αμφιλόχιος-αδριανουπόλεως-τα-παιδιά-467652
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 09.04.2018 | 17:57

Αμφιλόχιος Αδριανουπόλεως: Τα παιδιά συγκινήθηκαν και αναπτέρωσαν το δικό μου ηθικό

Τη χαρά του και την ευχάριστη έκπληξη που ένιωσε για το ακμαίο ηθικό που διατηρούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος, ενημερώνοντας τον οικουμενικό πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και ένα στενό κύκλο ιεραρχών στο Φανάρι, για την επίσκεψη που έκανε ανήμερα του Πάσχα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.

«Πήγα να δώσω κουράγιο, αλλά με τη στάση τους αναπτέρωσαν το δικό μου ηθικό», είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως και σημείωσε ότι “τα παιδιά κάνουν υπομονή, καθώς καταλαβαίνουν πως το θέμα έχει πολιτικές προεκτάσεις, αφού αυτά τα περιστατικά στα σύνορα είναι συνήθη”.

Περιγράφοντας την εμπειρία του στον πατριάρχη και τους στενούς του συνεργάτες, ο κ. Αμφιλόχιος επισήμανε ότι «οι δύο στρατιωτικοί έχουν πλήρη αντίληψη για την αγάπη του κόσμου και για το γεγονός ότι η περιπέτειά τους, έχει λειτουργήσει συνεκτικά στον ελληνικό λαό».

Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο μητροπολίτης στην ηγεσία του Φαναρίου, οι δύο στρατιωτικοί νιώθουν αυτό το αγκάλιασμα και ήδη σκέφτονται την ευθύνη που έχουν για το πώς διαχειριστούν αυτή την αγάπη, μόλις επιστρέψουν στη χώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Μητροπολίτης επισήμανε στους δύο στρατιωτικούς ότι αυτή η εμπειρία τους, αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον.

Κατά τον κ. Αμφιλόχιο, οι Μητρετώδης και Κούκλατζης, έχουν καλή αντιμετώπιση στις φυλακές, συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο και αντιμετωπίζουν μαζί την κατάσταση. Έχουν πρόσβαση σε βιβλία και άλλες δραστηριότητες, επίσης.

Ο μητροπολίτης Αδριανουπόλεως, ο οποίος έχει στενές σχέσεις κυρίως με την οικογένεια Κούκλατζη, είπε ότι είναι εντυπωσιασμένος από τη συγκρότηση και την καλλιέργεια των δύο νεαρών. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι η περιπέτεια θα λήξει σύντομα και να μην χρειαστεί να ξαναπάει στις φυλακές.

Σημειωτέον ότι η συνάντηση διήρκεσε περίπου 75 λεπτά και κατά τη διάρκειά της ο κ. Αμφιλόχιος μετέλαβε τον ανθυπολογαχό Μητρετώδη και τον λοχία Κούκλατζη. Η συνάντηση έγινε μετά από άδεια των τουρκικών αρχών και αφού χρειάστηκε, όπως ανακοίνωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προσπάθεια και διαβούλευση ημερών.