Categories: Κοινωνία

Ανέλαβαν οι νέοι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ – Τι δήλωσαν οι απερχόμενοι

Παρουσία του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού κ. Νίκου Χαρδαλιά, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 25 Ιανουαρίου οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των αρχηγικών θώκων στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ).

Έχοντας φτάσει στο ύψιστο αξίωμα του Κλάδου τους, με θητείες πλήρεις, γεμάτες συγκινήσεις και μεγάλες επιτυχίες, προσωπικές, αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι πρώην Αρχηγοί ΓΕΝ και ΓΕΣ παρέδωσαν τη σκυτάλη στους επόμενους επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς.

Η αρχή έγινε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, όπου το Πολεμικό Ναυτικό και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τίμησαν τον πολύπειρο Ναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, έναν από τους πιο αποτελεσματικούς Αρχηγούς που πέρασαν ποτέ από την ηγεσία του ελληνικού Στόλου. Ο ίδιος αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη στο Πολεμικό Ναυτικό και σαφέστατα η μετάβασή του στη νέα εποχή φέρει την υπογραφή του διορατικού και μεθοδικού Ναυάρχου από την Κρήτη.

Στην ημερήσια διαταγή του, ο ναύαρχος Πετράκης υπογράμμισε ότι κυριεύεται «από περηφάνεια και ευλογία γιατί μπορώ να δηλώσω ενώπιόν σας ότι η αποστολή μου εξετελέσθη».

Πρόσθεσε, δε, ότι παραδίδει τη σκυτάλη «σε μια στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό αλλάζει κα ισχυροποιείται» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι τα τελευταία χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό «βρέθηκε στο επίκεντρο της αποτροπής ενάντια τον κλιμακούμενο αναθεωρητισμό της γείτονος, έχοντας να αντιπαρέλθει χρονίζουσες παθογένειες που αφορούν στην παλαιότητα του υλικού, στις εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις συντήρησης των μέσων του Στόλου, αλλά και στις ελλείψεις και τη γήρανση του προσωπικού του».

Επισήμανε ότι ως αρχηγός ΓΕΝ είχε «το προνόμιο να είμαι παρών σε μια σειρά απολύτως αναγκαίων και επί μακρόν προσδοκώμενων εξοπλιστικών αποφάσεων που η ελληνική Πολιτεία έλαβε αφουγκραζόμενη την αγωνία της ναυτική μας οικογένειας».

Εξέφρασε, επίσης, στο πρόσωπο του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό «για την αποδοχή των εισηγήσεων του ΓΕΝ».

«Κορωνίδα», είπε, «της προσπάθειάς μας η επιλογή των τριών υπερσύγχρονων φρεγατών κλάσης “Κίμων” (FDI Belharra)» που εξυπηρετεί «τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Ναυτικού και τα εθνικά μας συμφέροντα».

Αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα του σήμερα και του αύριο και τις πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό του Στόλου. «Θέσαμε τις βάσεις», συμπλήρωσε, «όχι μόνο για ένα Πολεμικό Ναυτικό που θα ανταποκρίνεται στην αποστολή του αλλά και για ένα Πολεμικό Ναυτικό που θα απολαμβάνει της εθνικής αλλά και συμμαχικής αναγνώρισης και θα εξακολουθήσει να αποτελεί αντίπαλο δέος σε οποιονδήποτε επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Από την πλευρά του, ο νέος αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ τόνισε ότι «το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί τον πολλαπλασιαστή ισχύος» του όπλου, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Στόχοι μου είναι η επαύξηση της διαθεσιμότητας, της ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας. Η προετοιμασία του Πολεμικού Ναυτικού ώστε να καταστεί ικανό να εκπληρώσει επιτυχώς όλες τις αποστολές που θα του ανατεθούν».

«Η αναθεώρηση», είπε, «της επιχειρησιακής σχεδίασης, δογμάτων και τακτικών, προσαρμοσμένων στα νέα μέσα και τακτικές. Η προετοιμασία υποδοχής των νέων μονάδων αλλά και η άσκηση διοίκησης με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, βασισμένη στο δίκαιο και την πλήρη αξιοποίηση του προσωπικού. Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης αλλά και η βελτίωση του διακλαδικού πνεύματος συνεργασίας».

Στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος ‘Αγγελος Χουδελούδης, η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντιπροσωπείες ξένων κρατών.

Ο κ. Στυλιανός Πετράκης, πιστώνεται βεβαίως τις τεράστιες επιτυχίες επί του πεδίου για το Πολεμικό Ναυτικό κατά τις κρίσεις με την Τουρκία, τις καθοριστικές εισηγήσεις για την εξοπλιστική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και τις κινήσεις για οικονομική στήριξη των πληρωμάτων. Αυτό που έχουν να λένε οι συνάδελφοί του σήμερα, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, είναι πως ο Ναύαρχος Πετράκης αφήνει ένα Πολεμικό Ναυτικό πιο ισχυρό και πληρώματα που έχουν κίνητρο να συνεχίσουν το λειτούργημα που επιτελούν. Όλοι τους βεβαίως, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον άνθρωπο Στυλιανό Πετράκη, τον ευγενικό, τον χαμογελαστό, τον ΚΥΡΙΟ.

Συγκινημένος ο Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης – Το πρώτο μήνυμα του Α/ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη

Ο Στρατός Ξηράς μαζί με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία απέδωσαν με τη σειρά τους τις πρέπουσες τιμές στον Στρατηγό Χαράλαμπο Λαλούση, εκεί ακριβώς όπου ξεκίνησε να κάνει τα όνειρά του για μια λαμπρή καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Ευτύχισε να φτάσει στο ύψιστο αξίωμα του Στρατού Ξηράς έχοντας μια πορεία άξια θαυμασμού, γεμάτη διακρίσεις και επιτεύγματα. Απόλυτα αφοσιωμένος στην αποστολή του, ταγμένος στο ρόλο του ηγέτη, πάντα δίκαιος, πάντα ψύχραιμός, ένας άνθρωπος με την ηθική και τη σεμνότητα στην κορυφή του αξιακού του κώδικα.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, στη Βάρη στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), ο απελθών αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, παρέδωσε τα καθήκοντα στον νέο αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο ‘Αγγελο Χουδελούδη.

Ο στρατηγός Λαλούσης, στην ημερήσια διαταγή του τόνισε πως κατά τη θητεία του «προσπάθειά μου ήταν να συμβάλω στον εκσυγχρονισμό και τη διαμόρφωση του μέλλοντος του Στρατού Ξηράς». «Εργαστήκαμε», είπε, «με φιλότιμο και μεράκι, με καινοτόμο σκέψη και με την πεποίθηση ότι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγαλύτερες προκλήσεις».

Αναφερόμενος στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της υβριδικής απειλής του Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, όταν «η χώρας μας δέχθηκε μια μαζική, οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμών στα ανατολικά και χερσαία σύνορά της», επισήμανε: «Η επιτυχία αυτή, που έδωσε αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στην ελληνική κοινωνία, ήταν αποτέλεσμα άριστης γνώσης της περιοχής, ορθής εκτίμησης της κατάστασης, κατάλληλης αξιοποίησης των μέσων και συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Μίλησε, δε, εκτενώς για τα έργα εκσυγχρονισμού των στρατοπέδων, των υποδομών και των λοιπών εγκαταστάσεων του Στρατού Ξηράς, καθώς και την αναβάθμιση του εξοπλισμού και τη μέριμνα του προσωπικού.

«Ότι καταφέραμε», ανέφερε απευθυνόμενος στα στελέχη του Στρατού Ξηράς, «το κατορθώσαμε επειδή στο μυαλό και την καρδιά μας βάλαμε πάνω από όλα την πατρίδα».

Από την πλευρά του ο αντιστράτηγος ‘Αγγελος Χουδελούδης, τόνισε ότι δεσμεύεται να συνεχίσει «το έργο των άξιων προκατόχων μου διοικώντας στο πλαίσιο του δικαίου, της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας».

«Ο Ελληνικός Στρατός αποτελεί διαχρονικά το θεμελιώδη πυλώνα πάνω στον οποίο χτίστηκε και θα συνεχίζει να χτίζεται η ύπαρξη, η ανάπτυξη και η ευημερία του έθνους μας» πρόσθεσε.

Επισήμανε, δε, ότι ο Στρατός είναι έτοιμος «να συνδράμει στο κοινωνικό σύνολο όταν και όποτε απαιτηθεί», ενώ συνέχισε λέγοντας «η ασφάλεια της χώρας είναι μια συνεχής διαδικασία όπου δεν χωράει κάνενας εφησυχασμός».

«Μπορεί να ζούμε σε εποχές γεωπολιτικής αστάθειας, και ενός ιδιότυπου αναθεωρητισμού, αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως είμαστε οι οπλίτες πολίτες μιας χώρας που αποτελεί το φάρο της ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας με χρονική συνέχεια, το πόλο σταθερότητας στην περιοχή και τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης» είπε και συμπλήρωσε: «Η πεμπτουσία της αποστολής μας είναι η παροχή της ασφάλειας στο κοινωνικό σύνολο μέσω της αποτρεπτικής μας ισχύος. Από αυτήν αντλεί η πολιτεία δύναμη να στέκεται μαζί με τους συμμάχους εγγυητής της ασφάλειας και της ειρήνης στις περιοχές γεωπολιτικού ενδιαφέροντος ως αξιόπιστος σύμμαχος αλλά κα ισχυρός αντίπαλος».

«Με αποφασιστικότητα και ετοιμότητα, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε όλες εκείνες τις παραμέτρους που αυξάνουν τη μαχητική και αποτρεπτική μας ισχύ αποτελώντας το δικό μας κέντρο βάρους σε ειρήνη, κρίση και αν χρειαστεί σε πόλεμο. Γιατί ξέρουμε, θέλουμε και μπορούμε» κατέληξε.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιος ενώ παρέστη σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόλουθοι ‘Αμυνας ξένων χωρών και άλλοι επίσημοι.

Comments are closed.


Recent Posts

ΕΟΔΥ: Πού μπορείτε να κάνετε δωρεάν rapid test την Δευτέρα

Σε 179 σημεία θα γίνουν την Δευτέρα δωρεάν rapid tests για τον κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ. Αναλυτικά τα σημεία: Δ. Ελευσίνας, Πολιτιστικό Κέντρο Κίμωνος και…

1 ώρα ago

ΗΠΑ: Ανησυχία μετά το κάλεσμα Τραμπ σε υποστηρικτές του για διαδηλώσεις

Στελέχη των Ρεπουμπλικάνων επέκριναν σήμερα τις “πολιτικές” διώξεις εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ενδέχεται να γίνει ο πρώτος…

8 ώρες ago

Τουρκία: Μετά τους σεισμούς η οικονομική κατάρρευση

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν συγγενείς και φίλους από το χτύπημα του Εγκέλαδου" λέει ο Χικμέτ Σινσίν στην DW. Είναι ο πρόεδρος…

9 ώρες ago

Καιρός την Δευτέρα: Αίθριος με άνοδο της θερμοκρασίας

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός την Δευτέρα 20 Μαρτίου, με αραιές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα πυκνώσουν. Στην Κρήτη…

10 ώρες ago

Credit Suisse: Ανακοινώθηκε η ιστορική εξαγορά της από την UBS

Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Ελβετίας, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η τράπεζα που…

10 ώρες ago

Ξάνθη: Δολοφόνησε με 5 σφαίρες τον συμπέθερό του -Ανέβασε βίντεο πριν παραδοθεί

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης παραδόθηκε ένας 37χρονος Ρομά, ο οποίος σήμερα τα ξημερώματα πυροβόλησε εξ’ επαφής και σκότωσε τον 46χρονο…

11 ώρες ago