ανησυχία-για-οργανωμένες-μεταναστευ-1187691
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.06.2023 | 08:43

Ανησυχία για οργανωμένες μεταναστευτικές ροές στον Έβρο – Σε αυξημένη επιφυλακή οι αρχές

«Ανησυχούμε μήπως ξεκινήσουν περισσότερες οργανωμένες μεταναστευτικές ροές. Η Τουρκία φαίνεται πως πάλι αρχίζει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, δυστυχώς, καθώς δύο περιστατικά μέσα σε λίγα 24ωρα, δεν μπορούν να θεωρηθούν τυχαία» αναφέρει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων του Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, έπειτα από την διάσωση εκατοντάδων ατόμων από νησίδες του ποταμού Έβρου, στη Νέα Βύσσα και στα Μαράσια, μόλις την τελευταία εβδομάδα.

Η μεγάλη επιχείρηση της τουρκικής χωροφυλακής που φέρεται να «έσπρωξε» σε ελληνικό έδαφος, κοντά στη Νέα Βύσσα, συνολικά 138 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, αλλά και η διάσωση των 91 ατόμων στα Μαράσια, σήμαναν «κόκκινο» συναγερμό στις ελληνικές αρχές, οι οποίες έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή σε αυξημένη επιφυλακή. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες παρατηρείται έντονη κινητικότητα μεταναστών στα τουρκικά εδάφη, με μετακινήσεις ατόμων υπό τον συντονισμό της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, με τις ελληνικές δυνάμεις να παραμένουν σε διαρκή εγρήγορση.

Ο πρόεδρος των Συνοριοφυλακών του Έβρου επισημαίνει στο ThessToday.gr πως τα συγκεκριμένα περιστατικά προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία καθώς κάτι παρόμοιο έχει να συμβεί στα σύνορα από το περσινό καλοκαίρι. «Τα δύο τελευταία συμβάντα αφήνουν πολλά ερωτηματικά για το πως θα εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι. Είμαστε συνηθισμένοι να αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές, αλλά όταν συναντάμε 100 άτομα, πρόκειται για κάτι διαφορετικό» αναφέρει ο κ. Γιαλαμάς, ενώ στη συνέχεια προσθέτει πως σημαντικό ρόλο παίζουν και οι καιρικές συνθήκες που έχουν βελτιωθεί, όπως και έχουν τελειώσει οι εκλογές στην Τουρκία.

Τα Μαράσια, η Νέα Βύσσα, το Πέταλο και οι Φέρρες είναι οι περιοχές που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις το τελευταίο διάστημα, αφού έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν παράνομα στην χώρα εκατοντάδες μετανάστες. «Είμαστε σε ένα διάστημα που οι ροές είναι ελεγχόμενες, ίσως υπάρχει μία μεγαλύτερη πίεση και κινητικότητα στα όρια του Σουφλίου. Έπειτα από τα περιστατικά που σημειώθηκαν, φαίνεται πως και το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο, γιατί δεν ξεκινήσαμε καλά. Είμαστε στην πρώτη γραμμή και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στη γείτονα χώρα. Πέρυσι κάναμε περίπου 1.000 αποτροπές καθημερινά, οπότε και φέτος μπορεί να ζήσουμε τις ίδιες εικόνες, αν όχι χειρότερες».

Στον Έβρο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης

Ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης θα επισκεφθεί την Τετάρτη περιοχές του Έβρου, όπως και θα έχει συσκέψεις με ανώτατους αξιωματικούς της Αστυνομίας για το μεταναστευτικό και θα επισκεφθεί μονάδες της συνοριοφυλακής σε Διδυμότειχο και Φέρες.

Αν και μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται έντονη αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, όπως και σε καμία περίπτωση οι εικόνες δεν θυμίζουν σε τίποτα από όσα συνέβησαν στα σύνορα του Έβρου την άνοιξη του 2020, τα περιστατικά των τελευταίων ημερών και κυρίως η διάσωση των 91 μεταναστών στα Μαράσια, χτύπησαν «καμπανάκι» στο Μέγαρο Μαξίμου, με την υπηρεσιακή κυβέρνηση να επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, ότι έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων.

πηγή: thesstoday.gr

Τελευταία νέα:

Καλοκαιρινή άδεια-επίδομα: Τι ακριβώς δικαιούστε

Τουρίστας καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από δύο αιρετούς

Τι συμβαίνει με τα «φέσια» στους λογαριασμούς ρεύματος

ΑΣΕΠ: “Τρέχουν” 139 προσλήψεις σε Δήμους της Αττικής

Πανελλαδικές 2023: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία