ανησυχία-στους-παραγωγούς-τσίπουρου-437797
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.01.2020 | 09:22

Ανησυχία στους παραγωγούς τσίπουρου της Μαγνησίας

«Ταφόπλακα» στη διάθεση χύμα τσίπουρου σε τσιπουράδικα, καφενεία και ταβέρνες βάζει με απόφασή του το Υπουργείο Ανάπτυξης, προκαλώντας έντονη ανησυχία και αναβρασμό και στους παραγωγούς τσίπουρου του Βόλου και της Μαγνησίας, που αποτελούν μέρος της τοπικής μας παράδοσης. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων- Αμπελουργών Μαγνησίας κ. Τάσος Πριάγγελος, μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ εξέφρασε την έντονη ανησυχία των 65 παραγωγών τσίπουρου που ανήκουν στο Σύλλογο για το μέλλον του τοπικού μας προϊόντος, επισημαίνοντας πως όλα αυτά γίνονται για να τους…βγάλουν από τη μέση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης δεκάδες επιχειρήσεις πωλούν χύμα «Τσίπουρο» και «Τσικουδιά» κατά παράβαση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης 91354/2017 «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), όπως διαπιστώθηκε σε ελέγχους που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε όλο το φάσμα της αλυσίδας διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ των άλλων και σε καταστήματα εστίασης και λιανικής πώλησης οινοπνευματώδη ποτών (Κάβες).

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 3, εδ. Γ της προαναφερθείσας απόφασης, το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ) και οποιαδήποτε άλλη αναγραφή ονομασίας για χύμα προϊόντα αυτού του τύπου, όπως «Τσίπουρο» ή «Τσικουδιά» (τα οποία διατίθενται αποκλειστικά εμφιαλωμένα) στους τιμοκαταλόγους και στα λοιπά έγγραφα διακίνησης και εμπορίας, απαγορεύεται.

Την ίδια στιγμή, πρόσκληση στους παραδοσιακούς παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς, τους λεγόμενους διήμερους, για να τυποποιήσουν το προϊόν που παράγουν και διαθέτουν ως χύμα έκανε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Π. Σταμπουλίδης μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ.

«Εμείς θα εφαρμόσουμε μια νομοθεσία προς σωστή κατεύθυνση, που προστατεύει το επώνυμο ελληνικό προϊόν. Δώσαμε μια μάχη και επιτύχαμε μια νίκη στην ΕΕ για να κατοχυρωθεί η ονομασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς.

Να στηρίξουμε αυτήν την υπεραξία», είπε ο γενικός γραμματέας και τόνισε ότι όσοι παράγουν ποσότητες χύμα τσίπουρου θα πρέπει να περάσουν σε μια φάση εκσυγχρονισμού, όπου το προϊόν που παράγουν θα έχει όλες εκείνες τις αναγκαίες ενδείξεις που καθορίζει η νομοθεσία». Προέτρεψε μάλιστα όσους παραγωγούς χύμα τσίπουρου θέλουν να περάσουν στην παραγωγή επώνυμου τσίπουρου και να αναζητήσουν στήριξη στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Αντίδραση από τους παραγωγούς της Μαγνησίας

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει φέρει έντονη ανησυχία και τους παραγωγούς τσίπουρου και της Μαγνησίας.

Ο κ. Τάσος Πριάγγελος, πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων- Αμπελουργών Μαγνησίας μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ τόνισε πως «θέλουν να φύγουμε από τη μέση. Να μείνουν μόνο οι βιομηχανίες. Η διακίνηση του τσίπουρου γίνεται μέσω παραστατικών, αλλά δεν μπορούμε να εμφιαλώσουμε. Σε πολλές χώρες της Μεσογείου, ακόμη και στη Γερμανία αποστάζουν. Υπάρχουν μικροί παραγωγοί , οι διήμεροι όπως είμαστε εμείς, παντού» και συμπλήρωσε πως η Ευρώπη αναγνωρίζει ως οντότητα τους μικρούς παραγωγούς ενώ το ελληνικό κράτος όχι.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ο Σύλλογος έχει απευθυνθεί στην Ομοσπονδία του και προσπαθεί να βρει λύση. Στο Σύλλογο Αμβυκούχων- Αμπελουργών Μαγνησίας υπάρχουν 65 μέλη και όλοι βρίσκονται σε μία αναστάτωση.

Η όποια αρνητική εξέλιξη θα επιφέρει ντόμινο αλλαγών και την τοπική αγορά και εστίαση που σχετίζεται με το τσίπουρο.

«Το χύμα τσίπουρο έχει δυναμική και θέλουν να μας βγάλουν από τη μέση. Αν φτάσει να πωλείται το τσίπουρο στα τσιπουράδικα 8 και 9 ευρώ δεν είναι λογικό να υπάρχουν μετά απώλειες στα μαγαζιά; Ποιος θα βγει να πιει τσίπουρο, που θεωρείται ότι είναι ο πιο φθηνός τρόπος διασκέδασης», υπογράμμισε ο κ. Πριάγγελος ο οποίος ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν εξελίξεις γύρω από το θέμα.

Ένωση Αποσταγματοποιών Μαγνησίας: Τηρείται ο νόμος

Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ επικοινώνησε όμως και με τον πρόεδρο της Ένωσης Αποσταγματοποιών Μαγνησίας κ. Δημήτριο Αποστολάκη ο οποίος ξεκαθάρισε πως αυτό που πράττει το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι η ουσιαστική εφαρμογή του νόμου.

«Αύριο που κάποιος θα πάει στο τσιπουράδικο θα πρέπει να δει στον κατάλογο του καταστήματος το τσίπουρο τάδε, το τσίπουρο δείνα και το χύμα τσίπουρο πρέπει πλέον να αναγράφεται ως προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων). Πρέπει να ξεκαθαριστεί επιτέλους ποιος παράγει τσίπουρο, το οποίο είναι ένα αναγνωρισμένο εθνικό προϊόν, με τους όρους και τους τεχνικούς κανόνες που υπάρχουν και ποιος όχι. Αυτό κάνει ο νόμος που επιτέλους εφαρμόζεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης.