ανταρσια-όχι-στις-εκδικητικές-απολ-1146571
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.03.2023 | 13:30

ΑΝΤΑΡΣΙΑ: «Όχι» στις εκδικητικές απολύσεις του Μπακογιάννη

Tις μέρες του θρήνου για την απώλεια 57 συνανθρώπων μας στα Τέμπη εξ αιτίας των δολοφονικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εξασφαλίσει τα κέρδη της Hellenic Trains αλλά όχι την ασφάλεια των επιβατών, ο ανιψιός του πρωθυπουργού και Δήμαρχος Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, προχώρησε σε εκδικητικές απολύσεις και παύσεις συμβάσεων των καλλιτεχνών του κατειλημμένου δημοτικού θεάτρου Ολύμπια!
Προχώρησε σε αυτές τις άθλιες αντεργατικές ενέργειες και εκδίκησης του κόσμου των καλλιτεχνών αφού δίστασε(για την ώρα…) να καλέσει τον φίλο του υπουργό Δημόσιας Τάξης Τ.Θεοδωρικάκο να προχωρήσει στην εκκένωση της κατάληψης του Ολύμπια και των άλλων καταλήψεων θεάτρων στην Αθήνα, όπως έκανε χωρίς ντροπή με τις εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης για τους πρόσφυγες στα Εξάρχεια η με το διαρκές κυνηγητό των ΜΑΤ στο Λόφο Στρέφη για να επιβάλει την «δωρεάν» καταστροφή της εταιρίας real estate PRODEA.
Όπως καταγγέλλει η Κατάληψη Ολύμπια-Συντονισμός Εργαζόμενων-σπουδαστών που κατήγγειλε αμέσως τι ςαπολύσεις: « Αναγνωρίζοντας τις ενέργειες αυτές ως εκδικητικές και αποσκοπούσες στη διάσπαση του αγώνα των καταλήψεων, σπεύσαμε στα πλαίσια της ανοιχτής γενικής συνέλευσης της κατάληψης να συζητήσουμε τις κοινές μας διεκδικήσεις και τα μέσα με τα οποία μπορούμε να σταθούμε αλληλέγγυα στην βάναυση αυτή επίθεση.
Στη συνέλευση συμμετείχαν μέλη του ΣΕΘΕΑ ( Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα), ομάδα εργαζομένων του Θεάτρου Ολύμπια και εκπρόσωποι της μίας εργολαβικής εταιρείας. Μετά από ενημέρωση και εκτενή συζήτηση κατέστη σαφές ότι οι εργασιακές μας ιδιότητες (καλλιτέχνες και εργαζόμενα στα θέατρα) έχουν ως κοινό έδαφος την εργασιακή επισφάλεια και τις πολλαπλές και ανελαστικές σχέσεις εργασίας (δελτίο παροχής υπηρεσιών, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου) που μας αφήνουν εκτεθειμένα σε εργασιακές αυθαιρεσίες και δεν περιλαμβάνουν όρους προστασίας των εργαζομένων.
Η εργοδοσία του Ολύμπια απειλεί και τιμωρεί τους εργαζομένους μετακυλίοντας τη δική της ευθύνη να προστατεύσει τα εργασιακά τους δικαιώματα. Το έκτακτο της απόφασης των απολύσεων/παύσεων και η απουσία πολιτικής διάθεσης να βρεθεί μια λύση που να φροντίζει για το εργασιακό μέλλον και τον βιοπορισμό των εργαζομένων, δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία πως οι ενέργειες αυτές έχουν ξεκάθαρο πολιτικό πρόσημο με διασπαστικές και ανασταλτικές προθέσεις ενάντια στον αγώνα μας.
Ως κατάληψη Ολύμπια εναντιωνόμαστε σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία και αδιαπραγμάτευτα στεκόμαστε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων του θεάτρου Ολύμπια στηρίζοντας τα αιτήματά τους για: – άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που κατοχυρώνει τα δικαιώματα τους, – την αποζημίωση όλων των εργαζομένων του θεάτρου Ολύμπια για όσο διαρκεί η κατάληψη, με ευθύνη του δήμου Αθηναίων και των εργολαβικών εταιρειών.»
Ο Δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης έχει κάνει πλάτη επανειλημμένα στη κυβέρνηση και τις επιθέσεις κατά των καλλιτεχνών και ΕΜΠΟΔΙΣΕ την συζήτηση ψηφίσματος στήριξης του δίκαιου αγώνα των καλλιτεχνών. Οι προτεραιότητες του είναι η στήριξη των επιχειρηματιών, των κερδοσκόπων και των αρπακτικών της τουριστικής βιομηχανίας που η εμπορευματοποίησης της Τέχνης και του πολιτισμού είναι άλλο ένα δώρο για τα συμφέροντα τους ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν απολύσεις και εργασιακή ανασφάλεια.
Στηρίζουμε την κατάληψη του Ολύμπια μέχρι τη νίκη! Στηρίζουμε τον αγώνα των καλλιτεχνών και των σπουδαστών για τα διασφάλιση των εργασιακών του δικαιωμάτων.
Ο Μπακογιάννης είναι ώρα να ακολουθήσει στην παραίτηση τον Μητσοτάκη. Η Αθήνα είναι πόλη των δικαιωμάτων, της ελευθερίας και όχι της ασυδοσίας των κερδοσκόπων, χωράει την εργαζόμενη πλειοψηφία και όχι τα αρπακτικά του κέρδους.
Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.