airbnb-ξεπουλάνε-οι-απομονωμένες-βίλες-για-7888
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.04.2021 | 11:14

Airbnb: Ξεπουλάνε οι απομονωμένες βίλες για το Πάσχα

Αυξημένη ζήτηση σε απομονωμένες βίλες και μονοκατοικίες τύπου Airbnb παρουσιάζεται από τους Έλληνες πολίτες λόγω των περιοριστικών μέτρων και το «φρένο» για το Πάσχα στο σπίτι.

Το «Πάσχα στο σπίτι» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σε συνδυασμό με τα μέτρα περιορισμού οδήγησαν στην εκδήλωση έντονης κινητικότητας των Ελλήνων για ενοικίαση σε απομονωμένες μονοκατοικίες και βίλες, κυρίως στις μεγάλες αστικές περιοχές. Με γνώμονα την απαγόρευση μετακίνησης -τουλάχιστον πριν το Πάσχα- τα τηλέφωνα στα Airbnb έχουν πάρει «φωτιά» τα τελευταία 24ωρα και ο αριθμός των κρατήσεων αυξήθηκε κατακόρυφα.

Όπως εξηγεί στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου «όταν ο άλλος ξέρει ότι δεν θα πάει στο χωριό του, η επόμενη λύση είναι να νοικιάσει μια απομονωμένη μονοκατοικία, ή βίλα». Όπως εξηγεί ο ίδιος, η ζήτηση των Ελλήνων ενόψει Πάσχα για βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων παρουσιάζει μεγάλη άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ «χαρτογραφεί» και την εικόνα για το ελληνικό καλοκαίρι με «πυξίδα» την επαναλειτουργία του τουρισμού, αρχής γενομένης στις 14 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, τουρίστες από Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Φινλανδία έχουν ήδη κλειδώσει το «book» διακοπών τους στην Ελλάδα και αναμένεται να αποτελέσουν νευραλγικό βραχίονα για την επανάκαμψη της οικονομίας. Η παράμετρος όμως των περσινών χιλιάδων ακυρώσεων στις κρατήσεις λόγω της πανδημίας -που μεταφέρθηκαν για φέτος και χωρίς καμία εξτρά χρέωση- «θολώνει» τα φετινά στοιχεία και ταυτόχρονα «κοκκινίζει» από τώρα τον Αύγουστο με κλεισμένα Airbnb στην πλειοψηφία των καταλυμάτων της χώρας.

Στη λίστα των τουριστών το 2021 έχει «κυκλωθεί» η Χαλκιδική, η οποία σύμφωνα με τον κ. Χίου έχει μεγάλο «ρεύμα», η Κρήτη, η Πελοπόννησος και φυσικά τα ελληνικά νησιά. «Η πληρότητα θα αγγίξει το 70-80% φέτος» εκτίμησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, τονίζοντας επίσης πως η οριστικοποίηση πακέτων-προγραμμάτων των αεροπορικών εταιρειών -εκτιμάται να ανακοινωθούν τέλη Απρίλη ή αρχές Μάη- θα συνδράμει στο ξεδιάλυμα του τουριστικού χάρτη.

Ο «βραχνάς» των Airbnb και το… ΑΜΑ του Σταμπουλίδη

«Αγκάθι» για τους ιδιοκτήτες Airbnb αποτελεί η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Ο λόγος, σύμφωνα με τον Ανδρέα Χίου, συσχετίζεται με την πρόσβαση των ιδιοκτητών στα ακίνητά τους, που σε πολλές εκ των περιπτώσεων βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων έθιξε και στο παρελθόν το συγκεκριμένο θέμα ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου η επίσημη απάντηση που έλαβε ήταν από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος τους παρότρυνε να ταξιδέψουν έχοντας μαζί το ΑΜΑ που καταδεικνύει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, με κίνδυνο βέβαια να τιμωρηθούν με πρόστιμο από τον ελεγκτικό μηχανισμό.

«Είναι ανώφελο να πεις ότι είναι ανοιχτή η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, όταν εμείς για να πάμε στο σπίτι που είμαστε ιδιοκτήτες και να το καθαρίσουμε κινδυνεύουμε με πρόστιμο από τα ελεγκτικά όργανα. Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης μας είπε να έχουμε μαζί μας το ΑΜΑ που δείχνει ποιος είναι ο διαχειριστής του ακινήτου και αν μας σταματήσει κανείς για έλεγχο να πούμε ότι “πηγαίνω στο ακίνητό μου”. Αυτό βέβαια, έχει κοστίσει ακριβά σε πολλούς συναδέλφους και εμείς θα συνεχίσουμε να θίγουμε το θέμα για να βρεθεί λύση πριν τις 14 Μαΐου, καθώς πολλοί επιχειρηματίες δεν δέχονται πελάτες για τον συγκεκριμένο λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χίου.

πηγή: thesstoday.gr