αναστασιάδης-όνειρο-ζωής-η-εθνική-ελ-554935
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.11.2018 | 13:59

Αναστασιάδης: «Όνειρο ζωής η Εθνική, ελπίζω να δικαιώσω τις προσδοκίες

Λίγα λόγια (αν και σήμερα η αλήθεια είναι ότι είπε αρκετά) και πράξεις μέσα στον αγωνιστικό χώρο για να δούμε μια νέα Εθνική όπως την ονειρεύονται όλοι οι Έλληνες, υποσχέθηκε ο Άγγελος Αναστασιάδης στην επίσημη παρουσίαση του ως νέου Ομοσπονδιακού τεχνικού.

Ο 65χρονος προπονητής χαρακτήρισε όνειρο ζωής την παρουσία του στον πάγκο της Εθνικής, τονίζοντας ότι αναλαμβάνει το βάρος της εκπροσώπησης όλων των Ελλήνων συναδέλφων του, εξύμνησε το ταλέντο των Ελλήνων παικτών αρκετές φορές και τόνισε ότι άμεσα θα φανούν οι αλλαγές που θέλει να κάνει.

Να σημειώσουμε επίσης ότι επιβεβαιώθηκε επισήμως η σκέψη για να φύγει η Εθνική από το ΟΑΚΑ, ενώ σε πηγαδάκι με τους εκπροσώπους του Τύπου όταν ρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΠΟ για πιθανή επιστροφή στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο κ. Γραμμένος, αφού αρχικά τόνισε ότι εξετάζονται όλες οι πιθανές λύσεις που θα πληρούν τις προδιαγραφές της UEFA πρόσθεσε με νόημα: «Είναι καθαρά απόφαση του κ. Αναστασιάδη και του Άγγελου Μπασινά».

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν:

Βασίλης Γραμμένος, πρόεδρος ΕΠΟ: «Απευθύνομαι τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του φιλάθλου του Ολυμπιακού.

Είχαμε προαναγγείλει την πρόσληψη του κ. Αναστασιάδη ως προπονητή της Εθνικής Ανδρών και οφείλω να τον παρουσιάσω σήμερα αν και οι κουβέντες για τον Άγγελο είναι τυπικές καθώς έχει διαγράψει τη δική του πορεία ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής.

Σήμερα ο λόγος ανήκει σ’ αυτόν και είναι περιττή κάθε άλλη κουβέντα από εμένα. Πιστεύουμε σ’ αυτόν, πιστεύουμε στην Εθνική ότι μπορεί να κάνει την πορεία που της αξίζει τόσο στα εναπομείναντα παιχνίδια του UEFA Nations League όσο και στα προκριματικά του Euro.

Επίσης δίπλα μου είναι κι ο Άγγελος Μπασινάς μίας από τις μεγάλες μορφές της Εθνικής, βασικό στέλεχος της Εθνικής του Euro 2004 και θα είναι ο άμεσος συνεργάτης του».

Άγγελος Αναστασιάδης: «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΕΠΟ και την Εκτελεστική Επιτροπή για την τιμή που μου γίνεται και όλους όσοι ψήφισαν για να είμαι εδώ και εκπροσωπούν τις ομάδες.

Έχω μεγάλη χαρά που είμαι εδώ και ήταν ένα όνειρο ζωής. Εύχομαι αυτή η συνεργασία να είναι προς το συμφέρον όλων μας… Του ελληνικού ποδοσφαίρου, των παικτών, των Ελλήνων προπονητών και νιώθω ότι έχω ένα μεγάλο βάρος μια μεγάλη ευθύνη ώστε να ανοίξω ένα νέο δρόμο και οι διάδοχοι μου να είναι Έλληνες. Ελπίζω να τα καταφέρω και να δικαιώσω τις προσδοκίες που υπάρχουν. Εγώ και οι συνεργάτες μου ήρθαμε για να δώσουμε ότι καλύτερο έχουμε για να πετύχουμε τους στόχους που υπάρχουν για την Εθνική»

Άγγελος Μπασινάς (Τεχνικός Διευθυντής Εθνικών ομάδων): «Θέλω να πω κι εγώ συλλυπητήρια στην οικογένεια του φίλου του Ολυμπιακού. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια κι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Εθνική, Έχω μεγαλώσει στην Ενική την οποία υπηρέτησα για 10 χρόνια κι όταν δεν πηγαίνει καλά στεναχωριέμαι. Βλέπω διάθεση από τη διοίκηση να αλλάξουν κάποια πράγματα και στήριξη στα πλάνα που έχουμε για να αλλάξουν κάποια πράγματα ώστε να πάμε καλύτερα. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τη λάμψη της αλλά είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να τη φέρουμε και πάλι εκεί που αξίζει. Είμαστε εδώ για να λύσουμε τις όποιες απορίες υπάρχουν και το πιο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Αυτός είναι ένας προσωπικός στόχος δικός μου, αλλά τόσο του προπονητή όσο και της διοίκησης»

Κατόπιν ακολούθησαν οι ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου

-Τι είναι αυτό που θα θέλατε να δείτε από τους Έλληνες διεθνείς και δεν βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια;

«Αυτό που έχετε όλοι στο μυαλό σας… ¨Ότι αυτή είναι η δική τους ομάδα αι να κάνουν το αυτονόητο. Όταν έρχονται εδώ σ’ αυτές τις λίγες ημέρες να καταλάβουν ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν την ομάδα νιώθοντας το βάρος ότι εκπροσωπούν όλους τους Έλληνες παίκτες γιατί κάθε χρόνο γινόμαστε και λιγότεροι.

Να πείσουν κι εσάς και τον κόσμο ότι αξίζουν όσο και οι ξένοι. Δεν έχω τίποτα με τους ξένους προς Θεού! Απλά γι αυτό πρέπει να πείσουμε τα παιδιά και πρέπει να το δούμε γρήγορα αρχής γενομένης από την Πέμπτη. Θα μιλήσω με τα παιδιά και αυτή είναι η πρώτη μου σκέψη»

-Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας σας;

«Είχα μια ανάλογη πρόκληση με την Εθνική ομάδα της Κύπρου. Κάναμε αρκετά πράγματα όχι αυτά που πίστευα εγώ. Ανεβάσαμε τον πήχη ψηλά και μάλιστα είχα πει στη διοίκηση ότι αν δεν περάσουμε στα τελικά εγώ θα σταματούσα κι έτσι έγινε… Γιατί το λέω αυτό; Το λέω γιατί η Εθνική Ελλάδας έχει βάλει τον πήχη ψηλά από μόνο της και απαγορεύεται σε εμένα να μην έχω ανάλογους στόχους. Μ’ αυτό το σκεπτικό ναι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση»

-Ο Μπασινάς ήταν σε μια παρέα που εκτός από το θαύμα του 2004 είχαν και μια συνέπεια με την Εθνική να δίνει το παρών σε όλες σχεδόν τις διοργανώσεις,. Ποιο ήταν το μυστικό και τι έφταιξε και δεν συνεχίστηκε;

«Αν θυμάστε αυτά τα παιδιά Καραγκούνης, Μπασινάς, Φύσσας, Νικοπολίδης, Ζαγοράκης ήταν παιδιά που δούλεψαν με Έλληνες προπονητές κι όταν έφευγαν για την Εθνική τους έλεγα να πάτε να δώστε και την ψυχη τους. Αυτά που θα πω εγώ σήμερα στα παιδιά τα δεχόταν καθημερινά από τους προπονητής τους τον Κυράστα, τον Λεμονή τον Μαντζουράκη. Αυτό τώρα δεν υπάρχει. Υπάρχουν και προπονητές που λένε έχουμε ντέρμπι την Κυριακή δεν χρειάζεται να βάζεις τα πόδια στη φωτιά.

Ο άλλος λόγος ήταν ότι αυτά τα παιδιά με ικανότατους προπονητές έκαναν αυτές τις επιτυχίες.

Σ’ αυτό το δρόμο λοιπόν θέλουμε να επαναφέρουμε την Εθνική και κάνω έκκληση τους σωματειακούς προπονητές να στέλνουν τα παιδιά με αυτό το σκεπτικό»

-Είστε ο 4ος προπονητής σε 4 χρόνια άρα υπάρχει θέμα… Τι δεν θα επιτρέψετε στην Εθνική δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά εξωαγωνιστικά ζητήματα

«Το θέμα είναι τι θα επιτρέψω! Θα επιτρέψω αυτούς που θέλουν να είναι εκεί… Είναι πολύ απλό το θέμα. Σπάνια μιλάω γιατί μ’ αρέσουν τα έργα και όχι τα λόγια. Δεν μπορώ να πω πολλά γιατί δεν έχω μιλήσει με τα παιδιά και δεν με ξέρουν πολλοί… Ακούν ότι βρίζω ότι κάνω διάφορα πράγματα τα οποία δεν με αντιπροσωπεύουν. Εγώ χρειάζομαι ένα λεπτό για να τα βρω με τους παίκτες! Κι επειδή έχω να κάνω με πολύ έξυπνα άτομα, γιατί είναι άνθρωποι που αποφασίζουν και εκτελούν σε κλάσματα ενώ ένας πολιτικός μηχανικός μπορεί να κάνει και 6 μήνες για να φτιάξει ένα σχέδιο. Πρέπει όμως να μιλήσω με τα παιδιά πρώτα και μετά να κάνουμε πράξεις και όχι λόγια. Έχουμε λίγες ημέρες για να δείξουμε ότι κάτι διαφορετικό γίνεται εδώ.

-Αν θεωρήσετε ως δώρο για την ονομαστική σας εορτή την πρόσληψης σας στην Εθνική τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε εσείς δώρο στον ελληνικό λαό;

«Μακάρι όταν τελειώσει η συνεργασία να είμαστε τόσο χαρούμενοι που δεν θα χρειάζεται να λέμε τίποτα και να χαμογελάμε. Παρακαλάω το Θεό να κάνω το λιγότερα δυνατά λάθη και πρέπει να ευχαριστήσω το Θεό γι αυτή την ευκαιρία που μου δόθηκε. Πριν από ένα χρόνο γνωρίζεται την περιπέτεια που πέρασα κι ούτε σκεφτόμουν ότι μπορεί να ζήσω αυτά που ζω

-Σε συλλογικό επίπεδο παίζατε ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας κάτι που δεν έκανε η Εθνική. Πόσο μπορεί να αλλάξει αυτό;

«Εγώ ανέκαθεν από την πρώτη ημέρα που έγινα προπονητής πίστευα ότι ο Έλληνας έχει ταλέντο και ποιότητα. Όταν πήγα στον ΠΑΟ που ήταν στο ξεκίνημα τους και τους έλεγαν λούζερ εγώ τους έλεγα ότι θα πάρετε το Ευρωπαϊκό! Εμένα δεν με απογοήτευσαν ποτέ τα παιδιά… Με όλα όσα σας έχω πει εγώ πιστεύω ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν και οι άλλοι αν είναι καλύτεροι θα πρέπει να το δείξουν μέσα στο γήπεδο.

-Να περιμένουμε πολλές αλλαγές στο αγωνιστικό κομμάτι;

«Δεν μπορώ να σας πω γιατί ακόμη δεν έχω δει τα παιδιά από κοντά. Έχω τηλεοπτική εικόνα ή εικόνα από κάποιους αγώνες αλλά πρέπει να δω τα παιδιά. Στην Εθνική εσύ πρέπει να κάνεις τις επιλογές ενώ στις ομάδες συνήθως τους βρίσκεις τους παίκτες. Στην Εθνική γνωρίζεις τι μπορούν να κάνουν σαν άτομα ενώ στην ομάδα δουλεύεις κάθε μέρα. Εδώ έρχονται από τις ομάδες με καλή ή κακή ψυχολογία, κουρασμένοι κι είναι κάτι διαφορετικό. Γι αυτό είπα ότι είναι σημαντικό να τους πείσουμε ότι είμαστε εδώ για αυτούς…»

-Θα μας εξηγήσετε το σκεπτικό των πρώτων κλήσεων και γενικά με ποιο σκεπτικό θα κάνετε τις κλήσεις

«Δεν θέλω να μπω σ’ αυτή τη διαδικασία… Είναι σχεδόν τα ίδια παιδιά συν τον Μασούρα και τον Βλαχοδήμο. Οι άλλοι όλοι έχουν περάσει από την Εθνική και δεν με αρέσει το τι γινόταν χθες, αλλά το τι θα γίνει αύριο. Στο σκεπτικό μου ήταν να έχω παιδιά που είναι στην Ελπίδων, αλλά επειδή υπάρχει το μπαράζ συζήτησα με τον Νικοπολίδη και επέλεξα να μείνουν μαζί του γιατί είναι σημαντικό να έχει όλο το υλικό στη διάθεση του για να μπορέσει να μας δώσει μια σημαντική επιτυχία. Εξαίρεση αποτελεί ο Κουλούρης αλλά θα δούμε τι θα γίνει».

-Για να παιχθεί ποδόσφαιρο χρειάζεται προπονητές, παίκτες και γήπεδο. Ποια είναι η άποψη σας για το ΟΑΚΑ αν χρειάζεται αλλαγή έδρας.

«Πιστεύω ότι προπονητής και παίκτες υπάρχουν… Εμένα μ’ αρέσει οι ομάδες μου να παίζουν καλό ποδόσφαιρο. Την απάντηση θα τη δώσουμε στο γήπεδο και όχι στα λόγια. Πιστεύω θα το κάνουμε γρήγορα… Πολλές φορές με κατηγορούν ότι δεν χαμογελώ στις συνεντεύξεις… Ήρθε η ώρα να σας το εξηγήσω. Με το που τελειώνει το ματς στο μυαλό μου γυρίζουν χιλιάδες πράγματα. Αυτά τα 100 μέτρα μέχρι να πάω στην συνέντευξη είναι αρκετά για να με δείξουν ότι έκανα λάθη… Με έχουν σατιρίσει γιατί είχαμε κερδίσει 4-0 και εγώ ήμουν συνοφρυωμένος, Ελπίζω να είμαστε χαρούμενοι όλοι. Κι ελπίζω ο φίλαθλος που έχασε χθες τη ζωή του να είναι κι ο τελευταίος. Ήμουν στο γήπεδο χθες και ειλικρινά στεναχωρήθηκα πολύ. Θέλω κλείνοντας να καλέσω και τον κόσμο να μας στηρίξει. Δεν τους παρακαλώ, κάνω έκκληση… Κι αν δουν κάτι να αλλάξει την Πέμπτη ας έρθουν την Κυριακή. Να δουν και τα παιδιά ότι ο κόσμος τους στηρίζει. Εσείς θα κάνετε την κριτική σας και την περιμένω, αλλά μπορείτε να ζητήσετε και να πείσετε τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο, όχι γιατί το έχει ανάγκη ο Αναστασιάδης αλλά γιατί το έχει ανάγκη η Εθνική. Μην πιστεύετε ότι ο προπονητής της Εθνικής είναι μόνο για αυτή την εβδομάδα που έχει αγώνες. Δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ και κυρίως είναι σε καθημερινή επαφή με τους παίκτες. Να τους δείχνει ότι νοιάζεται και ενδιαφέρεται. Στις καλές και στις κακές στιγμές τους…».

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΠΟ ο οποίος τόνισε:

«Τα δημοσιεύματα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Προσπαθούμε να βρούμε το καλύτερο γήπεδο που θα καλύπτει τις ανάγκες της Εθνικής, αλλά δεν είναι μόνο θέμα διοίκησης. Είμαστε σε ανοικτή γραμμή με το προπονητικό τιμ προκειμένου να βρούμε τα δύο καταλληλότερα γήπεδα αλλά θα είμαστε σε θέση αργότερα να σας δώσουμε και λεπτομέρειες

-Κύριε Μπασινά μπορείτε να μας εξηγήστε τις αλλαγές και τη νέα φιλοσοφία που θέλετε να περάσετε στις Εθνικές ομάδες;

«Είμαστε μια εβδομάδα που ασχολούμαστε, ο σκοπός ο δικός μου και του προπονητή είναι να υπάρχει ένα ενιαίοι κομμάτι από τις μικρές εθνικές που θα φτάνει στην πρώτη ομάδα. Όλα όμως μέσα σε συνεννόηση, με συναντήσεις με τους προπονητές για να μην χάνουμε παιδιά. Θέλουμε να πάρουμε το 100% από αυτά τα παιδιά και να ξέρουν το πώς λειτουργεί η μεγάλη Εθνική. Έχουμε ταλέντα και είμαι σίγουρος ότι θα βγάλουμε ακόμη περισσότερα.

Ένα άλλο κομμάτι θα είμαι το ιατρικό τιμ που επίσης θα έχει ένα επικεφαλής ο οποίος θα επιβλέπει και θα χαράσσει μια συγκεκριμένη γραμμή.

Όλα όμως θα μπορέσουμε να τα κάνουμε πράξη μετά από τα δύο παιχνίδια που έχει η Ανδρών και τα μπαράζ των Ελπίδων»