προκειμένου να διευκολύνει το έργο τους και να προασπίσει την ελευθερία του τύπου και της έκφρασης σε καιρούς δύσκολους, καθώς ως γνωστόν, το πρώτο θύμα σε έναν πόλεμο είναι η αλήθεια».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Σταύρος Καπάκος, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Οι Έλληνες δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ εκφράζουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους Ουκρανούς συναδέλφους που δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης στις ειδικές και ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στο έδαφος της Ουκρανίας και των πολεμικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δημοσιογραφικών ενώσεων της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής και της Διεθνούς Ομοσπονδίας δημοσιογράφων ενισχύουμε τους συναδέλφους μας στην Ουκρανία με την αποστολή υγειονομικού υλικού πρώτης ανάγκης και δηλώνουμε έτοιμοι να παρέχουμε στο μέλλον κάθε δυνατή βοήθεια».

Σημειώνεται, ότι το υλικό αποστέλλεται αεροπορικώς στην Πολωνία, προκειμένου στη συνέχεια να κατευθυνθεί στην Ουκρανία και να παραδοθεί στις ουκρανικές Ενώσεις.

Συγκεκριμένα για την, περί του μισού τόνου υλικών, αποστολή προς τους Ουκρανούς δημοσιογράφους:

Ο ΕΔΟΕΑΠ προσέφερε 87 τσάντες Α’ βοηθειών που περιέχουν: γάντια μχρ, γάζες αποστ, επιθέματα γάζας, ζώνες αιμοληψίας, ταινίες στήριξης micropore 2.5cm, ελαστικούς επιδέσμους, παγοκύστες μχρ, ισοθερμικές κουβέρτες, νυστέρια μχρ, βάμβακι, betadin, pulvo, septobor, depon, αιμ. βάμβακι, γάζα παραφίνης, oξυζενέ.

Η ΕΣΗΕΑ, με την οικονομική συνδρομή και της ΠΟΕΣΥ, αγόρασε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, υπνόσακους, σακίδια και μάσκες προστασίας covid, συνολικής αξίας 5.900 ευρώ. Ταυτόχρονα συνεισέφερε στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΔΟΔ ποσό 2.000 ευρώ για την ενίσχυση της Ουκρανικής Ένωσης Δημοσιογράφων.

Ακόμη, εξασφαλίστηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός, μέσω χορηγιών των εταιρειών «WIND» και «COSMOTE», καθώς και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ».

Η μεταφορά του υλικού καθώς και το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων των μελών του ΔΣ είναι χορηγία της «AEGEAN».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ