ανησυχία-σεισμολόγων-για-τον-κορινθι-862865
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.03.2021 | 20:19

Ανησυχία σεισμολόγων για τον Κορινθιακό

Στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού και όχι μόνο, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει καταστήσει μία συστοιχία σε πολλές μεριές, ειδικών οργάνων προερχόμενα από Ρωσία, που μετρούν το ραδόνιο. Πρόκειται για ένα ραδιενεργό αέριο το οποίο εισέρχεται στην επιφάνεια της γης προτού ακόμη γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Σε σεισμογενείς περιοχές υπάρχει πίεση των πετρωμάτων όπου αναπτύσσονται μικρορήγματα. Μέσα από αυτά γίνεται η έκκριση του ραδονίου το οποίο είναι ένα άοσμο, άχρωμο και άγευστο αέριο. Η μεγάλη ποσότητα εισπνοής του εν λόγω αερίου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Ο κ. Άκης Τσελέντης, καθηγητής Σεισμολογίας και Δ/ντης στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μιλάει στη zougla.gr για το τί συμβαίνει στο ρήγμα του Κορινθιακού Κόλπου

«Σε μία σεισμογενή ζώνη υπάρχει πίεση των πετρωμάτων και αναπτύσσονται μικρά ρήγματα. Μέσα από αυτά εισέρχεται στην επιφάνεια το ραδόνιο το οποίο το μετράμε και το συνδυάζουμε με πρόδρομα σεισμικά φαινόμενα», αποκαλύπτει στο zougla.gr ο κ. Τσελέντης.