αλιβέρι-καταπέλτης-ο-εισαγγελέας-γ-707500
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.08.2020 | 08:32

Αλιβέρι: “Καταπέλτης” ο Εισαγγελέας για το γλέντι 150 ατόμων εν μέσω κορωνοϊού

Αθωώθηκε τελικά, παρά την πρόταση του εισαγγελέα έδρας, ένας 70χρονος ρομ, που είχε συλληφθεί ως υπεύθυνος για παραβίαση της Π.Ν.Π. περί μη εξάπλωσης του κορωνοϊού με απαγόρευση εκδηλώσεων άνω των 55 ατόμων και διατάραξη κοινής ησυχίας, καθώς στη διάρκεια αρραβώνα μεταξύ ρομά στον οικισμό Αλιβερίου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 150 άτομα. Σύμφωνα με το Δικαστήριο η δικογραφία της υπόθεσης θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία, για να διερευνήσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες κατά του 41χρονου γιου του κατηγορούμενου και πατέρα του ανήλικου που αρραβωνιάστηκε.

Ο ηλικιωμένος παραδέχτηκε ότι στην εκδήλωση εκτός από τους 55 καλεσμένους που καθόταν στα τραπέζια, είχαν συγκεντρωθεί και περίοικοι, ωστόσο κατέθεσε ότι υπεύθυνος για τον αρραβώνα του 16χρονου εγγονού του ήταν ο 41χρονος πατέρας του και γιος του ίδιου.

«Ιδιότυπο γκέτο το Αλιβέρι»

Ο 70χρονος είχε συλληφθεί νωρίς το πρωί της 17ης Αυγούστου κατηγορούμενος ότι δεν σεβάστηκε το όριο των 55 ατόμων για τις κοινωνικές συναθροίσεις και μετά από έντονες διαμαρτυρίες των γειτόνων για μουσική στη διαπασών από την ορχήστρα με κλαρίνα που είχαν καλέσει για τον αρραβώνα.

Ως μάρτυρας κατέθεσε ο αστυνομικός που πήγε στο σημείο μετά από τηλεφώνημα που έγινε στην Αστυνομία για διατάραξη στον οικισμό Αλιβερίου, στις 2.45 τα ξημερώματα. Όπως είπε, οι αστυνομικοί πήγαν στο σημείο τρεις φορές, καθώς δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το χώρο, όπου είδαν περίπου 150 άτομα να συνωστίζονται έξω από το σπίτι που γινόταν η εκδήλωση, ενώ σε ερώτηση ποιος έκανε τον αρραβώνα, οι συγκεντρωμένοι δεν απαντούσαν και ζητούσαν από τους αστυνομικούς να φύγουν.

Ο αστυνομικός χαρακτήρισε τον οικισμό Αλιβερίου ιδιότυπο γκέτο και περιγράφοντας τη συγκέντρωση είπε ότι υπήρχαν άτομα που καθόταν σε καρέκλες και πολλοί άλλοι όρθιοι, περίπου 150 τον αριθμό που είχαν κλείσει τον δρόμο.

Ο γιός του κατηγορούμενου και πατέρας του ανήλικου που αρραβωνιάστηκε, κατέθεσε ότι στον αρραβώνα υπήρχαν 55 καλεσμένοι, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη άδικα, καθώς κατέβηκε για μια ώρα και στη συνέχεια ανέβηκε στο σπίτι του για ύπνο. Για τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν, είπε ότι είναι έθιμο να μαζεύονται κάτοικοι του οικισμού όταν έχει γλέντι και δεν μπορούσε να τους διώξει. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες και δεν είχαν τις απαιτούμενες αποστάσεις, ενώ τόνισε ότι έγινε καταγγελία στην Αστυνομία γιατί κάποιοι τον έχουν βάλει στο μάτι.

Σε ερώτηση γιατί ενώ, γνώριζαν ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις μεγάλου πλήθους, δεν έγινε αναβολή του αρραβώνα, ο μάρτυρας απάντησε ότι είχε καλεσμένους και από την Κύπρο που είχαν έρθει μόνο και μόνο για την εκδήλωση.

Συνελήφθη ενώ κοιμόταν

Ο 70χρονος κατηγορούμενος είπε ότι ο γιος του τον ενημέρωσε ότι θα γινόταν ο αρραβώνας, κάλεσε τους συγγενείς που ίσως να μην ήταν ούτε 55, αλλά στη συνέχεια, λόγω της ορχήστρας μαζεύτηκαν και άλλα άτομα από τη γειτονιά που στεκόταν όρθιοι και σε απόσταση από τα τραπέζια με τους καλεσμένους.

Ο άνδρας είπε ακόμη ότι συνελήφθη την επόμενη μέρα στις 10 το πρωί, ενώ κοιμόταν στο σπίτι του και ενώ είπε στους αστυνομικούς ότι ο γιος του έκανε το γλέντι, δεν τον πίστεψαν, τον συνέλαβαν και του επέβαλαν πρόστιμο 5000 € που δεν έχει να πληρώσει, καθώς δεν παίρνει σύνταξη και τον συντηρούν τα παιδιά του.

Κανένας σεβασμός στο νόμο

Ο εισαγγελέας έδρας στην αγόρευσή του διερωτήθηκε αν εφαρμόζονται οι νόμοι στον οικισμό Αλιβερίου και είπε ότι όλοι οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ότι επιτάσσει ο νόμος, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έδειξαν κανέναν σεβασμό και αδιαφόρησαν για το νόμο.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η Αστυνομία πήγε τρεις φορές στο χώρο και δεν μπορούσε να προσεγγίσει, καθώς οι κάτοικοι του οικισμού επικαλούνται έθιμα για άλλους λόγους. Επίσης τόνισε ότι απόδειξη του ότι έπαιζε εκκωφαντικά η μουσική σε ώρες κοινής ησυχίας, ήταν οι καταγγελίες που έγιναν και το ότι οι αστυνομικοί πήγαν στο σημείο τρεις φορές, με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.

Ο εισαγγελέας τόνισε ακόμη ότι ήταν υποχρέωση του κατηγορούμενου, ως ο πιο ηλικιωμένος της οικογένειας, να ακυρώσει το γλέντι του αρραβώνα, χαρακτήρισε απαράδεκτη και αντικοινωνική τη συμπεριφορά του και πρότεινε την ενοχή του, για ειδική και γενική πρόληψη, της συμπεριφοράς των κατοίκων του οικισμού.

Η συνήγορος υπεράσπισης του 70χρονου είπε ότι από το νόμο δεν υπάρχει απαγόρευση των κοινωνικών εκδηλώσεων και ακολουθήθηκε η άποψη του νομοθέτη που προβλέπει συγκεντρώσεις μέχρι 55 ατόμων. Η ίδια παραδέχτηκε ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός και να εφαρμόζονται τα μέτρα κατά της πανδημίας, ωστόσο τόνισε ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν διοργανωτής του γλεντιού, είναι υπερήλικας και έχει λευκό ποινικό μητρώο. Μετά την αθωωτική απόφαση το πρόστιμο 5.000 € που είχε επιβληθεί στον 70χρονο ακυρώνεται.

Πηγή: magnesianews.gr