ανατροπή-καιρού-τις-επόμενες-ώρες-με-τ-642271
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.08.2021 | 06:37

Ανατροπή καιρού τις επόμενες ώρες με τοπικές βροχές & καταιγίδες (περιοχές)

Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά το Σάββατο 21 Αυγούστου 2021. Θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, με εξαίρεση τη Θράκη, οι οποίες το μεσημέρι και απόγευμα θα επεκταθούν και στην Πελοπόννησο και θα ενταθούν. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει το μεσημέρι και απόγευμα στην κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 18 έως 33, στη Θεσσαλία από 19 έως 34, στην Ήπειρο από 17 έως 33, στη Στερεά από 19 έως 33, στην Πελοπόννησο από 20 έως 34, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 32, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 22 έως 30, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 21 έως 37, στις Κυκλάδες από 22 έως 31, στα Δωδεκάνησα από 25 έως 33 και στην Κρήτη από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και το μεσημέρι και απόγευμα 3 έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα είναι πυκνότερες. Τοπικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες θα σημειωθούν από το μεσημέρι, κυρίως στα ορεινά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 και τοπικά έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 24 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  σε τέσσερις περιοχές

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για το Σάββατο 21 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.