ανατιμήσεις-προς-εξαφάνιση-γραβι-1078435
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.10.2022 | 13:31

Ανατιμήσεις: Προς “εξαφάνιση” γραβιέρα και κεφαλοτύρι

Νέο κύμα ανατιμήσεων περιμένει τους καταναλωτές το επόμενο δίμηνο, την ώρα που οι εξελίξεις στην αγορά των καυσίμων προδιαγράφουν με ακόμη πιο μελανά χρώματα τις εξελίξεις στην αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Την κατάσταση περιέγραψε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της εταιρείας Logistics Κρήτης Νεκτάριος Κανακαράκης, ο οποίος προανήγγειλε αυξήσεις ακόμη και σε τοπικά προϊόντα, όπως η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι και το παξιμάδι της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, ανάφερε πως τα δύο κρητικά τυριά θα είναι δυσεύρετο προϊόν εξαιτίας της έλλειψης γάλακτος, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των τιμών τους, από τα 7-8 ευρώ στα 14 – 15 ευρώ το κιλό. Αυξήσεις κατά 10% – 14% αναμένονται και στο παξιμάδι, 7% στα κρητικά κρασιά και στο αλκοόλ γενικότερα, 6%-8% στα οπωροκηπευτικά, 4% στα αλλαντικά, 6%-7% στα απορρυπαντικά και στα είδη καθαρισμού, 7% στα κρουασάν και 10% στα λευκά είδη.

“Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσπαθούν να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις, αλλά αυτό δεν είναι πλέον δυνατό” τόνισε. Η ακρίβεια και οι αυξανόμενες ανάγκες “κατατρώνε” τα εισοδήματα των νοικοκυριών και αλλάζει τις καταναλωτικές συνήθειες, καθώς, όπως είπε, οι καταναλωτές μειώνουν τις αγορές τους και τα χρήματα που ξοδεύουν σε είδη σούπερ μάρκετ. Ένας καταναλωτής, ανέφερε ως παράδειγμα, που ξόδευε εβδομαδιαία 60 ευρώ τώρα έχει μειώσει το διαθέσιμο ποσό στο μισό, ενώ άλλος που ξόδευε περισσότερα, 100 – 110 πλέον οι αγορές του δεν ξεπερνούν τα 80 -85 ευρώ.

Αυξήσεις και στα καύσιμα

Το μέλλον, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ακόμη πιο δυσοίωνο, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου κίνησης, που για πρώτη φορά, όπως τόνισε, ξεπέρασε εκείνη της βενζίνης. Δεδομένου ότι το πετρέλαιο κίνησης κινεί τις μεταφορές και το εμπόριο, αναμένεται να έχουμε, όπως εκτίμησε, νέο “τσουνάμι” ανατιμήσεων το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, μετά η πρόθεση του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών να μειώσουν την παραγωγή κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, προδικάζει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Ηρακλείου Λυκούργο Σαμώλη, νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε τις τιμές των καυσίμων να ξανασκαρφαλώνουν στα υψηλά επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από μερικούς μήνες. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, του οποίου η διάθεση αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Νοεμβρίου, εκτίμησε ότι, λόγω της επιδότησης και εφόσον δεν έχουμε ανατροπή των δεδομένων μέχρι τότε, η τιμή του θα κυμανθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. “Φαίνεται ότι για τα νοικοκυριά ο φετινός θα είναι ένας από τους χειρότερους χειμώνες” κατέληξε.