ανακαλύφθηκε-σκελετός-στρατιώτη-του-845940
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 25.11.2020 | 11:01

Ανακαλύφθηκε σκελετός στρατιώτη του Μεσαίωνα μαζί με την ενδυμασία του (βίντεο)

 Τα οστά στρατιώτη του Μεσαίωνα, μαζί με τα όπλα του ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στον βυθό της λίμνης Ασβέτζα της Λιθουανίας κατά τη διάρκεια ελέγχου εργασιών ξύλινης γέφυρας.

Ο πρώτος σκελετός στρατιώτη κάτω από το νερό που βρέθηκε στη Λιθουανία !

Η Λιθουανία είναι μία χώρα που ενώ έχει πλούσια ιπποτική ιστορία με χιλιάδες ευρήματα -πανοπλίες, σπαθιά και ασπίδες –  από την περίοδο του Μεσαίωνα, όπως όλες οι χώρες της Βαλτικής, δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα οστά.

Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως βρέθηκαν, επίσης, και μάλιστα σε εξαιρετική κατάσταση, δίπλα στον σκελετό, σιδερένιο ξίφος, δερμάτινη ζώνη και μπότες με σπιρούνια, αλλά και δύο μαχαίρια με ξύλινες λαβές.

Όπως δήλωσε στο Baltic News Service η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Κλαϊπέντα της Λιθουανίας, Έλενα Πρκανκένατε, τα ευρήματα εντοπίστηκαν κάτω από ένα στρώμα άμμου και ανακαλύφθηκαν όταν δύτες επιθεωρούσαν το σύστημα στήριξης της γέφυρα Ντουμπινγκιάι στην οποία γίνονται εργασίες.

«Για την ώρα υποθέτουμε ότι τα οστά μπορεί να συνδέονται με την παλιότερη γέφυρα, που οδηγούσε στο κάστρο Ντουμπινγκιάι, το οποίο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου στην ακτή της λίμνης» δήλωσε η Πρκανκένατ, εξηγώντας ότι έρευνα του 1998 είχε αποκαλύψει παλαιότερη γέφυρα του 16ου ή 17ου αιώνα.

Ομάδα ερευνητών του Εθνικού Μουσείου της Λιθουανίας αναμένεται να κάνει αναλύσεις των ευρημάτων, ελπίζοντας ότι θα ανακαλύψει την ιστορία του στρατιώτη.

 Οι αρχαιολόγοι δεν πιστεύουν ότι το άτομο τάφηκε σκόπιμα στο σημείο, όσο για τις αιτίες του θανάτου του ακόμα διερευνούνται.