άκυρες-οι-οριοθετήσεις-οικισμών-του-π-120256
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.08.2019 | 08:43

Άκυρες οι οριοθετήσεις οικισμών του Πηλίου με απόφαση ΣτΕ (χάρτης)

Απόφαση – «σταθμός» του Συμβουλίου της Επικρατείας (με αριθμό 1268/2019 ) ακυρώνει ως «ανεφάρμοστες» και «αντισυνταγματικές» τις οριοθετήσεις και τις επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει στο Πήλιο και σε εκατοντάδες άλλους οικισμούς της Ελλάδας, με πράξεις της διοίκησης (υπουργείου, νομαρχών κλπ) και θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών, για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε αυτές τις περιοχές.

Σύμφωνα με την Τοπογράφο – Πολεοδόμο Μηχανικό Τούλα Μπακλατσή, και την ανάρτησή της στο λογαριασμό της στο facebook, αποκαλυπτικός είναι ο δασικός χάρτης που αποδεικνύει το πόσο «ξεχείλωσαν» τα όρια οικισμών του Πηλίου, που καθορίστηκαν με αποφάσεις του Νομάρχη το 1985 και 1986. Από τα 624.000 τ.μ. που καλύπτουν τα όρια οικισμού Ανηλίου, τα 152.000 τ.μ. – περίπου το 25% – είναι δασικές εκτάσεις, δηλαδή εκτάσεις του δημοσίου, για τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο δεν έκανε δήλωση, όπως και και για τις δασικές εκτάσεις εντός των άλλων οικισμών.

Την πιο εξωφρενική περίπτωση αποτελεί ο οικισμός των Καναλίων, που τα όρια του καταλαμβάνουν σήμερα περίπου 1.200.000 τ.μ. , ενώ το χωριό είχε παλιά έκταση 270.000 τ.μ. «Αυτό σημαίνει ότι το χωριό, όχι μόνο τετραπλασίασε την έκταση του, βάζοντας χωράφια, ρέματα και δασικές εκτάσεις στα όρια του, αλλά βάλανε ακόμα και τμήμα από την λίμνη Κάρλα που αποξηράθηκε το 1962 ! Έτσι, η επέκταση του οικισμού έφθασε το 75%», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο FB η κ. Μπακλατσή.

Τι λέει το ΣτΕ

Ειδικότερα η απόφαση του ΣτΕ (με αριθμό 1268/2019), που αφορά σε συγκεκριμένη προσφυγή κατά την εκδίκαση της οποίας έκρινε παράνομη την απόρριψη αίτησης για ανάκληση νομαρχιακών αποφάσεων οριοθέτησης οικισμών του Πηλίου και για έκδοση σχετικών ΠΔ, αντιμετωπίζει συνολικά το θέμα.

Ποιες οι βασικές κατευθύνσεις του ΣτΕ

Οι βασικές κατευθύνσεις της σχετικής απόφασης του ΣτΕ, με τις οποίες οφείλει να εναρμονιστεί η διοίκηση, προβλέπουν ότι:

1ον) Η επέκταση των οικισμών πρέπει να είναι λελογισμένη και να περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο μέτρο

2ον) Να γίνεται με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος

3ον) Να ακολουθεί στη συνέχεια πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής

4ον) Δεν μπαίνουν στα όρια όλα τα μεμονομένα αγροτόσπιτα που είναι έξω από τον συνεκτικό ιστό του οικισμού

5ον ) Δεν επιτρέπεται επανακαθορισμός των ορίων οικισμού με βάση νέα πραγματική κατάσταση, η οποία προέκυψε μετά τον αρχικό καθορισμό τους, τα δε όρια οικισμού επιτρέπεται να τροποποιηθούν μόνο για λόγους νομιμότητας, όπως είναι η πλάνη περί τα πράγματα, με πράξη, η οποία επιβάλλεται να αιτιολογείται ειδικώς με αναφορά σε συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά και στοιχεία.

6ον ) Η οριοθέτηση με προεδρικό διάταγμα αφορά όλους τους οικισμούς και όχι μόνο τους παραδοσιακούς.

7ον ) Για την έκδοση νέας οικοδομικής άδειας θα πρέπει η να γνωμοδοτεί αιτιολογημένα ως προς τα όρια του οικισμού και τη θέση του ακινήτου ως προς αυτά βάσει στοιχείων αναγομένων στο προ του 1923 χρονικό διάστημα, εκτός αν ειδικές διατάξεις προβλέπουν διαφορετική ρύθμιση.

volos.ert.gr